INFORMACJE PRASOWE

Dla mediów

KONTAKT DLA MEDIÓW:

Anna Dela – Rzecznik Prasowy NIZP-PZH
tel. 538 896 521
e-mail: adela@pzh.gov.pl

dr Katarzyna Wolnicka – Kierownik Zakładu Edukacji Żywieniowej NIZP-PZH, Kierownik projektu Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

e-mail: kwolnicka@pzh.gov.pl

24 października – Światowy Dzień Walki z Otyłością

24 października – Światowy Dzień Walki z Otyłością

Mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci, lepsza kondycja zdrowotna i wyższa samoocena – to tylko kilka powodów, dla których warto zadbać o linię. Korzyści wydają się oczywiste, jednak co czwarty Polak jest otyły, a ponad połowa ma nadwagę. Jak skutecznie osiągnąć właściwą masę ciała? Ile centymetrów w pasie to już powód do niepokoju?

czytaj dalej
Kromka chleba na zdrowie

Kromka chleba na zdrowie

Pachnący, chrupiący, rumiany… Chleb. Jeszcze parę lat temu obowiązkowy składnik codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, przekąsek, a także – nierzadko – dodatek do obiadu. Dzisiaj często postrzegany jako przyczyna nadmiernej masy ciała i alergii pokarmowych. Gdzie leży prawda? Czy w codziennej, zdrowej diecie możemy go spożywać, czy lepiej z niego zrezygnować?

czytaj dalej
Kawa na receptę

Kawa na receptę

Z chemeksu? Z dripa? A może tradycyjnie, po turecku? Dzisiaj kawę pijemy, jak kto lubi. Wszystko wskazuje na to, że możemy ją pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują bowiem, że kawa nie tylko nie szkodzi, ale również może korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam

Jakie ryzyko wiążę się z stosowaniem diety wegańskiej lub wegetariańskiej w czasie ciąży? Czy kobiety w ciąży powinny stosować suplementy diety? Co jeść i jak dużo, by zbytnio nie przytyć i nie zaszkodzić dziecku?  Na te i inne pytania można było znaleźć odpowiedzi na konferencji prasowej zorganizowanej 27 września 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia.

czytaj dalej
Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Tłuszczów trans należy unikać. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających z ich spożycia.

czytaj dalej
Coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe

Coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe

Naukowcy prognozują, że w najbliższych dekadach czeka nas szybki wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Okazuje się, że najbardziej narażoną na te dolegliwości grupą populacyjną, poza małymi dziećmi, są kobiety, które mieszkają w dużych miastach. Na szczęście, przy wsparciu lekarzy i dietetyków, można skutecznie zapanować nad większością przypadków nadwrażliwości pokarmowej. Takie wnioski płyną z konferencji naukowej pod tytułem „Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”, zorganizowanej przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki IŻŻ, która odbyła się 31 marca w Warszawie.

czytaj dalej
Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej

Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej

Instytut Żywności i Żywienia przeszkolił ponad 100 przedstawicieli administracji rządowej, centralnej i wojewódzkiej na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru oraz niezdrowych tłuszczów w produktach spożywczych. 

czytaj dalej
Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!

Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!

Jak wynika z badań, zaledwie co trzeci Polak sprawdza datę ważności na produkcie i jest to najczęściej sprawdzana informacja. To niestety efekt niedostatecznej wiedzy konsumentów na temat tego, co oznaczają informacje umieszczone na produkcie i jak można je przełożyć na wybór zdrowszej, a przez to lepszej dla siebie żywności. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia przeprowadza kampanię edukacyjną pod hasłem: „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”. Jej celem jest przekonanie Polaków do porównywania etykiet, dokonywania korzystnych dla zdrowia wyborów, a co za tym idzie świadomego podejścia do żywienia.

czytaj dalej
Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia

Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia

Od dzisiaj Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich. 

czytaj dalej