Dział
Fakty i mity

Fakty i mity dotyczące diety wegańskiej
Dieta wegańska opiera się na wykluczeniu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego i na przestrzeni ostatnich lat zyskuje na popularności. Coraz więcej osób staje się weganami z różnych powodów: ekologicznych, etycznych, filozoficznych, zdrowotnych czy ekonomicznych. Pomimo zauważalnego wzrostu liczby osób, które przechodzą na dietę wegańską, wciąż wokół niej istnieje wiele mitów i kontrowersji.

Czy dieta roślinna chroni przed otyłością?
Diety roślinne zyskują coraz większą popularność. Zmian na talerzu dokonują nie tylko dorośli, ale coraz częściej trend ten promowany jest wśród nastolatków i osób starszych. Impulsem do modyfikacji żywieniowych jest poprawa zdrowia, w tym spadek masy ciała. Czy stosując dietę roślinną łatwiej zgubić nadmierne kilogramy?

Wino czerwone – wpływ na zdrowie
Wino jest popularnym napojem alkoholowym spożywanym od setek lat. Spożywanie czerwonego wina wiąże się z korzystnym wpływem na zdrowie, w tym mniejszym ryzykiem choroby wieńcowej, co zostało wykazane w badaniach epidemiologicznych. Jednakże nawet umiarkowane spożywanie alkoholu nie zawsze służy naszemu zdrowiu, na co również mamy dowody z badań naukowych.

Ile dodatków pobieramy z żywnością?
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy związki te są poddawane kontroli? Odpowiedź jest jednoznaczna: taka kontrola jest prowadzona odkąd substancje dodatkowe zaczęły być powszechnie stosowane w przemysłowej produkcji żywności.

Czy długość snu ma związek z otyłością i większą śmiertelnością?
Sen odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Okazuje się, że nieodpowiednia jakość i długość snu może zwiększać ryzyko otyłości i wielu innych chorób cywilizacyjnych! Zatem jak powinniśmy dbać o jakość i długość naszego snu? Jaka jest optymalna długość snu w kontekście utrzymania prawidłowej masy ciała?

Czy warto pić wodę z cytryną i sodą oczyszczoną?
47 000. Dokładnie tyle wyników wyszukiwania pojawia się w polskiej wersji przeglądarki Google odnośnie wpływu picia wody z cytryną oraz sodą na stan zdrowia. Naukowych źródeł praktycznie brak. Czy jej działanie jest rzeczywiście dobre i czy stosowanie takiego połączenia przynosi większe korzyści?

Dieta Polaków a zalecenia – za tłusto, za słono, za słodko
Nieprawidłowy sposób żywienia bezpośrednio przekłada się na ryzyko chorób dietozależnych. W dietach Polaków nadal obserwuje się zbyt duże ilości cukru, soli, mniejsze ogólne spożycie tłuszczu, ale nadal zbyt duże ilości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Za dużo, to znaczy ile i z jakich źródeł w diecie zjadamy sól, cukier i tłuszcz?

Mleko pasteryzowane czy UHT?
Bogata wartość odżywcza mleka sprawia, że jest ono również dobrą pożywką dla niepożądanych mikroorganizmów. Wprawdzie w gruczołach mlecznych krów, kóz czy innych ssaków mleko jest jałowe, lecz w trakcie udoju lub wkrótce po nim mleko może się zanieczyścić. Szczególnie groźne mogą być bakterie chorobotwórcze wywołujące choroby zakaźne: np. salmonellozy, dur brzuszny, gruźlicę.

Masło klarowane – co warto wiedzieć?
Aktualne zalecenia żywieniowe rekomendują ograniczanie spożycia tłuszczu do nie więcej niż 30% energii z diety. Zalecane jest również zastępowanie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami/olejami roślinnymi, z wyłączeniem olejów tropikalnych (palmowego i kokosowego). Masło klarowane jest tłuszczem mlecznym (zwierzęcym), ale jest często postrzegane jako zdrowsze niż tradycyjne. Czy tak jest rzeczywiście i czym różni się masło klarowane od masła tradycyjnego?

Czy stosować dietę bezglutenową w chorobie Hashimoto?
Aktualnie leczenie farmakologiczne w chorobach tarczycy stanowi najważniejszy element terapii, jednak coraz więcej danych wskazuje na fakt, że prawidłowe żywienie może mieć istotne znaczenie we wspomaganiu leczenia chorób tarczycy.