Składniki:
- ¾ szklanki (100 g) płatków owsianych górskich
- 2 średnie jabłka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu (jeśli jabłka są mocno dojrzałe, może być bez)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki rodzynek (20 g) lub suszonej żurawiny
- 2 łyżki orzechów np. laskowych (20 g)
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 180oC.
2. Roztrzepać w misce jajko z miodem i cynamonem.
3. Dodać umyte, starte na grubych oczkach jabłka.
4. Do połączonych składników dorzucić płatki owsiane oraz olej.
5. Całość ugnieść widelcem do momentu połączenia składników.
6. Orzechy rozdrobnić blenderem, razem z rodzynkami dodać do masy.
7. Na 15 minut odstawić pod przykryciem połączone składniki.
8. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z gotowej masy widelcem uformować 10 ciastek.
9. Ponieważ ciastka mogę przywierać, po 15 minutach warto przekręcić je szpatułką na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut, bez termoobiegu.
Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl