Składniki:
- 1 średnia cebula
- 3 małe marchewki
- 12 pieczarek
- 4 duże ziemniaki (ok. 600 g przed obraniem)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować (nie rozgotować), zmiękną jeszcze w piekarniku.
2. Obrać cebulę i pieczarki. Cebulę pokroić w piórka, natomiast pieczarki na ćwiartki. Razem zeszklić na oleju.
3. Podgotowane ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz masło. Przyprawić ziołami. Piec ok. 45 minut w 200oC.
Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl