INFORMACJE PRASOWE
Dla mediów
KONTAKT DLA MEDIÓW:
Dział Promocji i Rozwoju NIZP PZH – PIB
Sylwia Kalska-Myziak
e-mail: skalska-myziak@pzh.gov.pl
Baszar El-Helou – Kierownik projektu Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
e-mail: bhelou@pzh.gov.pl
24 października – Światowy Dzień Walki z Otyłością
Mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci, lepsza kondycja zdrowotna i wyższa samoocena – to tylko kilka powodów, dla których warto zadbać o linię. Korzyści wydają się oczywiste, jednak co czwarty Polak jest otyły, a ponad połowa ma nadwagę. Jak skutecznie osiągnąć właściwą masę ciała? Ile centymetrów w pasie to już powód do niepokoju?
Kromka chleba na zdrowie
Pachnący, chrupiący, rumiany… Chleb. Jeszcze parę lat temu obowiązkowy składnik codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, przekąsek, a także – nierzadko – dodatek do obiadu. Dzisiaj często postrzegany jako przyczyna nadmiernej masy ciała i alergii pokarmowych. Gdzie leży prawda? Czy w codziennej, zdrowej diecie możemy go spożywać, czy lepiej z niego zrezygnować?
Kawa na receptę
Z chemeksu? Z dripa? A może tradycyjnie, po turecku? Dzisiaj kawę pijemy, jak kto lubi. Wszystko wskazuje na to, że możemy ją pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują bowiem, że kawa nie tylko nie szkodzi, ale również może korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
Zdrowie kobiet w ciąży – jak pomaga Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
27 września w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona odżywianiu się kobiet w ciąży. Wydarzenie odbyło się dzięki finansowaniu ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam
Jakie ryzyko wiążę się z stosowaniem diety wegańskiej lub wegetariańskiej w czasie ciąży? Czy kobiety w ciąży powinny stosować suplementy diety? Co jeść i jak dużo, by zbytnio nie przytyć i nie zaszkodzić dziecku? Na te i inne pytania można było znaleźć odpowiedzi na konferencji prasowej zorganizowanej 27 września 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia.
Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans
Spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Tłuszczów trans należy unikać. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających z ich spożycia.
Coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe
Naukowcy prognozują, że w najbliższych dekadach czeka nas szybki wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Okazuje się, że najbardziej narażoną na te dolegliwości grupą populacyjną, poza małymi dziećmi, są kobiety, które mieszkają w dużych miastach. Na szczęście, przy wsparciu lekarzy i dietetyków, można skutecznie zapanować nad większością przypadków nadwrażliwości pokarmowej. Takie wnioski płyną z konferencji naukowej pod tytułem „Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”, zorganizowanej przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki IŻŻ, która odbyła się 31 marca w Warszawie.
Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej
Instytut Żywności i Żywienia przeszkolił ponad 100 przedstawicieli administracji rządowej, centralnej i wojewódzkiej na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru oraz niezdrowych tłuszczów w produktach spożywczych.
Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!
Jak wynika z badań, zaledwie co trzeci Polak sprawdza datę ważności na produkcie i jest to najczęściej sprawdzana informacja. To niestety efekt niedostatecznej wiedzy konsumentów na temat tego, co oznaczają informacje umieszczone na produkcie i jak można je przełożyć na wybór zdrowszej, a przez to lepszej dla siebie żywności. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia przeprowadza kampanię edukacyjną pod hasłem: „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”. Jej celem jest przekonanie Polaków do porównywania etykiet, dokonywania korzystnych dla zdrowia wyborów, a co za tym idzie świadomego podejścia do żywienia.
Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia
Od dzisiaj Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.