Dział
System HACCP
W tej sekcji znajdziesz wszystko, co dotyczy systemu HACCP – definicje systemu, zasady i cele oraz etapy wdrażania. Materiał przydatny w szczególności producentom żywności.
Zasady systemu HACCP
Zgodnie z wymaganiami prawnymi (art. 5 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych) zakłady muszą opracować i wdrożyć 7 zasad systemu.
Etapy wdrażania systemu HACCP i identyfikowalność
Każdy przedsiębiorca sektora spożywczego ma obowiązek wdrożenia systemu HACCP w oparciu o 7 zasad z Kodeksu Żywnościowego.
HACCP – definicja i cele
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi, każdy zakład działający w ramach tzw. produkcji wtórnej, do której zalicza się skupy płodów rolnych, rzeźnie, mleczarnie, zakłady produkcyjno-przetwórcze, zakłady żywienia zbiorowego, zakłady transportu spożywczego, hurtownie, sklepy, targowiska, a także ruchome i tymczasowe obiekty, jest zobligowany do wdrożenia zasad systemu HACCP. Zgodnie z art. 100 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za nie wdrażanie zasad systemu HACCP lub nieprzestrzeganie zasad higieny w przedsiębiorstwie grozi ustawowa kara grzywny.