Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dr Anna Taraszewska
Wyszukiwarka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dr Anna Taraszewska

Pracownik NIZP PZH – PIB, wieloletni pracownik dawnego Instytutu Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Współrealizator zadań w programach zwalczania nadwagi i otyłości i promowania nawyków prozdrowotnych POL-HEALTH, „Zachowaj równowagę”, Narodowego Programu Zdrowia. Członek zespołu badawczego prowadzącego ocenę unijnego programu „Owoce i warzywa w szkole”.

Prowadzi wykłady i warsztaty popularyzujące zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, młodzieży i ich rodziców.

Ma otwarty przewód doktorski dotyczący wpływu żywienia i stylu życia na rozwój choroby refluksowej przełyku. Autorka i współautorka publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych oraz prawidłowego żywienia i stanu odżywienia populacji dzieci, młodzieży i dorosłych.