Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Chlebek bananowy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Chlebek bananowy 65 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Chlebek bananowy porcji

Chlebek bananowy

Składniki( porcji):

jajka
2
miód
3 łyżki
krem orzechowy
4 łyżki
banany
2 średnie
mąka pszenna pełnoziarnista
1.5 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1 łyżeczka
nasiona chia
2 łyżki
nasiona lnu
2 łyżki
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Wąską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zmiksować, aż utworzy się sztywna piana.
  4. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka. Dodać krem orzechowy, miód i zmiksować.
  5. Banany obrać i rozdrobić na mus, następnie dodać je do masy miodowo-orzechowej.
  6. Do tak powstałej masy wsypać proszek do pieczenia, sodę, mąkę, nasiona i zmiksować na wolnych obrotach.
  7. Na koniec dodawać stopniowo pianę z białek, delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
  8. Całość przełożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 65 minut (należy sprawdzać stopień wypieczenia chlebka patyczkiem). Odstawić do ostygnięcia.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 307 kcal
Białko: 10.5 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 39 g