Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Fakty i mity/Czy pieczywo pszenne ma więcej...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?

Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?

14 listopada 2018     czas czytania < 1
Podstawowym składnikiem pieczywa jest mąka. Wartość kaloryczna mąki pszennej i żytniej jest bardzo zbliżona, zatem o ewentualnej różnicy w wartości energetycznej pomiędzy różnymi rodzajami pieczywa decydują dodatki, stosowane przy wypieku wyrobów piekarniczych.

Im wyższy typ mąki, tym więcej w niej składników odżywczych i błonnika pokarmowego

Ważniejszy od wyboru rodzaju zboża z jakiego powstało pieczywo jest wybór stopnia przetworzenia mąki, której użyto do wypieku chleba. Najkorzystniej wybierać chleb z mąki razowej, pełnoziarnistej i z pełnego przemiału.

 

Chleb zamiast bułki

W związku z powszechnym dodatkiem tłuszczu i cukru podczas produkcji bułek, korzystniejszy jest wybór chleba. Dodatkowo, do wypieku bułek najczęściej używa się białej mąki o wysokim stopniu przetworzenia oraz drożdży. Zatem spożycie chleba z punktu widzenia dostarczania składników odżywczych i błonnika pokarmowego wypada znacznie korzystniej.

 

Brązowy zamiast białego

Z uwagi na niższy stopień przetworzenia, brązowy chleb  jest znacznie bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy w porównaniu do białego pieczywa. Należy sprawdzać, czy wybrany bochenek nie zawdzięcza swojej barwy dodatkowi barwnika, np. karmelu.

 

Zakwas zamiast drożdży

Pieczywo na zakwasie w porównaniu do chleba wypiekanego z udziałem drożdży charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą i niższym indeksem glikemicznym oraz korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego.

 

Kaloryczne dodatki

Dodatek pestek dyni lub słonecznika, orzechów, owoców suszonych i miodu nie wpływa znacząco na podwyższenie wartości kalorycznej chleba. Zwykle dodatek tych składników jest po prostu bardzo niewielki. Dodatkowo, wyżej wymienione składniki mogą podnieść wartość odżywczą chleba. Natomiast obecność tłuszczu i cukru niekorzystnie wpływa zarówno na kaloryczność, jak i walory odżywcze pieczywa.

Najczęstszą formą spożycia pieczywa są kanapki. Warto więc zwrócić uwagę na to, co znajduje się na pieczywie i tu ewentualnie szukać mniej kalorycznych, ale wartościowych pod względem wartości odżywczych produktów.

Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Kunachowicz i inni, PZWL, 2018

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?

To może Cię zainteresować