Składniki:
Farsz:
- 2 średnie marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mała młoda cukinia
- 150 g pieczarek
- 1 papryka
- 1 średnia cebula
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: papryka słodka, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ciasto naleśnikowe:
- 1 kopiasta szklanka mąki
- ¾ szklanki mleka
- 3 jaja
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki wody
- 225 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sos chrzanowy:
- ½ dużego kubka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoika
- szczypta soli, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Farsz: warzywa dokładnie umyć. Marchew, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
2. Cebulę zeszklić na dużej paleni z 1 łyżką oleju rzepakowego. Następnie dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykrywką ok. 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i pozostawić na palniku, aż do odparowania płynu (w przypadku bardzo dużej jego ilości można odebrać go łyżką i wykorzystać np. do zupy lub sosu).
3. Mięso z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę i wymieszać z 1 łyżką oleju oraz papryką słodką i czosnkiem, następnie smażyć na rozgrzanej patelni. Mięso dodać do warzyw, całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie wymieszać.
4. Ciasto naleśnikowe: mąkę przesiać, dodać mleko, jajka, olej, wodę, rozmrożony szpinak i czosnek. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażyć bez tłuszczu cienkie naleśniki. Przekładać farszem i zwijać tak, jak krokiety.
5. Sos chrzanowy: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe naleśniki podawać z sosem chrzanowym.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl