Strona główna/Przepisy/Desery/Ciastka fasolowo-czekoladowe
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciastka fasolowo-czekoladowe
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciastka fasolowo-czekoladowe 35 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciastka fasolowo-czekoladowe porcji

Ciastka fasolowo-czekoladowe

Składniki( porcji):

fasola czerwona
1 puszka
miód
3 łyżki
olej rzepakowy
2 łyżki
mleko 2%
2 łyżki
kakao
2 łyżki
siamię lniane mielone
1 łyżka
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
czekolada gorzka
1/3 tabliczki

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę, miód, olej i mleko zmiksować blenderem na gładką masę.
  2. Dodać kakao, siemię lniane i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Odstawić na około 10 minut.
  3. W tym czasie pokroić czekoladę na drobne kawałki, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Nakładać po 1 łyżce masy formując okrągły kształt ciastek (lekko spłaszczyć) i posypać czekoladą.
  5. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg) przez około 20-25 minut.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 116 kcal
Białko: 3.6 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 13 g