
Ciasteczka owsiane z cynamonem i orzechami
Składniki(10 porcji):
- płatki owsiane górskie
- 100 g
- jabłka
- 2 średnie
- jajko
- 1
- miód
- 1 łyżeczka
- cynamon
- 2 łyżeczki
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- rodzynki
- 20 g
- orzechy laskowe
- 20 g
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Roztrzepać w misce jajko z miodem i cynamonem.
- Dodać umyte, starte na grubych oczkach jabłka.
- Do połączonych składników dorzucić płatki owsiane oraz olej.
- Całość ugnieść widelcem do momentu połączenia składników.
- Orzechy rozdrobnić blenderem, razem z rodzynkami dodać do masy.
- Na 15 minut odstawić pod przykryciem połączone składniki.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z gotowej masy widelcem uformować 10 ciastek.
- Ponieważ ciastka mogę przywierać, po 15 minutach warto przekręcić je szpatułką na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut, bez termoobiegu.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 90 kcal
Białko: 2.3 g
Tłuszcz: 3.5 g
Węglowodany: 13.5 g
Błonnik: 1.6 g