
Chlebek bananowy
Składniki( porcji):
- jajka
- 2
- miód
- 3 łyżki
- krem orzechowy
- 4 łyżki
- banany
- 2 średnie
- mąka pszenna pełnoziarnista
- 1.5 szklanki
- proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka
- soda oczyszczona
- 1 łyżeczka
- nasiona chia
- 2 łyżki
- nasiona lnu
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Wąską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zmiksować, aż utworzy się sztywna piana.
- W oddzielnym naczyniu ubić żółtka. Dodać krem orzechowy, miód i zmiksować.
- Banany obrać i rozdrobić na mus, następnie dodać je do masy miodowo-orzechowej.
- Do tak powstałej masy wsypać proszek do pieczenia, sodę, mąkę, nasiona i zmiksować na wolnych obrotach.
- Na koniec dodawać stopniowo pianę z białek, delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
- Całość przełożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 65 minut (należy sprawdzać stopień wypieczenia chlebka patyczkiem). Odstawić do ostygnięcia.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 307 kcal
Białko: 10.5 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 39 g