Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy
Wyszukiwarka

Artykuły

Kromka chleba na zdrowie

Kromka chleba na zdrowie

Pachnący, chrupiący, rumiany… Chleb. Jeszcze parę lat temu obowiązkowy składnik codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, przekąsek, a także – nierzadko – dodatek do obiadu. Dzisiaj często postrzegany jako przyczyna nadmiernej masy ciała i alergii pokarmowych. Gdzie leży prawda? Czy w codziennej, zdrowej diecie możemy go spożywać, czy lepiej z niego zrezygnować?

Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

Insulinę można nazwać hormonem życia, jest bowiem niezbędna do wielu czynności życiowych naszego organizmu. Skoro jest nam tak bardzo potrzebna, dlaczego u niektórych osób pojawia się insulinooporność? W jakim stopniu insulinooporność pogarsza nasze zdrowie, czy warto z nią walczyć? Jakie korzyści niesie za sobą zmniejszenie lub cofnięcie się insulinooporności?

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi młodych, stanowiąc alternatywę dla tradycyjnego posiłku. Żywność tego typu to m.in. hamburgery, frytki, pizze, hot dogi, kebaby i różnego rodzaju zapiekanki.

Czy suplementy diety są bezpieczne?

Czy suplementy diety są bezpieczne?

Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.

Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II

Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II

Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka – toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. W pierwszej części artykułu opisaliśmy, w jaki sposób badacze dochodzili do określenia tego związku nazwą – zespół metaboliczny. W drugiej – przedstawiamy najnowsze definicje ZM.

Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych

Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych

Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie omega 3 i omega 6 spełniają bardzo ważne role w naszym organizmie. Wyniki wielu badań naukowych wskazują również na ich potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Kawa na receptę

Kawa na receptę

Z chemeksu? Z dripa? A może tradycyjnie, po turecku? Dzisiaj kawę pijemy, jak kto lubi. Wszystko wskazuje na to, że możemy ją pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują bowiem, że kawa nie tylko nie szkodzi, ale również może korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Jarmuż – moc zielonego zdrowia

Jarmuż – moc zielonego zdrowia

Jarmuż to tanie i świeże źródło witamin. Chroni nas m.in. przed nowotworami. Można z niego przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam

Jakie ryzyko wiążę się z stosowaniem diety wegańskiej lub wegetariańskiej w czasie ciąży? Czy kobiety w ciąży powinny stosować suplementy diety? Co jeść i jak dużo, by zbytnio nie przytyć i nie zaszkodzić dziecku?  Na te i inne pytania można było znaleźć odpowiedzi na konferencji prasowej zorganizowanej 27 września 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia.

Dieta wegańska w okresie ciąży

Dieta wegańska w okresie ciąży

Dieta wegańska polega na spożywaniu jedynie produktów pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona). Decyzję o przejściu na taki sposób żywienia podejmuje się najczęściej ze względów etycznych oraz zdrowotnych. Prawidłowe zbilansowanie diety wegańskiej wymaga szerokiej wiedzy, zwłaszcza wtedy, gdy kobieta decyduje się wyeliminować wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego w okresie ciąży i karmienia, kiedy rośnie zapotrzebowanie na konkretne witaminy i składniki mineralne.

Centrum Dietetyczne Online

Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.

Przejdź na stronę CDO
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy