Aktualności
Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity
Owoce i warzywa są podstawowym źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników, w tym witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Wyprodukowanie odpowiedniej ilości żywności dla 8 miliardów ludzi bez stosowania środków ochrony roślin wydaje się aktualnie niemożliwe. Środki ochrony roślin m.in. zabezpieczają uprawy przed działaniem patogenów (w tym po zbiorze) i zwiększają wydajność plonowania.
Moc kolorów i rodzajów warzyw i owoców
Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej. Każdy kolor, ale i rodzaj warzyw i owoców niesie ze sobą inne składniki. Są to witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz związki występujące w żywności pochodzenia roślinnego określane jako fitoskładniki. Istnieje co najmniej 5000 znanych fitoskładników, a prawdopodobnie jest ich znacznie więcej. Jak więc kolory i rodzaje warzyw i owoców wpływają na nasz organizm i ogólny stan zdrowia?
Filmy z warsztatów edukacyjno-kulinarnych dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach
Do tegorocznej edycji warsztatów edukacyjnych pn. „Lekcja zdrowia” zaprosiliśmy realizatorów zbiorowego żywienia z 50 placówek szkolnych w tym z oddziałami przedszkolnymi.
500 gramów odporności. Wspieraj naturalnie odporność i zdrowie organizmu.
Zgodnie z definicją WHO „zdrowie publiczne” to zorganizowany wysiłek społeczny, realizowany głównie przez wspólne działania instytucji publicznych, którego celem jest polepszenie, promocja, ochrona i przywracanie zdrowia ludności.
Czy suplementacja w okresie ciąży jest konieczna? Wnioski z najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP)
Ciąża to stan fizjologiczny, w którym zapotrzebowanie na składniki odżywcze wzrasta w znacznie większym stopniu niż na energię. Jest to przyczyną zwiększonego ryzyka wystąpienia niedoborów, które mogą w negatywny sposób wpływać na rozwój płodu i przebieg ciąży. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem, bo podejmowanym przez nawet 78-98% ciężarnych w USA, Kanadzie i Australii (przypuszcza się, że zjawisko to dotyczy podobnie dużej ich części w Polsce), jest wdrożenie suplementacji diety. Czy jednak zawsze jest ona konieczna?
„Modny” mikroskładnik? Cynk
Cynk (Zn) jest mikroskładnikiem, który reguluje pracę układu immunologicznego, nerwowego, pokarmowego i rozrodczego oraz wpływa na prawidłową strukturę włosów, skóry i paznokci. Jakie są jego źródła pokarmowe? Czym może grozić niedobór i jak się on objawia? Czy konieczna jest suplementacja? U kogo prawidłowe spożycie cynku odgrywa szczególnie ważną rolę?
E-book „Żywienie w chorobie stłuszczeniowej wątroby”
Najnowszy e-book przygotowany przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej na temat żywienia w chorobie stłuszczeniowej wątroby.
VII Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem: „Warzywa i owoce dla zdrowia”
VII Narodowy Kongres Żywieniowy jest oczekiwanym wydarzeniem merytorycznym związanym z tematyką żywności, żywienia czy edukacji żywieniowej. Do udziału w Kongresie zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane tematyką zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Sesje tematyczne skierowane są zarówno do profesjonalistów (dietetyków, lekarzy, naukowców) jak i osób, które na co dzień niezwiązane są zawodowo z tematyką, ale pragną pogłębić swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu.
Cz.1 – Węglowodany. Nie takie straszne jak je malują
Chwytliwe nagłówki w gazetach i mediach społecznościowych na temat węglowodanów (cukrów) w dużej mierze nie pozostawiają na nich “suchej nitki”. “Pieczywo tuczy!”, “Uważaj na makaron!” czy “Sprawdź, które węglowodany musisz wyeliminować z die-ty, by schudnąć!” – to jedne z wielu haseł, które zamiast pomóc nam zrozumieć, na czym powinny polegać właściwe wybory żywieniowe, zakłócają właściwą relację między człowiekiem, a jedzeniem. Węglowodany nie są wcale takie straszne, jaką mają opinię, a co najważniejsze – są nam potrzebne do życia.
Żelazo – znaczenie, źródła, przykłady realizacji z diety
Żelazo to jeden ze składników odżywczych, których wysokość podaży z diety jest ściśle związana z jej jakością. Dodatkowo, eliminacje dietetyczne, np. produktów odzwierzęcych, mogą zwiększać ryzyko jego niedoboru. Jak można zrealizować zapotrzebowanie na żelazo z diety mieszanej lub roślinnej?
Mity o insulinooporności
Szacuje się, że insulinooporność może występować u 10-30% populacji w zależności od badanej grupy. Styl życia, nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna to ważne czynniki wpływające na ryzyko wystąpienia i przebiegu insulinooporności. Prawidłowy styl odżywiania, regularne podejmowanie aktywności fizycznej, dbałość o higienę snu oraz redukcja stresu korzystnie oddziałują na gospodarkę węglowodanową. Wokół tematu insulinooporności narosło wiele mitów, które warto skonfrontować z aktualnym stanem wiedzy.
Dietetyk a psychodietetyk – jak wybrać odpowiedniego specjalistę do naszego problemu
Podjęcie decyzji o poszukiwaniu profesjonalnego wsparcia to dobry krok ku zmianie na lepsze. Często jednak nie wiemy do kogo tak naprawdę warto zwrócić się po radę. W poniższym artykule podjęto próbę analizy dwóch uzupełniających się profesji: dietetyka i psychodietetyka. Porównano także te zawody pod względem kompetencji w pracy z pacjentem.
Darmowy e-book: „Dieta dla zdrowia serca i układu krążenia”
Zapraszamy do zapoznania się z nowym darmowym e-bookiem przygotowanym przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
E-book „Żywienie w cukrzycy typu 2 i insulinooporności”.
Modyfikacja diety, utrata nadmiernych kilogramów i zwiększenie aktywności fizycznej to najskuteczniejsze działania wspierające zapobieganie i leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności.
Zapraszamy na bezpłatne warsztaty edukacyjne „Lekcja zdrowia”
Pobierz zaproszenie:Dla realizatorów zbiorowego żywieniaDla dzieci klas 0-III i IV-VIII