Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Zasady zdrowego żywienia/Białko – rola w organizmie, za...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe

Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe

22 października 2024     czas czytania 5 min
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych dostarczanych z dietą. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego jego odpowiednie spożycie jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest białko i jakie pełni funkcje, w jakich produktach występuje, od czego zależy i ile wynosi zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy.

Budowa i rola białka w organizmie człowieka

Białko jest najważniejszym materiałem budulcowym ludzkiego organizmu, ale pełni też funkcje transportowe (np. jako hemoglobina, transferryna), regulujące (np. hormony, enzymy), bierze udział w reakcjach układu odpornościowego (np. pod postacią przeciwciał) i wielu innych procesach. Białko jest substancją złożoną o dużej masie cząsteczkowej. Składa się przede wszystkim z węgla, tlenu, azotu, wodoru i siarki, ale niektóre białka zawierają też inne pierwiastki jak fosfor czy żelazo. Podstawową strukturą budującą białko są aminokwasy. W białkach zwierzęcych występuje 20 różnych aminokwasów, które dzieli się na :

  • egzogenne, tzw. niezbędne, które nie mogą zostać wyprodukowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z diety,
  • endogenne, które mogą być wytwarzane w organizmie człowieka,
  • warunkowo niezbędne, które są syntetyzowane z aminokwasów egzogennych.

Białko ustrojowe podlega ciągłemu obrotowi i codziennie tracona jest pewna jego część, m.in. na skutek procesów przemian metabolicznych, złuszczania się naskórka, wzrostu włosów i paznokci. Straty te ulegają zwiększeniu w sytuacji wystąpienia, np. oparzeń skóry czy krwotoków. Rolą diety jest pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe, w tym białko. Z tego powodu nie tylko dzieci i młodzież potrzebują jego odpowiedniej podaży, ale też osoby dorosłe.

Od czego zależy zapotrzebowanie na białko?

Zapotrzebowanie organizmu na białko jest zależne od wielu czynników. Wśród najważniejszych są:

  • Realizacja zapotrzebowania na energię – zapewnienie organizmowi energii do pracy ma nadrzędne znaczenie, dlatego w sytuacji niewystarczającego spożycia węglowodanów (głównego źródła energii) oraz tłuszczów, białko staje się zastępczym źródłem energii, co zmienia jego gospodarkę. Niektóre aminokwasy mogą zostać przekształcone w cukry, inne w ciała ketonowe.
  • Wiek i odmienne stany fizjologiczne – wzrost organizmu wymaga zwiększonej podaży białka, dlatego dzieci i młodzież mają wyższe zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy. Dotyczy to też kobiet w ciąży i karmiących, u których podaż białka powinna wynosić odpowiednio 1,2 g/kg mc./dobę oraz 1,45 g/kg mc./dobę. Ponadto osoby starsze (≥ 65 roku życia) w celu utrzymania masy mięśniowej powinny spożywać białko w większych ilościach, tj. 1,2 g/kg mc./dobę, jeśli nie występują stany chorobowe wymagające jego podaży na innym poziomie.
  • Stan zdrowia – wiele chorób wiąże się z ubytkiem beztłuszczowej masy ciała (przede wszystkim tkanki mięśniowej), dlatego w okresie rekonwalescencji, kiedy jest ona odbudowywana, zapotrzebowanie na białko wzrasta.
  • Masa ciała – stanowi podstawowy przelicznik zapotrzebowania na białko. Warto pamiętać, że do wyliczeń wykorzystuje się aktualną masę ciała, kiedy jest ona prawidłowa (przy BMI w zakresie 18,5-24,9) lub należną masę ciała, kiedy aktualna jest poniżej lub powyżej prawidłowego zakresu BMI. Najprostszym sposobem obliczenia należnej masy ciała jest wzór Broca, czyli: wzrost (cm) – 100
  • Aktywność fizyczna – poprzez wysiłek fizyczny stymuluje się przyrost tkanki mięśniowej, co wymaga zwiększonej podaży białka. Powinna pokryć też straty spowodowane regeneracją uszkodzeń mięśni. Warto zaznaczyć, że rekreacyjne uprawianie sportu i treningi o niewielkim obciążeniu nie wymagają zwiększenia podaży białka w diecie. W przypadku sportowców intensywnie trenujących dyscypliny wytrzymałościowe lub siłowe proponowana norma na białko zakłada 1,2 do 1,6–1,7 g/kg mc./dobę.

Zapotrzebowanie na białko w populacji polskiej wynosi średnio 0,9 g/kg mc./dobę.
W praktyce, np. kobieta ważąca 65 kg powinna spożywać średnio 58,5 g białka dziennie. Niedostateczna podaż białka prowadzi do rozpadu białka ustrojowego i niedożywienia. Z drugiej strony nadmiar białka staje się źródłem energii i może powodować przyrost masy ciała oraz obciążać wątrobę i nerki odpowiedzialne za neutralizację i wydalanie produktów przemiany materii.

Białko a aminokwasy

Pojęcie zapotrzebowania na białko jest pewnym uproszczeniem, ponieważ w rzeczywistości organizm nie wykorzystuje białka dostarczonego z pożywienia, ale aminokwasy. Dieta powinna dostarczać różnych aminokwasów, z których później w organizmie człowieka mogą powstać nowe białka. Najważniejsze jest jednak dostarczenie aminokwasów egzogennych w odpowiedniej ilości i proporcjach. Białko jest składnikiem występującym w szerokiej gamie produktów spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Istnieje niewiele produktów całkowicie od niego wolnych. Są to m.in. oleje roślinne, margaryna oraz cukier. Jednak sama obecność białka w produkcie nie czyni go jego dobrym źródłem. W zależności od jego pochodzenia (kurczak, biała fasola czy pomidor), skład aminokwasów będzie różny. Najbardziej zbliżony do ludzkiego występuje w produktach zwierzęcych, co przekłada się na ich lepsze wykorzystanie, tzw. wysoką wartość odżywczą. Warto jednak pamiętać, że odpowiednią pulę aminokwasów można uzyskać również poprzez kombinację produktów roślinnych.

Źródła białka w diecie

Dobre źródła białka cechują się jego wysoką wartością odżywczą. Są to:

  1. Spośród produktów zwierzęcych: jajka, mleko i produkty mleczne, mięso (z wyłączeniem tkanki łącznej, np. chrząstek), ryby.
  2. Spośród produktów roślinnych: nasiona roślin strączkowych, tj. soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, soja, bób.

Większość produktów roślinnych cechuje się niską zawartością niektórych aminokwasów egzogennych, np. w przypadku produktów zbożowych jest to lizyna. Niedostateczna podaż jednego z aminokwasów ogranicza wykorzystanie białka, nawet jeśli zostało ono spożyte w dużej ilości. Z tego powodu warto jest łączyć produkty roślinne, np. zboża z nasionami roślin strączkowych, co spowoduje uzupełnienie brakujących aminokwasów i umożliwi organizmowi wykorzystanie ich do wytworzenia białek ustrojowych. Inną strategią jest łączenie produktów roślinnych ze zwierzęcymi, np. zbóż z mlekiem, co również zwiększa wykorzystanie zawartego w nich białka.

Aktualnie rekomenduje się zwiększanie udziału produktów roślinnych, a więc i białka roślinnego w diecie, z powodu ich pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka i planetę.

Więcej na temat białka roślinnego dowiesz się z artykułu: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/bialko-roslinne-czy-jest-wartosciowe/

Gdzie szukać informacji na temat zawartego w produkcie białka?

Produkty spożywcze mają określoną wartość odżywczą, która jest podana w formie tabelki na opakowaniu (np. jogurtu) lub w przypadku produktów kupowanych na wagę bez opakowania (np. świeże mięso) jest ona do znalezienia w Tabelach wartości odżywczych.

Przykład: Ser twarogowy półtłusty

Skład: mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych.
Wartości odżywcze:

Wartości odżywcze Na 100 g
Wartość energetyczna 485 kJ/115 kcal
Tłuszcz 4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g
Węglowodany 3,8 g
w tym cukry 3,8 g
Białko 16 g
Sól 0,11 g

Przykłady porcji produktów białkowych i ich zawartość białka

Tabela 1. Zawartość białka w porcjach wybranych produktów spożywczych

Produkt Porcja Zawartość białka
w porcji (g)
Kotlet schabowy 1 średnia porcja, 130 g 19,2
Pierś z kurczaka 1 cała, 170 g 55,9
Szynka drobiowa 2 plasterki, 30 g 5,5
Kiełbasa krakowska 4 plasterki, 20 g 5,1
Parówka 1 sztuka, 30 g 4,4
Tuńczyk w sosie własnym 1 puszka, 120 g 30,1
Filet z łososia 1 kawałek, 150 g 29,9
Śledź 1 płat, 100 g 19,8
Mleko 2% 1 szklanka, 230 g 7,6
Ser twarogowy półtłusty 2 plastry, 60 g 11
Serek wiejski naturalny 1 opakowanie, 200 g 22
Ser Gouda Plaster, 25 g 6,8
Jogurt naturalny Małe opakowanie, 210 g 9,5
Jajko 1 sztuka L, 56 g 7
Tofu 4 plastry, 100 g 12
Hummus 2 łyżeczki, 30 g 1,8
Fasolka po bretońsku 1 porcja, 200 g 18,8
Zupa grochówka 1 porcja, 300 ml 13,2

Piśmiennictwo:

  1. Jarosz M, Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
  2. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 2017.
  3. Berrazaga I, Micard V, Gueugneau M, Walrand S. The Role of the Anabolic Properties of Plant- versus Animal-Based Protein Sources in Supporting Muscle Mass Maintenance: A Critical Review. Nutrients. 2019 Aug 7;11(8):1825.
  4. Ferrari L, Panaite SA, Bertazzo A, Visioli F. Animal- and Plant-Based Protein Sources: A Scoping Review of Human Health Outcomes and Environmental Impact. Nutrients. 2022 Dec 1;14(23):5115.
  5. Huang J, Liao LM, Weinstein SJ, Sinha R, Graubard BI, Albanes D. Association Between Plant and Animal Protein Intake and Overall and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med. 2020 Sep 1;180(9):1173-1184.

 

 

 

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe

To może Cię zainteresować