Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | nowotwory
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | nowotwory

Dział

Nowotwory

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby nowotworowe.

Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

W związku z coraz powszechniejszym występowaniem chorób nowotworowych, naukowcy z całego świata intensywnie poszukują sposobów, aby ryzyko zachorowania zminimalizować. Wiedza w tym zakresie jest coraz pełniejsza i obecnie wiadomo już, że stosowanie prawidłowej diety, utrzymywanie należnej masy ciała przez całe życie i regularna aktywność fizyczna może uchronić przed wieloma nowotworami, m.in.: aż o 69% zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka przełyku, o 63% raka jamy ustnej, gardła i krtani, o 59% raka macicy, o 50% raka jelita grubego, o 47% raka żołądka, o 38% raka piersi.

czytaj dalej
Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których należą m.in. kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły czy kalafior. Wyniki badań wskazują, że zawarte w nich bioaktywne związki (indole oraz izotiocyjaniany, w tym sulforafan), chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi, na działanie których jesteśmy narażeni każdego dnia. Dlatego jedzmy codziennie jak najwięcej warzyw, w tym koniecznie warzywa kapustne.

czytaj dalej