
Ciasto z kaszy jaglanej
Składniki( porcji):
- kasza jaglana
- 200 g
- mleko
- 2 szklanki
- wiórki kokosowe
- 200 g
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną opłukać pod wodą, przeleć wrzątkiem. Następnie ponownie przepłukać pod bieżącą wodą w celu pozbycia się goryczki.
- Kaszę gotować w 2 szklankach mleka przez ok. 20 min. aż kasza wchłonie prawie całe mleko.
- Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe, całość wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.
- Następnie ciasto ostudzić i przełożyć do formy.
- Polewa:
- 2 tabliczki czekolady rozpuścić z 2 łyżkami mleka.
- Po rozpuszczeniu delikatnie ostudzić, ale nie doprowadzić do ponownego zastygnięcia i polać wcześniej przygotowane ciasto.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 293 kcal
Białko: 5.5 g
Tłuszcz: 19.5 g
Węglowodany: 23.4 g
Błonnik: 4 g