Dział

Fakty i mity

GMO – z czym to się je?

GMO – z czym to się je?

Postęp gospodarczy wiąże się z nieuniknionym rozwojem również w dziedzinie produkcji żywności. Producenci sięgają po nowe technologie oraz metody wytwarzania żywności, aby móc zaspokoić rosnący popyt z jednoczesnym poszanowaniem środowiska naturalnego. Z drugiej strony rosną obawy konsumentów, co do bezpieczeństwa żywności wyprodukowanej z zastosowaniem tych metod jakimi są np. modyfikacje genetyczne.

czytaj dalej
Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?

Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi?

Naukowcy z uniwersytetu medycznego w Chicago opublikowali w prestiżowym czasopiśmie JAMA wyniki badań, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem jajek, a zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Autorzy badania przyjęli, że jedno duże jajo zawiera 186 mg cholesterolu. Związek z chorobami sercowo-naczyniowymi (SN) analizowano w zależności od spożycia ilości jajek lub cholesterolu dziennie.

czytaj dalej
Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?

Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?

Soja jest aktualnie chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Spożycie jej wiąże się z wieloma wątpliwościami. Rozważamy jej zastosowanie w przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów. Zastanawiamy się nad jej spożyciem w okresie okołomenopauzalnym. I tak można wymieniać praktycznie w nieskończoność. Najwięcej obaw budzi jednak relacja pomiędzy spożyciem soi a płodnością u mężczyzn i występowaniem zaburzeń funkcji seksualnych. Jaka jest prawda? Czy mężczyźni mają się czego obawiać?

czytaj dalej