Dział
Choroby układu krążenia
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu krążenia.
Miażdżyca – cz. 4. Główna przyczyna – niezdrowy styl życia
Rozwój miażdżycy zależy w wielkiej mierze od stylu życia. Niezdrowy sposób żywienia, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu to najważniejsze cechy stylu życia sprzyjające rozwojowi miażdżycy.
Miażdżyca – cz. 3. Czynniki ryzyka
Głównym sprawcą miażdżycy jest odkładający się w ścianach tętnic cholesterol. Są też jednak inne czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby.
Miażdżyca – cz. 2. Cholesterol, główny winowajca
Miażdżyca to choroba cywilizacyjna spowodowana głównie nieprawidłowym odżywianiem. Jej sprawcą jest cholesterol odkładający się w ścianach tętnic. Właściwa dieta jest najlepszym sposobem, by ustrzec się miażdżycy.
Miażdżyca – cz. 1: Choroba cywilizacyjna na tle wadliwego żywienia
Miażdżyca jest chorobą dużych i średnich tętnic, spowodowaną odkładaniem się w ich ścianach cholesterolu. Powoduje to pogrubienie ściany, zwężenie tętnicy i utrudnienie przepływu przez nią krwi. Jedną z głównych przyczyn miażdżycy jest nieprawidłowe żywienie.
Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Dietetycy zalecają, by jeść ryby, m.in. dlatego, że zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3. O roli kwasów omega 3 w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia.
Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
Orzechy są bogatym źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Badania, o których pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wykazują, że systematyczne jedzenie orzechów może wydłużyć nam życie.
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych
Choroby sercowo-naczyniowe, a zwłaszcza choroba wieńcowa, konsekwencją której jest zawał serca, są głównym problemem zdrowotnym na świecie, w tym również w Polsce. Nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wskazuje, że zmiana stylu życia na zdrowy może w najbliższej dekadzie wydatnie zmniejszyć liczbę zgonów powodowanych tymi chorobami.
Kawa – dobry czy zły nawyk?
Skutki zdrowotne picia kawy, z powodu popularności tego naparu są tematem aktualnym od wielu lat, zarówno wśród naukowców, jak i konsumentów. Niektóre ostatnie badania naukowe wskazują, że kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca.
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej
W jakim stopniu zdrowy styl życia wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia epizodu wieńcowego (zawał serca, potrzeba zabiegu udrożnienia tętnic, czyli rewaskularyzacji, i zgon z powodu choroby wieńcowej) u ludzi z dużym zagrożeniem z powodu predyspozycji genetycznej? Nasz ekspert, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia, pisze o wynikach badań opublikowanych niedawno w najlepszym amerykańskim czasopiśmie medycznym „New England Medical Journal”.
North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia
Fiński program profilaktyki pierwotnej North Karelia Project stał się głośny nie tylko w świecie medycyny. Podjęte w jego ramach działania doprowadziły do korzystnej zmiany nawyków żywieniowych, a w konsekwencji do znaczącego spadku umieralności na choroby sercowo-naczyniowe. O efektach North Karelia Project pisze nasz ekspert, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia.