Dział
Fakty i mity
Na przestrzeni lat powstało wiele mitów dotyczących żywienia oraz zdrowego stylu życia. W tej sekcji rozwiewamy mity i przedstawiamy fakty dotyczące zdrowego stylu życia na podstawie wiarygodnych danych naukowych.
![Magnez – czy trzeba go suplementować?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/09/AdobeStock_218159535.jpeg)
Magnez – czy trzeba go suplementować?
Reklamy dotyczące korzyści, a wręcz konieczności suplementacji magnezu pojawiają się w przestrzeni medialnej coraz częściej. Magnez istotnie jest składnikiem odżywczym regulującym wiele kluczowych procesów w organizmie człowieka. Jego niedobory wiążą się z podwyższonym ryzykiem rozwoju niektórych chorób, m.in. układu krążenia. Jednak czy oznacza to, że każdy powinien go suplementować?
![Tlenek etylenu w żywności](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/08/shutterstock_1613703463-1080x675.jpg)
Tlenek etylenu w żywności
Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność tlenku etylenu początkowo w ziarnie sezamu importowanym z Indii, a następnie w różnych innych produktach pochodzących przede wszystkim z tego regionu, takich jak przyprawy, substancje dodatkowe do żywności (mączka drzewa świętojańskiego – E410, guma guar – E-412) czy suplementy diety.
![Fakty i mity dotyczące diety wegańskiej](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/vegan-food-chalk-pot_23-2148290825_auto_600x600.jpg)
Fakty i mity dotyczące diety wegańskiej
Dieta wegańska opiera się na wykluczeniu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego i na przestrzeni ostatnich lat zyskuje na popularności. Coraz więcej osób staje się weganami z różnych powodów: ekologicznych, etycznych, filozoficznych, zdrowotnych czy ekonomicznych. Pomimo zauważalnego wzrostu liczby osób, które przechodzą na dietę wegańską, wciąż wokół niej istnieje wiele mitów i kontrowersji. Czy dieta wegańska jest zdrowa? Odpowiedź znajdziemy poniżej.
![Czy dieta roślinna chroni przed otyłością?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/woman-holding-big-bowl-with-vegetable-salad_23-2148035054_auto_600x600.jpg)
Czy dieta roślinna chroni przed otyłością?
Diety roślinne zyskują coraz większą popularność. Zmian na talerzu dokonują nie tylko dorośli, ale coraz częściej trend ten promowany jest wśród nastolatków i osób starszych. Impulsem do modyfikacji żywieniowych jest poprawa zdrowia, w tym spadek masy ciała. Czy stosując dietę roślinną łatwiej zgubić nadmierne kilogramy?
![Wino czerwone – wpływ na zdrowie](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/wino-czerwone_auto_600x600.jpg)
Wino czerwone – wpływ na zdrowie
Wino jest popularnym napojem alkoholowym spożywanym od setek lat. Spożywanie czerwonego wina wiąże się z korzystnym wpływem na zdrowie, w tym mniejszym ryzykiem choroby wieńcowej, co zostało wykazane w badaniach epidemiologicznych. Jednakże nawet umiarkowane spożywanie alkoholu nie zawsze służy naszemu zdrowiu, na co również mamy dowody z badań naukowych.
![Ile dodatków pobieramy z żywnością?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/dodatki-_auto_600x600.jpg)
Ile dodatków pobieramy z żywnością?
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy związki te są poddawane kontroli? Odpowiedź jest jednoznaczna: taka kontrola jest prowadzona odkąd substancje dodatkowe zaczęły być powszechnie stosowane w przemysłowej produkcji żywności.
![Czy długość snu ma związek z otyłością i większą śmiertelnością?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/sen_auto_600x600.jpg)
Czy długość snu ma związek z otyłością i większą śmiertelnością?
Sen odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Okazuje się, że nieodpowiednia jakość i długość snu może zwiększać ryzyko otyłości i wielu innych chorób cywilizacyjnych! Zatem jak powinniśmy dbać o jakość i długość naszego snu? Jaka jest optymalna długość snu w kontekście utrzymania prawidłowej masy ciała?
![Czy warto pić wodę z cytryną i sodą oczyszczoną?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/woda-z-cytryna_auto_600x600.jpg)
Czy warto pić wodę z cytryną i sodą oczyszczoną?
47 000. Dokładnie tyle wyników wyszukiwania pojawia się w polskiej wersji przeglądarki Google odnośnie wpływu picia wody z cytryną oraz sodą na stan zdrowia. Naukowych źródeł praktycznie brak. Czy jej działanie jest rzeczywiście dobre i czy stosowanie takiego połączenia przynosi większe korzyści?
![Dieta Polaków a zalecenia – za tłusto, za słono, za słodko](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/dieta-polakow_auto_600x600.jpg)
Dieta Polaków a zalecenia – za tłusto, za słono, za słodko
Nieprawidłowy sposób żywienia bezpośrednio przekłada się na ryzyko chorób dietozależnych. W dietach Polaków nadal obserwuje się zbyt duże ilości cukru, soli, mniejsze ogólne spożycie tłuszczu, ale nadal zbyt duże ilości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Za dużo, to znaczy ile i z jakich źródeł w diecie zjadamy sól, cukier i tłuszcz?
![Mleko pasteryzowane czy UHT?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/milk-3253674_1280_auto_600x600.jpg)
Mleko pasteryzowane czy UHT?
Bogata wartość odżywcza mleka sprawia, że jest ono również dobrą pożywką dla niepożądanych mikroorganizmów. Wprawdzie w gruczołach mlecznych krów, kóz czy innych ssaków mleko jest jałowe, lecz w trakcie udoju lub wkrótce po nim mleko może się zanieczyścić. Szczególnie groźne mogą być bakterie chorobotwórcze wywołujące choroby zakaźne: np. salmonellozy, dur brzuszny, gruźlicę.