Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Żywienie w placówkach edukacyj.../Profilaktyka zdrowotna zaczyna...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Profilaktyka zdrowotna zaczyna się na talerzu – rola żywienia w przedszkolach i szkołach

Profilaktyka zdrowotna zaczyna się na talerzu – rola żywienia w przedszkolach i szkołach

30 maja 2025     czas czytania < 1
Profilaktyka zdrowotna to nie tylko badania kontrolne czy aktywność fizyczna – to także codzienne decyzje żywieniowe, które mają ogromne znaczenie dla rozwoju dzieci i młodzieży. Prawidłowo zbilansowane posiłki w przedszkolach i szkołach stanowią jeden z istotnych elementów wspierających zdrowie przedszkolaków i uczniów. Mają też potencjał by zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym.

Codzienna edukacja żywieniowa i właściwe nawyki odpowiednio kształtowane w placówkach oświatowych mogą się przełożyć na lepsze samopoczucie, koncentrację i zdolność uczenia się dzieci. Dlatego tak istotne jest, aby żywienie zbiorowe było planowane z należytą starannością, zgodnie z aktualną wiedzą i obowiązującymi przepisami prawa.

W ramach wsparcia dla osób odpowiedzialnych za organizację żywienia zbiorowego – intendentów, pracowników kuchni – dostępna jest mailowa skrzynka kontaktowa, która umożliwia konsultacje z ekspertami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Za pośrednictwem skrzynki można uzyskać pomoc w zakresie:

  • interpretacji wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154),
  • zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży i ich stosowania w placówkach oświatowych,
  • informacji, gdzie szukać rzetelnych i wiarygodnych źródeł wiedzy dotyczącej żywienia dzieci i młodzieży oraz materiałów edukacyjnych z tego zakresu,
  • podpowiedzi, gdzie szukać inspiracji na smaczne i zbilansowane posiłki dla przedszkolaków i uczniów.

Zachęcamy do kontaktu: zywieniezbiorowe_dzieci@pzh.gov.pl

Dzięki współpracy środowiska oświaty i specjalistów ds. żywienia możemy realnie wpływać na budowanie potencjału zdrowotnego najmłodszych.
Pamiętajmy – profilaktyka zaczyna się od talerza!

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Profilaktyka zdrowotna zaczyna się na talerzu – rola żywienia w przedszkolach i szkołach

To może Cię zainteresować