ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Efekty planu Światowej Organizacji Zdrowia na rzecz globalnej eliminacji izomerów trans kwasów tłuszczowych z żywności
Plan WHO na rzecz całkowitego wyeliminowania tłuszczów częściowo utwardzonych/ uwodornionych: „REPLACE Trans Fat” to ogłoszony w 2018 roku przez Światową…

Substancje dodatkowe – reformulacja produktów.
Biorąc pod uwagę istniejący trend przeciwdziałania otyłości, istnieje zapotrzebowanie na produkty spożywcze o obniżonej wartości energetycznej, bez dodatku cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu…
Wszystkie artykuły
Informacje ogólne

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci
W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. Druga…

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
OŚWIADCZENIE – co to jest? Producenci żywności w celu podkreślenia zalet produktu i tym samym zachęcenia konsumenta do ich wyboru coraz częściej umieszczają na etykietach…

Wartość energetyczna oraz zawartość białka w etykietowaniu żywności
Jak oblicza się wartość energetyczną produktów żywnościowych oraz zawartość białka do celów etykietowania żywności.

Suplementy diety
Artykuł przedstawia zasadnicze informacje na temat suplementów diety, m.in. ich definicję, regulacje prawne, składniki i ich poziomy, a także znakowanie i oświadczenia.

Metoda G12 oznaczania glutenu w produktach spożywczych
Sposoby badania zawartości glutenu w produktach spożywczych.

Nowa żywność – nadchodzące zmiany w przepisach prawnych
Do kategorii nowej żywności będzie można zaliczyć żywność nowo opracowaną lub innowacyjną, bądź też wyprodukowaną z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji, jak…