Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu krazenia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu krazenia

Dział

Choroby układu krążenia

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu krążenia.

Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

Orzechy są bogatym źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Badania, o których pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wykazują, że systematyczne jedzenie orzechów może wydłużyć nam życie.

czytaj dalej
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych

Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych

Choroby sercowo-naczyniowe, a zwłaszcza choroba wieńcowa, konsekwencją której jest zawał serca, są głównym problemem zdrowotnym na świecie, w tym również w Polsce. Nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wskazuje, że zmiana stylu życia na zdrowy może w najbliższej dekadzie wydatnie zmniejszyć liczbę zgonów powodowanych tymi chorobami.

czytaj dalej
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej

Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej

W jakim stopniu zdrowy styl życia wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia epizodu wieńcowego (zawał serca, potrzeba zabiegu udrożnienia tętnic, czyli rewaskularyzacji, i zgon z powodu choroby wieńcowej) u ludzi z dużym zagrożeniem z powodu predyspozycji genetycznej? Nasz ekspert, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia, pisze o wynikach badań opublikowanych niedawno w najlepszym amerykańskim czasopiśmie medycznym „New England Medical Journal”.

czytaj dalej
North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

Fiński program profilaktyki pierwotnej North Karelia Project stał się głośny nie tylko w świecie medycyny. Podjęte w jego ramach działania doprowadziły do korzystnej zmiany nawyków żywieniowych, a w konsekwencji do znaczącego spadku umieralności na choroby sercowo-naczyniowe. O efektach North Karelia Project pisze nasz ekspert, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia.

czytaj dalej