Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy
Wyszukiwarka

Artykuły

Dieta wegetariańska w okresie ciąży

Dieta wegetariańska w okresie ciąży

Niezależnie od rodzaju stosowanej diety (tradycyjnej, wegetariańskiej czy wegańskiej) przy złym jej zbilansowaniu bardzo często dochodzi do niedoborów pokarmowych i osłabienia funkcjonowania organizmu. W okresie ciąży i karmienia istnieje wyższe ryzyko deficytu witamin i składników mineralnych. Składniki, których najczęściej jest zbyt mało w źle zbilansowanej diecie, to żelazo, wapń, witamina D, witamina B12, selen, cynk , jod oraz kwasy omega 3 (EPA i DHA).

Dieta ketogenna w okresie ciąży. Niebezpieczna i pseudonaukowa propozycja odżywiania

Dieta ketogenna w okresie ciąży. Niebezpieczna i pseudonaukowa propozycja odżywiania

Nowe, spektakularne diety to specyfika ostatnich lat, kiedy nasila się problem otyłości, związanej ze stylem życia. Niektóre z nich są zalecane nawet kobietom ciężarnym. Mnóstwo sprzecznych informacji w mediach może skutkować próbami ich bezkrytycznego stosowania. Jedną z takich diet jest dieta ketogenna. Dlaczego przed nią ostrzegamy?

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 3. Profilaktyka

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 3. Profilaktyka

Wiemy już, jakie znaczenie ma żywienie w powstawaniu żółciowej kamicy cholesterolowej, znamy też inne czynniki ryzyka zachorowania. Na niektóre z nich nie mamy wpływu, ale są też takie, które zależą od nas. Zobaczmy więc, jak można zapobiegać kamicy żółciowej.

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

19 września 2017 r. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport dotyczący skontrolowanych w roku szkolnym 2015/2016 placówek edukacyjnych. Wynika z niego, że odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała (łącznie traktowana nadwaga, niedowaga i otyłość) wzrósł aż o ponad 5 punktów procentowych na przestrzeni czterech lat (2012-2016). Czy badania Instytutu Żywności i Żywienia potwierdzają te niepokojące tendencje?

Dieta oczyszczająca – szkodzi czy pomaga?

Dieta oczyszczająca – szkodzi czy pomaga?

    Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną (łac. Dosis facit venenum). Paracelsus     Nadwaga i otyłość, a także coraz częściej pojawiające się różne dolegliwości przewodu pokarmowego sprawiają, że wiele osób szuka alternatywnych metod pozwalających na szybkie uzyskanie szczupłej sylwetki lub poprawę stanu zdrowia. Jednymi z częściej stosowanych rozwiązań są diety oczyszczające. Zanim jednak zdecydujemy się na „detoks organizmu”, zastanówmy się, czy naprawdę warto.

Dynia – nie tylko na Halloween

Dynia – nie tylko na Halloween

Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy. Jest m.in. źródłem β-karotenu, z którego powstaje witamina A.

Batat – ziemniak na słodko

Batat – ziemniak na słodko

Batat to słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest bardzo dobrym źródłem likopenu, a także inspiracją do przyrządzania ciekawych potraw.

Broszura dla Rodziców

Broszura dla Rodziców

Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolenym.

Izomery trans a choroby alergiczne

Izomery trans a choroby alergiczne

Wysokie pobranie izomerów trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA) z dietą może prowadzić do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, w tym astmy, atopowego zapalenia skóry oraz alergicznego nieżytu nosa. Z tego względu istnieje konieczność ograniczania ich spożycia, szczególnie przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci (tzw. grupy wrażliwe).

Problemy z nauką w szkole a aktywność ruchowa dziecka

Jedną z przyczyn szkolnych problemów naszego dziecka z pisaniem, czytaniem lub liczeniem może być nieadekwatna do jego potrzeb aktywność ruchowa. Wyjaśniamy, jak mądrze wspierać naukę dziecka i ogólny jego rozwój, wykorzystując ruch jako środek doskonalący umiejętności szkolne.

Burak i jego dobroczynne działanie

Burak i jego dobroczynne działanie

Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Powinniśmy jeść go więcej, ponieważ jest tanim źródłem wielu ważnych składników, w tym antocyjanów. Najczęściej używamy go w barszczu czerwonym, ale warto go spożywać również w innych potrawach i na surowo.

Maliny na zdrowie

Maliny na zdrowie

Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, ale również ze względu na dobroczynny wpływ na zdrowie. O leczniczym działaniu soku z malin wie pewnie każdy, ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak długa jest lista wszystkich wyjątkowych właściwości malin?

Wisienka na torcie

Wisienka na torcie

Rubinowa błyszcząca skórka, lekko kwaśny smak, niepowtarzalny aromat i zapach – jednym słowem wiśnie. Typowo polski, sezonowy owoc, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Choć lipiec, gdy sezon na wiśnie w pełni, już za nami, warto cieszyć się walorami tych owoców przez cały rok.

Centrum Dietetyczne Online

Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.

Przejdź na stronę CDO
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy