Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pulpety drobiowe na parze w so...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym porcji

Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym

Składniki( porcji):

pierś z kurczaka
400 g
jajko
1
bułka tarta
3 łyżki
masło
1 łyżka
mąka
1 łyżka kopiasta
mleko 2%
1 szklanka
koperek
1 mały pęczek
sól
do smaku
pieprz
do smaku
papryka słodka
do smaku
majeranek
do smaku
zioła prowansalskie
do smaku
gałka muszkatołowa
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z piersi kurczaka zmielić (na małych oczkach).
  2. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie.
  3. Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze.
  4. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut.
  5. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować.
  6. Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 274 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 16 g