Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Najnowszy e-book

Najnowszy e-book „Gdy dokucza zgaga… – zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku”

17 grudnia 2023     czas czytania < 1
Zachęcamy do zapoznania się z nowym e-bookiem z zaleceniami dotyczącymi żywienia i stylu życia w chorobie refluksowej przełyku, przygotowanym przez ekspertki z Zakładu Edukacji Żywieniowej.

Choroba refluksowa przełyku to schorzenie górnego odcinka przewodu pokarmowego, które powstaje na skutek tzw. refluksu, czyli cofania kwaśnej treści z  żołądka do przełyku. Może to powodować przykre dolegliwości i/lub komplikacje, które negatywnie wpływają na jakość życia. Nieleczona choroba o ciężkim przebiegu może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zwężenie przełyku, krwawienia z  przewodu pokarmowego, rak gruczołowy przełyku.

Do charakterystycznych objawów choroby należą zgaga, opisywana jako uczucie „palenia” za mostkiem, oraz regurgitacje, czyli przesunięcie treści żołądkowej do przełyku, a nawet jamy ustnej bez odruchu wymiotnego. Zgaga występująca sporadycznie nie zawsze oznacza chorobę. Jeśli jednak objaw ten pojawia się regularnie, z częstotliwością co najmniej raz w tygodniu, warto skonsultować się z lekarzem w celu diagnostyki. Choroba może się też manifestować szeregiem objawów nie związanych z przełykiem, np. bólami w klatce piersiowej (często za mostkiem ale niezwiązanymi z chorobą serca), napadowym kaszlem, utrzymującym się dyskomfortem lub bólem gardła, chrypą, zapaleniem dziąseł, nawracającym zapaleniem ucha środkowego a nawet … czkawką.

Zachęcamy do zapoznania się z nowym e-bookiem z zaleceniami dotyczącymi żywienia i stylu życia w chorobie refluksowej przełyku, przygotowanym przez ekspertki z Zakładu Edukacji Żywieniowej:

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Najnowszy e-book

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Najnowszy e-book

To może Cię zainteresować