ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Jak jeść, aby poczuć sytość?
Sytość określa nam czas, w którym powinniśmy zakończyć spożywanie posiłku. Jest to przyjemne uczucie pełności, które towarzyszy nam po osiągnięciu…

Dlaczego nie chudniesz na diecie? Cz. 2 Przyczyny psychiczne
W obecnym dyskursie na temat redukcji masy ciała coraz więcej mówi się o emocjonalnym aspekcie odżywiania. Odchodzi się od myślenia…
Wszystkie artykuły
Wybierz kategorie

Dlaczego warto zapobiegać i leczyć?
Korzyści z redukcji masy ciała Redukcja zbędnych kilogramów (zwłaszcza brzusznej tkanki tłuszczowej) przynosi wymierne korzyści, zmniejsza bowiem problemy ze zdrowiem i ryzyko wielu…

Przyczyny otyłości
U podstaw rozwoju otyłości leży długotrwałe zaburzenie bilansu energetycznego, kiedy to energia spożyta przekracza energię wydatkowaną. Na powstawanie dodatniego bilansu energetycznego wpływa:

Jak rozpoznać nadwagę?
Dwa proste sposoby pozwolą Ci sprawdzić, czy masz nadwagę/otyłość. Pierwszy to obliczenie wskaźnika masy ciała (ang. Body Mass Index, BMI), który pozwoli…

Sprawdź, ile porcji różnych produktów możesz zjeść w ciągu dnia
Zapoznaj się z zasadami, które zawiera Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.

Częściej nie znaczy więcej – znaczenie regularnego spożywania posiłków
Prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków i ich rozkład w ciągu dnia. Regularność odżywiania jest istotnym…

Otyłość w pigułce
Otyłość jest chorobą, a nie defektem estetycznym. Chorobą będącą również poważnym problemem społecznym i ekonomicznym. Otyłość to pandemia XXI w., za którą odpowiedzialność powinniśmy…