Strona główna/Przepisy/Desery/Ciasto z kaszy jaglanej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto z kaszy jaglanej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto z kaszy jaglanej 20 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto z kaszy jaglanej porcji

Ciasto z kaszy jaglanej

Składniki( porcji):

kasza jaglana
200 g
mleko
2 szklanki
wiórki kokosowe
200 g

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną opłukać pod wodą, przeleć wrzątkiem. Następnie ponownie przepłukać pod bieżącą wodą w celu pozbycia się goryczki.
  2. Kaszę gotować w 2 szklankach mleka przez ok. 20 min. aż kasza wchłonie prawie całe mleko.
  3. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe, całość wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.
  4. Następnie ciasto ostudzić i przełożyć do formy.
  5. Polewa:
  6. 2 tabliczki czekolady rozpuścić z 2 łyżkami mleka.
  7. Po rozpuszczeniu delikatnie ostudzić, ale nie doprowadzić do ponownego zastygnięcia i polać wcześniej przygotowane ciasto.
  8. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 293 kcal
Białko: 5.5 g
Tłuszcz: 19.5 g
Węglowodany: 23.4 g
Błonnik: 4 g