Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dla mediow
Wyszukiwarka

INFORMACJE PRASOWE

Dla mediów

KONTAKT DLA MEDIÓW:

Dział Promocji i Rozwoju NIZP PZH – PIB
Sylwia Kalska-Myziak
e-mail: skalska-myziak@pzh.gov.pl

Baszar El-Helou – Kierownik projektu Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

e-mail: bhelou@pzh.gov.pl

13.06.2018 r. Konferencja prasowa: Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

13.06.2018 r. Konferencja prasowa: Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą jest obchodzony 27 czerwca dla upamiętnienia odkrycia insuliny – leku, dzięki któremu cukrzyca z choroby nieuleczalnej stała się chorobą przewlekłą. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia nie mają wątpliwości: łatwiej cukrzycy uniknąć, niż ją leczyć, krytyczne znaczenie ma nasz styl życia, w szczególności dieta i aktywność fizyczna. Odpowiednia interwencja w styl życia może zmniejszyć ryzyko cukrzycy o prawie 60 procent.

czytaj dalej
17.05.2018, Konferencja prasowa: Otyłość – opowiemy o tym, czego jeszcze nie wiecie

17.05.2018, Konferencja prasowa: Otyłość – opowiemy o tym, czego jeszcze nie wiecie

Ofensywna walka z otyłością to przymus, a nie alternatywa społeczna. Bez skutecznej profilaktyki młode pokolenie Europejczyków będzie żyło krócej od swoich rodziców, a do 2030 roku otyłość dotknie co najmniej połowy mieszkańców kontynentu. Instytut Żywności i Żywienia alarmuje o konieczności pilnej konfrontacji z tym problemem oraz przypomina o popartych dowodami metodach efektywnego przeciwdziałania.

czytaj dalej
25.04.2018, Konferencja prasowa: E-Baza IŻŻ czyli izomery trans pod lupą nauki i konsumentów

25.04.2018, Konferencja prasowa: E-Baza IŻŻ czyli izomery trans pod lupą nauki i konsumentów

Instytut Żywności i Żywienia upublicznił pierwszą część elektronicznej bazy izomerów trans w środkach spożywczych. Baza pełni funkcje informacyjne i edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia łatwy wgląd w asortyment produktów, mogących być źródłem szkodliwych izomerów trans w diecie, co pozwala na dokonywanie właściwych wyborów żywnościowych.

czytaj dalej
14.03.2018 r. Konferencja prasowa: „5 gramów soli – jak to łatwo powiedzieć…”

14.03.2018 r. Konferencja prasowa: „5 gramów soli – jak to łatwo powiedzieć…”

Wszyscy jemy za dużo soli, której nadmiar podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca – przypominają koalicjanci World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 12-18 marca 2018 Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli. Hasło tegorocznej edycji to „5 kroków do 5 gramów” („5 ways to 5 grams”)

czytaj dalej
26.01.2018, Konferencja prasowa – III Narodowy Kongres Żywieniowy

26.01.2018, Konferencja prasowa – III Narodowy Kongres Żywieniowy

W dniach 26-27 stycznia 2018 roku Instytut Żywności i Żywienia zorganizował w Warszawie III Narodowy Kongres Żywieniowy. To coroczne wydarzenie o charakterze naukowym, podejmujące najważniejsze problemy profilaktyki i leczenia chorób związanych ze stylem życia, w szczególności z żywieniem. Kongres tegoroczny – poświęcony kompleksowo zagadnieniu żywienia i aktywności fizycznej osób starszych – łączy cel naukowy z edukacją społeczną, której przeznaczony jest drugi dzień Kongresu.  

czytaj dalej
Dietetyk dla każdego pacjenta

Dietetyk dla każdego pacjenta

Instytut Żywności i Żywienia oferuje bezpłatny dostęp do konsultacji dietetycznych za pośrednictwem Internetu. W pierwszym w Polsce Centrum Dietetycznym Online każda osoba dorosła będzie mogła odbyć profesjonalną konsultację dietetyczną z wykwalifikowanym dietetykiem z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

czytaj dalej
Inauguracja współpracy na rzecz optymalizacji produktów żywnościowych w Polsce

Inauguracja współpracy na rzecz optymalizacji produktów żywnościowych w Polsce

Naukowcy, producenci żywności, handlowcy i restauratorzy połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków. Za cel stawiają sobie optymalizację wartości energetycznej, a w części przypadków także składu żywności produkowanej w Polsce. Wkrótce rozpoczną się prace nad szczegółowymi zaleceniami dla poszczególnych kategorii produktów i kanałów dystrybucji.

czytaj dalej
Gra na zdrowie!

Gra na zdrowie!

Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia? „Bezpłatna aplikacja stworzona przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia w sposób prosty i przyjemny zmotywuje dzieci do tego, by jadły warzywa i owoce oraz piły wodę, a codzienna porcja ruchu wejdzie im w nawyk” – mówi prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia kierujący pracami NCEŻ.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej uruchomi Centrum Dietetyczne Online

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej uruchomi Centrum Dietetyczne Online

Zespół ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020 uruchomi Centrum Dietetyczne Online. W zależności od indywidualnej potrzeby, każdy będzie mógł uzyskać profesjonalną konsultację dietetyczną udzieloną przez wykwalifikowanych dietetyków z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

czytaj dalej