Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Desery 9 Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami

Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami



Kaloryczność 1 porcji (2 ciastka): 200 kcal

  • Białko: 6,2 g
  • Tłuszcz: 4,2 g
  • Węglowodany: 33,4 g
  • Błonnik: 7,6 g

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 1 średni banan
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 suszone figi
  • po 2 łyżki jagód goji i suszonej żurawiny
  • 4 suszone daktyle
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Zalać daktyle wrzątkiem, odstawić na noc.
2. Drobno posiekać wszystkie owoce, a banana zblendować na gładką masę.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
4. Piekarnik nastawić na 180oC (z funkcją termoobiegu).
5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, uformować kule o średnicy ok. 6-7 cm.
6. Kulki spłaszczyć dłonią i poukładać na blasze.
7. Piec ok. 20-25 min.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje