Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu krazenia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu krazenia

Dział

Choroby układu krążenia

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu krążenia.

Herbata i prewencja chorób sercowo-naczyniowych

Herbata i prewencja chorób sercowo-naczyniowych

Herbata jest najczęściej spożywanym napojem, oczywiście poza wodą. Od dawna dyskutowane jest jej znaczenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż są dowody na jej profilaktyczne działanie, to również są i takie, które tego nie potwierdzają. Szczególnie korzystne właściwości pod tym względem są przypisywane herbacie zielonej, jakkolwiek i czarna ma pozytywny wpływ.

czytaj dalej
Jajka na Wielkanoc i na co dzień

Jajka na Wielkanoc i na co dzień

W naukowym czasopiśmie „Canadian Journal of Diabetes” ukazał sie interesujący artykuł, z którego wynika, że jaja, nawet spożywane w dość dużych ilościach, nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu. O przybliżenie jego treści i komentarz poprosiliśmy naszego eksperta, prof. dr hab. med. Barbarę Cybulską z Instytutu Żywności i Żywienia.

czytaj dalej
Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych

Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych

Istnieją silne dowody na to, że żywienie wpływa na rozwój miażdżycy poprzez oddziaływanie bezpośrednie oraz na czynniki ryzyka tej choroby, m.in. nieprawidłowe stężenia lipidów w krwi, zwłaszcza cholesterolu frakcji LDL, zwanego potocznie złym cholesterolem. „Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) na temat postępowania w dyslipidemii 2016” zawierają zalecenia żywieniowe istotne w kontroli zaburzeń lipidowych.

czytaj dalej