Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Skontaktuj się z nami - skrzynka kontaktowa dla realizatorów żywienia w przedszkolach i szkołach

Skontaktuj się z nami – skrzynka kontaktowa dla realizatorów żywienia w przedszkolach i szkołach

20 grudnia 2024     czas czytania < 1
Żywienie dzieci i młodzieży w przedszkolach i szkołach stanowi element edukacji żywieniowej najmłodszych. Ważne, żeby było zgodne z zasadami zdrowego żywienia dla tej grupy wiekowej i obowiązującymi przepisami, takimi jak rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).

Tymczasem kontrole przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną w roku szkolnym 2022/2023, obejmujące swoim zakresem m.in. sprawdzenie przestrzegania przepisów wymienionego rozporządzenia w zakresie asortymentu sklepików i kiosków szkolnych, jak również realizacji posiłków oferowanych uczniom w stołówkach, w dalszym ciągu wskazują na występowanie różnych nieprawidłowości.

Aby pomóc w wyjaśnianiu wątpliwości dotyczących przepisów i prawidłowego żywienia, powstała skrzynka kontaktowa: zywieniezbiorowe_dzieci@pzh.gov.pl. Jeśli masz pytania dotyczące interpretacji zapisów rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26 lipca 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154) lub zasad prawidłowego żywienia dzieci, wyślij zapytanie – chętnie pomożemy!

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Skontaktuj się z nami - skrzynka kontaktowa dla realizatorów żywienia w przedszkolach i szkołach

To może Cię zainteresować