Dział
Choroby układu krążenia
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu krążenia.
North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia
Fiński program profilaktyki pierwotnej North Karelia Project stał się głośny nie tylko w świecie medycyny. Podjęte w jego ramach działania doprowadziły do korzystnej zmiany nawyków żywieniowych, a w konsekwencji do znaczącego spadku umieralności na choroby sercowo-naczyniowe. O efektach North Karelia Project pisze nasz ekspert, prof. dr hab. med. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia.
Fruktoza i choroby układu sercowo-naczyniowego
Fruktoza może niekorzystnie wpływać na ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Nie znaczy to jednak, że trzeba rezygnować z jedzenia owoców.
Herbata i prewencja chorób sercowo-naczyniowych
Herbata jest najczęściej spożywanym napojem, oczywiście poza wodą. Od dawna dyskutowane jest jej znaczenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż są dowody na jej profilaktyczne działanie, to również są i takie, które tego nie potwierdzają. Szczególnie korzystne właściwości pod tym względem są przypisywane herbacie zielonej, jakkolwiek i czarna ma pozytywny wpływ.
Jajka na Wielkanoc i na co dzień
W naukowym czasopiśmie „Canadian Journal of Diabetes” ukazał sie interesujący artykuł, z którego wynika, że jaja, nawet spożywane w dość dużych ilościach, nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu. O przybliżenie jego treści i komentarz poprosiliśmy naszego eksperta, prof. dr hab. med. Barbarę Cybulską z Instytutu Żywności i Żywienia.
Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych
Istnieją silne dowody na to, że żywienie wpływa na rozwój miażdżycy poprzez oddziaływanie bezpośrednie oraz na czynniki ryzyka tej choroby, m.in. nieprawidłowe stężenia lipidów w krwi, zwłaszcza cholesterolu frakcji LDL, zwanego potocznie złym cholesterolem. „Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) na temat postępowania w dyslipidemii 2016” zawierają zalecenia żywieniowe istotne w kontroli zaburzeń lipidowych.
Olej kokosowy – szkodzi czy pomaga?
Oleje tropikalne, czyli olej palmowy i kokosowy mają konsystencję stałą i są dość tanie, dlatego chętnie są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Czy jednak są bezpieczne dla zdrowia? Ostatnio zwłaszcza olej kokosowy reklamowany jest jako zdrowy produkt. Czy słusznie?
Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym
Co jeść a czego unikać, gdy chorujesz na nadciśnienie tętnicze.
Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?
Badania wskazują, iż zbyt duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia. Pogarszają też stan zdrowia tych, którzy już mają te choroby. Stąd zalecenie, by codziennie ograniczać spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych.
Nadciśnienie – więcej wapnia!
Nabiał to główne źródło wapnia, który nie tylko sprzyja obniżeniu ciśnienia, lecz także warunkuje prawidłową czynność serca. Zwykle, jeśli mówimy o wapniu, kojarzymy go z mlekiem.. Słusznie. Jest jednak wiele innych produktów, z których można czerpać ten pierwiastek.
Jak żyć normalnie i nie dać się nadciśnieniu?
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, w której sukces terapeutyczny w dużej mierze zależy od odpowiedniego stylu życia: sposobu żywienia i aktywności fizycznej. Wbrew pozorom zmiany nie wiążą się ani z wielkimi wyrzeczeniami, ani dużymi wydatkami.