Dział
Psychodietetyka
Psychodietetykę definiuje się jako dziedzinę łączącą wiedzę medyczną dotyczącą diet i zdrowia z wiedzą psychologiczną. Psychodietetycy w swojej pracy wykorzystują wiedzę z psychologii, dietetyki i medycyny, aby pomóc pacjentom, którzy mają problemy z zakresu żywienia oraz ze zmianą nawyków żywieniowych. W tej sekcji przeczytasz artykuły dotyczące najważniejszych zagadnień z tej dziedziny.
Jak jeść podczas świąt? Porady psychologa
Święta to dla wielu z nas mocno wyczekiwany, ale też stresujący czas. Zazwyczaj kojarzą się z miłą atmosferą, spędzaniem czasu w gronie najbliższych, prezentami pod choinką i z dużą ilością pysznego jedzenia. I właśnie to jedzenie przyprawia o ból głowy osoby, które są na diecie lub dbają o swoją sylwetkę. Bo większość z nas żyje w przekonaniu, że skutkiem ubocznym celebracji świąt jest poważne przejedzenie, a w efekcie wzrost masy ciała. Wcale nie musi tak być.
Ortoreksja – moda czy realne zagrożenie dla zdrowia?
Sięganie po jedzenie w dzisiejszych czasach staje się coraz łatwiejsze. Sklepy oferują już nie tylko określone produkty, ale też gotowe śniadania, lunche i przekąski. Dużą popularnością cieszą się restauracje fast food, serwujące posiłki w bardzo krótkim czasie. Jednak kosztem jaki ponosimy z tytułu prostego i szybkiego dostępu do żywności często jest zła jakość pożywienia. Gotowe, szybkie produkty oznaczają żywność wysoko przetworzoną, z długim terminem ważności, zawierającą duże ilości substancji konserwujących. Takie jedzenie w dużych ilościach staje się szkodliwe dla naszego zdrowia i negatywnie wpływa na naszą masę ciała.
Tycie zaczyna się w głowie
Łatwa dostępność jedzenia spowodowała, że od kilku lat obserwujemy wzrost otyłości w światowej populacji nie tylko wśród osób dorosłych, ale również u dzieci. Otyłość została uznana za groźną chorobę cywilizacyjną. Obecnie jest szóstym co do ważności czynnikiem ryzyka śmiertelności. Według Światowej Organizacji Zdrowia jest ona chorobą przewlekłą, która zyskała miano globalnej epidemii. Zjawisko otyłości obserwowane jest nie tylko w krajach wysokorozwiniętych, w których występuje nadmiar jedzenia, ale również w tych rozwijających się. Do tej pory za przyczyny otyłości uznawano głównie czynniki biologiczne i środowiskowe. Jednak niedawno pojawiły się doniesienia, że otyłość może mieć również uwarunkowania na podłożu psychologicznym.
Dlaczego diety cud nie działają
Odchudzanie w obecnych czasach jest zjawiskiem powszechnym zwłaszcza u kobiet i staje się coraz bardziej popularne także wśród mężczyzn. Wiele osób przynajmniej raz w życiu podejmowało próbę zrzucenia kilku kilogramów. Nic więc dziwnego, że pojawia się coraz więcej różnorodnych diet odchudzających, których autorzy gwarantują skuteczność w utracie masy ciała. Dużym powodzeniem cieszą się tak zwane diety cud, czyli diety, których stosowanie w bardzo krótkim czasie przynosi spektakularne efekty. Czy rzeczywiście warto je stosować?
Grupa motywuje do działania
Na przestrzeni naszego życia często wyznaczamy sobie cele i dążymy do ich osiągnięcia. Ich realizacja oznacza dla nas pewne zmiany i rozwój osobisty, ale jest też czynnikiem, który może wpływać na naszą samoocenę i ogólne samopoczucie. Do podjęcia działania niezbędna jest motywacja. Ważna jest także forma wybranych przez nas działań. Niektórzy z nas wolą działać samodzielnie. Jednak coraz częściej pojawiają się możliwości działania i przeprowadzania zmian w odpowiednio dobranych grupach. Metody te obserwujemy zazwyczaj w sporcie (grupy treningowe, grupy crossfitowe, taneczne) oraz w zmianie masy ciała (grupy wsparcia dla odchudzających się). Czy praca grupowa ułatwia osiąganie celu?
Nie jestem głodny, ale jem bo lubię, jem bo się boję, czyli psychologiczne funkcje jedzenia
Podstawową funkcją jedzenia jest żywienie naszego organizmu i zapewnienie mu odpowiednich ilości składników odżywczych, aby mógł nie tylko przetrwać, ale również funkcjonować i rozwijać się. Jedzenie określane jest mianem potrzeby niższego rzędu, co oznacza, że musimy jeść aby żyć. Człowiek posiada system regulujący, który informuje nas o tym, że powinniśmy przyjąć kolejną dawkę pożywienia. System ten nazywany jest ośrodkiem głodu i sytości, znajduje się w mózgu, a dokładniej w podwzgórzu. Z punktu widzenia biologii to on powinien decydować kiedy spożywamy kolejne posiłki.
Jak jemy, czyli nasze style jedzenia
Spożywanie posiłków jest nieodzownym elementem naszego funkcjonowania. Codziennie musimy wybrać produkty, które chcemy zjeść, zdecydować w jakich porach je spożyjemy, czy potrawy przygotujemy sami, kupimy gotowe czy może pójdziemy do restauracji. Każdy z nas inaczej podchodzi do jedzenia i do formy przyjmowania pokarmów. Jedni w biegu zjedzą kupioną w kawiarni kanapkę, a inni poczekają i przygotują posiłek spokojnie w domu, dbając o detale. Okazuje się, że wszyscy prezentujemy określony styl jedzenia, który ma wpływ na nasze zdrowie i masę ciała.
Jestem zmotywowany, czyli jaki?
Od lat ludzie próbują zmieniać swoje nawyki żywieniowe, odchudzać się, uprawiać sport czy stosować zdrowe diety. Jednak wielu z nas nie tylko nie osiąga zamierzonych efektów, ale nawet nie rozpoczyna działań. Skąd wynika ten problem? Okazuje się, że przy wprowadzaniu zmian fundamentalną i kluczową rolę odgrywa motywacja.
Pregoreksja jako jedno z zaburzeń odżywiania w ciąży – jak wygląda w teorii?
Zaburzenia odżywiania są coraz bardziej popularne. W gabinetach dietetyków i psychologów pojawiają się ludzie doświadczający objawów między innymi: anoreksji, bulimii i kompulsywnego objadania się. Jak pokazują badania najczęściej w populacji obserwujemy zachorowania na anoreksję, której w większości doświadczają młode kobiety (ok. 1%). U mężczyzn odsetek ten wynosi ok. 0,5%. W wyniku rosnącej popularności zaburzeń odżywiania coraz więcej badaczy interesuje się tym zjawiskiem, a temat ten można spotkać zarówno w literaturze naukowej, jak i popularnej. Jakie natomiast mamy informacje o zaburzeniach odżywiania podczas ciąży?
Kompulsywne objadanie się
Żyjemy w świecie z nieograniczonym dostępem do jedzenia. Sklepy prześcigają się w ofertach z atrakcyjnymi produktami spożywczymi, a restauracje kuszą promocjami typu “jesz ile chcesz”. Jedzenie jest modne, zaczęło wychodzić na ulice i stało się obecne w social media. W większych miastach możemy spotkać tematyczne targi żywieniowe, popularne stały się foodtrucki i różnego rodzaju wydarzenia kulinarne. Jemy kiedy chcemy, ile chcemy i co chcemy. Jedzenie jest wszechobecne, a to sprawia, że wielu z nas sięga po posiłek nie tylko wtedy kiedy odczuwa głód, ale też po to by nawiązać relacje towarzyskie, ukoić nerwy czy zagłuszyć nudę.