Aktualności

Osteosarkopenia – nowy zespół chorobowy tkanki kostnej i mięśniowej

Osteosarkopenia – nowy zespół chorobowy tkanki kostnej i mięśniowej

W związku z przyspieszonym starzeniem się społeczeństwa i tendencją fizjologicznej utraty masy tkanki kostnej i mięśniowej, naukowcy na całym świecie intensywnie badają nowo występujące, współistniejące schorzenia w tej grupie populacyjnej. Osteosarkopenia to nowy zespół opisujący współistnienie osteoporozy (dawna nazwa zrzeszotnienie kości; choroba szkieletu prowadzącą do złamań kości) i sarkopenii (powiązana z wiekiem utrata masy mięśniowej, ich funkcji i siły) – dwóch przewlekłych schorzeń układu mięśniowo-szkieletowego związanych ze starzeniem się.

Zapotrzebowanie na energię u kobiet w ciąży bliźniaczej. Czy nauka o żywieniu nadąża za rosnącą ilością ciąż mnogich?

Zapotrzebowanie na energię u kobiet w ciąży bliźniaczej. Czy nauka o żywieniu nadąża za rosnącą ilością ciąż mnogich?

Zalecenia żywieniowe i warunki suplementacji diety dla kobiet w ciąży są opracowane i podlegają ciągłej aktualizacji i chociaż nie jest w nich sprecyzowany rodzaj ciąży, to w domyśle przeznaczone są dla matek spodziewających się jednego dziecka. Co zatem w przypadku kobiet w ciąży bliźniaczej? Czy ich zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze jest większe, i na ile w badaniach naukowych dostrzega się potrzebę ustalenia wymagań dla kobiet w ciąży wielopłodowej.

Mama karmiąca piersią na diecie wegańskiej

Mama karmiąca piersią na diecie wegańskiej

Dieta wegańska zakłada rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym: mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj, miodu i wszystkich produktów z nich wytwarzanych. Kobiety karmiące piersią zalicza się do grupy wysokiego ryzyka wystąpienia niedoborów pokarmowych w diecie, ze względu na wzrost zapotrzebowania na składniki odżywcze oraz energię. Czy dieta wegańska jest zatem odpowiednia podczas laktacji, i czy może być w tym czasie bezpiecznie stosowana?

RAPORT: Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2019

RAPORT: Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2019

Eksperci z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB, opracowali raport zawierający wyniki analizy potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów, wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2019. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.

Jakich produktów unikać w czasie ciąży?

Jakich produktów unikać w czasie ciąży?

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, do którego warto się odpowiednio przygotować. W tym okresie należy m.in. zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe, ponieważ odgrywają one istotną rolę w aspekcie zdrowia dziecka oraz matki. Właściwe odżywianie, aktywność fizyczna dostosowana do aktualnego stanu zdrowia kobiety czy brak nałogów są ważne dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka.

Czy (nie) warto się ważyć?

Czy (nie) warto się ważyć?

Waga jest narzędziem stosowanym do przeprowadzania pomiarów masy ciała. Znajdziemy ją w wielu domach – u niektórych wykorzystywana codziennie, u innych tylko się kurzy. Dlaczego waga jest dla nas czymś więcej niż zwykłym sprzętem AGD? Co zrobić, by przestać się jej bać?

Żywienie w chorobach nowotworowych

Żywienie w chorobach nowotworowych

Od wielu lat obserwuje się wzrost zachorowań na nowotwory. Z tego powodu coraz większą uwagę przywiązuje się do wsparcia żywieniowego w procesie leczenia onkologicznego, ponieważ stan odżywienia w chorobie nowotworowej jest istotnym czynnikiem rokowniczym.

Uważne jedzenie – teoria i praktyka

Uważne jedzenie – teoria i praktyka

W natłoku codziennych obowiązków, pędzie życia i stresie, spokojne spożywanie posiłków często schodzi na dalszy plan. Nie zastanawiamy się nad tym, jakie produkty wybieramy, ile oraz w jaki sposób jemy. Zmieniając swój sposób odżywiania na zdrowszy, poza edukacją na temat m.in. doboru produktów spożywanych w diecie, warto również poświęcić czas na naukę świadomego, uważnego jedzenia.

Dieta dla zabieganych – jak zorganizować posiłki, praktyczne porady

Dieta dla zabieganych – jak zorganizować posiłki, praktyczne porady

W natłoku codziennych obowiązków przygotowywanie posiłków schodzi na dalszy plan. W efekcie żywienie często staje się nieregularne, oparte na niskiej jakości potrawach, które wydają się być najwygodniejszym rozwiązaniem. Wiele osób uważa, że nie ma czasu na zdrowe żywienie. Wdrażając zmiany w diecie przekonują się jednak, że jest to tak na prawdę łatwiejsze i zdecydowanie poprawiające samopoczucie, gdy wiemy co jemy i co mamy na talerzu. Z artykułu dowiesz się od czego zacząć i jak zaplanować swój jadłospis.

Diety pudełkowe pod lupą dietetyka

Diety pudełkowe pod lupą dietetyka

Zainteresowanie Polaków zdrowym odżywianiem i dietami nie słabnie. Chęć posiadania szczupłej sylwetki oraz dbałość o zdrowie, a zwłaszcza o odporność w okresie pandemii, motywuje społeczeństwo o zadbania o właściwą dietę. Czy catering dietetyczny może stać się elementem zdrowego stylu życia?

Darmowy e-book: „Żywienie w przedszkolu w praktyce”

Darmowy e-book: „Żywienie w przedszkolu w praktyce”

Żywienie dzieci w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania zdrowia i wspierania rozwoju dziecka. Musi ono opierać się na określonych zasadach i spełniać wypracowane przez ekspertów normy i wymagania. Dlatego też zachęcamy do lektury e-booka dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach, a także rodziców:

Cholesterol a dieta

Cholesterol a dieta

Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest poważnym problemem ponieważ zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Przy zbyt dużym poziomie cholesterolu we krwi warto zadbać o odpowiednią dietę. Spożywanie mniej tłustego mięsa i jego przetworów, tłustych serów a więcej warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne może obniżyć całkowity cholesterol nawet o 25% lub więcej.

Ranking diet – dieta śródziemnomorska najzdrowszą dietą 2022

Ranking diet – dieta śródziemnomorska najzdrowszą dietą 2022

Amerykański miesięcznik „U.S. News & World Report” opublikował wyniki plebiscytu na najzdrowsze diety 2022 roku. Coroczny ranking tworzony jest przez 27 ekspertów od żywienia, otyłości, psychodietetyki, cukrzycy i chorób serca, którzy analizują poszczególne modele żywieniowe i przyznają im punkty.

Streszczenia wykładów ze szkolenia  w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej….”

Streszczenia wykładów ze szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej….”

NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia zakończył pierwszy etapu pięcioletniego projektu  „Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością.” Jego celem jest dostarczenie rozległej wiedzy grupom zawodowym zaangażowanym w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w zakresie promowania zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.