ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Efekty planu Światowej Organizacji Zdrowia na rzecz globalnej eliminacji izomerów trans kwasów tłuszczowych z żywności
Plan WHO na rzecz całkowitego wyeliminowania tłuszczów częściowo utwardzonych/ uwodornionych: „REPLACE Trans Fat” to ogłoszony w 2018 roku przez Światową…

Substancje dodatkowe – reformulacja produktów.
Biorąc pod uwagę istniejący trend przeciwdziałania otyłości, istnieje zapotrzebowanie na produkty spożywcze o obniżonej wartości energetycznej, bez dodatku cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu…
Wszystkie artykuły
Informacje ogólne

Dobre praktyki w ramach dobrowolnych systemów certyfikacji żywności
W odpowiedzi na oczekiwania wielu konsumentów, żywność coraz częściej prezentowana jest jako posiadająca szczególne cechy jakościowe, np. poprzez wyróżnienie, że oferowany…

Zdrowie, higiena i szkolenia pracowników ważnym elementem zapewnienia bezpieczeństwa żywności
Obowiązujące przepisy z zakresu bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności zobowiązują przedsiębiorstwa spożywcze do tego, aby personel pracujący w styczności z żywnością:

Żywność 3D – nowy trend w produkcji żywności
Jeszcze do niedawna doniesienia na temat żywności produkowanej z zastosowaniem technologii druku 3D miały charakter doświadczalny. Pierwsza na świecie konferencja poświęcona tematyce żywności 3D…

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – kryteria kwalifikacji na podstawie przepisów unijnych
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (żspm) to kategoria żywności dedykowana szczególnej grupie konsumentów, jakimi są pacjenci wymagający specjalnego postępowania dietetycznego pod…

Obowiązki rejestracyjne przedsiębiorstw działających na rynku środków spożywczych
Przedsiębiorcy, którzy zamierzają prowadzić działalność na rynku środków spożywczych, w myśl przepisów unijnych są zobowiązani do dokonania rejestracji tej działalności w porozumieniu z organem właściwym…

Owady i ich przetwory w produktach żywnościowych i paszach
Jeszcze do niedawna wielu unijnym konsumentom owady częściej mogły kojarzyć się ze szkodnikami zanieczyszczającymi niektóre środki spożywcze (np. kasze, makarony, bakalie i orzechy)…