Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1 jajko
- 1 średni banan
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 3 suszone figi
- po 2 łyżki jagód goji i suszonej żurawiny
- 4 suszone daktyle
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Zalać daktyle wrzątkiem, odstawić na noc.
2. Drobno posiekać wszystkie owoce, a banana zblendować na gładką masę.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
4. Piekarnik nastawić na 180oC (z funkcją termoobiegu).
5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, uformować kule o średnicy ok. 6-7 cm.
6. Kulki spłaszczyć dłonią i poukładać na blasze.
7. Piec ok. 20-25 min.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl