![Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. NIZP PZH - PIB Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. NIZP PZH - PIB](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/02/mojska-h-_auto_380x600.jpg)
Profesor NIZP-PZH pracująca w Zakładzie Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności Instytutu.
Kierownik i uczestnik polskich i międzynarodowych projektów badawczych; specjalista w zakresie chemicznych metod analizy żywności oraz akredytacji laboratoriów badawczych.
Obszar jej badań naukowych obejmuje metabolomikę żywności i żywienia, w tym lipidomikę; jakość i bezpieczeństwo żywności ze szczególnym uwzględnieniem roli kwasów tłuszczowych; ocenę narażenia człowieka na chemiczne zanieczyszczenia żywności, ze szczególnym uwzględnieniem związków powstających w czasie przetwarzania termicznego (m.in. akryloamid) oraz ocenę markerów ustrojowych pobrania z dietą składników odżywczych i zanieczyszczeń żywności.
Autor ponad 100 publikacji naukowych nt. jakości i bezpieczeństwa żywności i żywienia.