Artykuły
Kromka chleba na zdrowie
Pachnący, chrupiący, rumiany… Chleb. Jeszcze parę lat temu obowiązkowy składnik codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, przekąsek, a także – nierzadko – dodatek do obiadu. Dzisiaj często postrzegany jako przyczyna nadmiernej masy ciała i alergii pokarmowych. Gdzie leży prawda? Czy w codziennej, zdrowej diecie możemy go spożywać, czy lepiej z niego zrezygnować?
Warzywa i owoce są zdrowe
Scenariusz zajęć dla dzieci w wieku przedszkolnym.
Wykonanie zdrowej sałatki
Scenariusz lekcji dla klas I–III szkoły podstawowej.
Kolaż (wyklejanka) na temat zdrowego odżywiania
Scenariusz lekcji dla klas I–III szkoły podstawowej.
Piramida Zdrowego Żywienia dla dzieci w wieku szkolnym
Scenariusz lekcji dla szkoły podstawowej.
Piramida Zdrowego Żywienia dla dzieci
Scenariusz zajęć dla dzieci w wieku przedszkolnym.
Wybory żywieniowe – produkty zalecane i niezalecane w żywieniu
Scenariusz lekcji dla klas starszych szkoły podstawowej.
Jak można urozmaicić swoją dietę o warzywa i owoce?
Scenariusz lekcji dla szkoły podstawowej.
Wybór potraw poza domem, np. w restauracjach, stołówkach
Scenariusz lekcji dla klas I–III szkoły podstawowej.
Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka
Insulinę można nazwać hormonem życia, jest bowiem niezbędna do wielu czynności życiowych naszego organizmu. Skoro jest nam tak bardzo potrzebna, dlaczego u niektórych osób pojawia się insulinooporność? W jakim stopniu insulinooporność pogarsza nasze zdrowie, czy warto z nią walczyć? Jakie korzyści niesie za sobą zmniejszenie lub cofnięcie się insulinooporności?
Mleko i produkty mleczne
Scenariusz zajęć dla dzieci w wieku przedszkolnym.
Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie
Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi młodych, stanowiąc alternatywę dla tradycyjnego posiłku. Żywność tego typu to m.in. hamburgery, frytki, pizze, hot dogi, kebaby i różnego rodzaju zapiekanki.
Czy suplementy diety są bezpieczne?
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.
Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II
Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka – toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. W pierwszej części artykułu opisaliśmy, w jaki sposób badacze dochodzili do określenia tego związku nazwą – zespół metaboliczny. W drugiej – przedstawiamy najnowsze definicje ZM.
Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie omega 3 i omega 6 spełniają bardzo ważne role w naszym organizmie. Wyniki wielu badań naukowych wskazują również na ich potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością
Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka – toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. Polscy naukowcy mają istotny wkład w rozwój wiedzy dotyczącej tego zagadnienia.
Kawa na receptę
Z chemeksu? Z dripa? A może tradycyjnie, po turecku? Dzisiaj kawę pijemy, jak kto lubi. Wszystko wskazuje na to, że możemy ją pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują bowiem, że kawa nie tylko nie szkodzi, ale również może korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.
Zdrowie kobiet w ciąży – jak pomaga Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
27 września w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona odżywianiu się kobiet w ciąży. Wydarzenie odbyło się dzięki finansowaniu ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.
Jarmuż – moc zielonego zdrowia
Jarmuż to tanie i świeże źródło witamin. Chroni nas m.in. przed nowotworami. Można z niego przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam
Jakie ryzyko wiążę się z stosowaniem diety wegańskiej lub wegetariańskiej w czasie ciąży? Czy kobiety w ciąży powinny stosować suplementy diety? Co jeść i jak dużo, by zbytnio nie przytyć i nie zaszkodzić dziecku? Na te i inne pytania można było znaleźć odpowiedzi na konferencji prasowej zorganizowanej 27 września 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia.
Dieta wegańska w okresie ciąży
Dieta wegańska polega na spożywaniu jedynie produktów pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona). Decyzję o przejściu na taki sposób żywienia podejmuje się najczęściej ze względów etycznych oraz zdrowotnych. Prawidłowe zbilansowanie diety wegańskiej wymaga szerokiej wiedzy, zwłaszcza wtedy, gdy kobieta decyduje się wyeliminować wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego w okresie ciąży i karmienia, kiedy rośnie zapotrzebowanie na konkretne witaminy i składniki mineralne.
Centrum Dietetyczne Online
Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.
Przejdź na stronę CDO