-
Czynniki warunkujące proces starzenia
Nie ma (jeszcze) eliksiru młodości. Naukowcy cały czas próbują zidentyfikować „gen długowieczności”. Prawdopodobnie istnieje wiele czynników, które chronią organizm przed… -
Produkty zbożowe – co wybierać, czego unikać?
Produkty zbożowe – niezbędny element prawidłowo zbilansowanej diety. Tylko jak w gąszczu produktów na sklepowych półkach wybrać te najlepsze? Najbogatsze w składniki odżywcze… -
Jak pracować nad motywacją podczas odchudzania?
Dokonanie zmian w sposobie żywienia nie jest łatwe, ponieważ wymaga zmiany nawyków, które kształtowały się w ciągu wielu lat. Podczas procesu odchudzania… -
Czy substancje słodzące mogą być sprzymierzeńcem w walce z otyłością?
Wzrost zainteresowania żywnością o obniżonej kaloryczności wymusza zmiany w projektowaniu składu produktów. Wiąże się to przede wszystkim ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów, dotyczącej niekorzystnych… -
Zespół nocnego jedzenia
Nocne wyprawy do lodówki, skutkujące niekontrolowanym objadaniem się w nocy, brak apetytu rano, rezygnacja ze śniadań, zaburzenia snu, wzmożony apetyt w godzinach popołudniowych –… -
Jak nie ulegać żywieniowym grzeszkom podczas odchudzania?
Wydaje nam się, że jeden mały kawałek tortu albo batonik prawie nie ma kalorii i nie wpłynie negatywnie na masę naszego ciała? Niestety,…