Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Czosnek – poznaj jego niezwykł...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne

22 listopada 2024     czas czytania 6 min
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego składzie. Z tego względu wykorzystują go nawet osoby nieprzepadające za jego ostrym smakiem i specyficznym zapachem, które można w określony sposób częściowo zneutralizować.
Pierwsze wzmianki o stosowaniu czosnku w medycynie naturalnej pochodzą już z V w. p.n.e. ze starożytnej Grecji, Egiptu, Rzymu i Chin.

Pochodzenie, uprawa, skład, produkcja, odmiany

Czosnek pospolity (Allium sativum L.) pochodzi z obszaru Azji Środkowej.  Jego szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej sprawiło, że czosnek stał się popularnym składnikiem diety na całym świecie.

Czosnek to roślina cebulowa, której główki składają się z wielu ząbków, otoczonych białą lub różową osłonką. Posiada długie, wąskie i spiczaste liście, a kwiaty czosnku, zebrane w kuliste baldachy, powstają w okresie kwitnienia, najczęściej w kwietniu. Czosnek nie wytwarza nasion. Rozmnaża się poprzez sadzenie cebulek (ząbków) z główki podziemnej lub cebulek powietrznych z kwiatostanu. Cebulki powietrzne rosną wolniej i zwykle potrzebują dwóch lat uprawy do wytworzenia cebuli o odpowiednich rozmiarach. Ząbki używane do sadzenia należy oddzielić od cebuli możliwie późno (przechowywane osobno szybko tracą zdolności do kiełkowania). Cebulki wysadza się wczesną wiosną lub późną jesienią. W Polsce uprawia się dwa główne rodzaje czosnku: niewytwarzający kwiatostanów czyli strzałkujący (czosnek jesienny) oraz wytwarzający kwiatostany –  niestrzałkujący (czosnek wiosenny).

Rośnie on w różnych warunkach klimatycznych w strefie umiarkowanej i międzyzwrotnikowej, sięgając do 50° szerokości geograficznej na obu półkulach W klimacie łagodnym uprawiany jest jako roślina jednoroczna lub wieloletnia, zaś w klimacie chłodniejszym najczęściej jako roślina dwuletnia. W tym drugim przypadku sadzony jest jesienią, (ok. 6 tygodni przed mrozami), aby zdążyły rozwinąć się korzenie. Cechuje się dużymi wymaganiami glebowymi. Dobrze rośnie na glebach ciepłych, bogatych w związki organiczne, natomiast  zdecydowanie gorzej na ciężkich i gliniastych. Toleruje pH w granicach od 5,5 do 8,5.

Czosnek pospolity to jedna z roślin najczęściej wykorzystywanych w medycynie i polskiej kuchni. Istnieje roślina, która ma także czosnkowy smak i zapach. Choć jest bardziej łagodna smakowo i zapachowo, zawiera w sobie jeszcze więcej związków prozdrowotnych. Pomimo zbliżonej nazwy, czosnek niedźwiedzi (allium ursinum) różni się wizualnie od tradycyjnego czosnku. Przede wszystkim nie ma charakterystycznych białych „ząbków”, a wykorzystywane są jego podłużne liście, które można stosować zarówno świeże, jak i suszone. Dodatkowo posiada białe kwiaty o czosnkowym zapachu, które jednak nie nadają się do spożycia.

Wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Zarówno w kuchni, jak i  medycynie, wykorzystuje się cebulę czosnku,  która w około 60 % składa się z wody. W jednym małym ząbku zawiera się ogrom substancji prozdrowotnych:

flawonoidy,
fitosterole,
składniki mineralne (potas, fosfor, żelazo, cynk, siarka, magnez)
mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel)
witaminy: C,  z grupy B (B1, B2, B3), beta-karoten
enzymy (allinaza i peroksydaza)
polifenole
aminokwasy
kwasy organiczne
błonnik pokarmowy

Na szczególną uwagę zasługuje aminokwas allina, który pod wpływem rozgniatania i krojenia oraz działania enzymu allinazy przekształca się do substancji czynnej allicyny. To właśnie temu związkowi czosnek zawdzięcza swój specyficzny zapach, a także wiele właściwości prozdrowotychych. Allicyna, jest uznawana za „naturalny antybiotyk” ze względu na działanie bakteriobójcze na wiele bakterii (w tym Gram-dodatnich i Gram-ujemnych), a także na szczepy oporne na antybiotykoterapię. Dodatkowo czosnek, w przeciwieństwie do antybiotyków, nie uszkadza naturalnej mikrobioty przewodu pokarmowego. Zaobserwowano wręcz korzystny jego wpływ na rozwój bakterii z rodzaju Lactobacillus, co sprzyja rozwojowi fizjologicznej mikrobioty. Dzięki temu m.in. możemy uznać korzystny wpływ również na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wykazuje on także właściwości antywirusowe, dzięki zawartości substancji o nazwie ajoen, która jest pochodną allicyny oraz przeciwgrzybicze. Dlatego też czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Powinien on stać się stałym elementem posiłków w okresie jesienno-zimowym.  Można stosować zmiażdżony czosnek z ciepłym mlekiem, który ułatwi odkrztuszanie wydzieliny, rozgrzeje, wzmocni potliwość, co obniży gorączkę, a także udrożni drogi oddechowe. Należy pamiętać jednak, że jeżeli naturalne metody walki z infekcją nie pomogą, należy skontaktować się z lekarzem rodzinnym, który zaleci odpowiednie postępowanie.

Czosnek to roślina, której właściwości przeciwzapalne mogą pomóc w łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów. Zaobserwowano także jego właściwości obniżające ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu LDL, agregację płytek krwi a podwyższające frakcję cholesterolu HDL. Mogą one zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca oraz udaru, dlatego też stosuje się go w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

Przeprowadzone badania wskazują na korzystne działanie hipoglikemiczne u osób z cukrzycą typu 2.

Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, iż czosnek może pośrednio wspomóc w naturalny sposób odchudzanie. Poprzez pobudzanie wytwarzania żółci, soków trawiennych i zawartości błonnika poprawia proces trawienia, ułatwiając redukcję masy ciała.

Spożywając czosnek możemy także przyczynić się do poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci. Odbywa się to dzięki zawartości antyoksydantów, likwidujących wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia. Zalicza się do nich witaminę C, beta-karoten, polifenole. Oprócz nich zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci wspomagają składniki mineralne: cynk, selen, żelazo, potas.

Zastosowanie w kuchni

Czosnek, oprócz właściwości prozdrowotnych, doskonale odnajduje się w kuchni, jako przyprawa. Jest dodawany do dań mięsnych, sosów, majonezów, dresingów, zup (zwłaszcza fasolowej, grochówki, cebulowej) i sałatek warzywnych. Można go gotować, nie należy jednak wrzucać do gorącego tłuszczu. Czosnek poddany obróbce cieplnej, zwłaszcza długotrwałej, traci przynajmniej część właściwości prozdrowotnych w zakresie działania antyoksydacyjnego. Stosuje się świeże ząbki, marynowane, kiszone i suszone (sproszkowane), sól i oliwę aromatyczną oraz ekstrakt z czosnku. Ząbki przed użyciem zwykle obiera się z łuskowatych liści zewnętrznych. Można też po odcięciu piętki piec ząbki okryte łuskami i po upieczeniu wyciskać miąższ. Do spożycia nie nadają się dojrzałe, zielone pędy, choć młode, bywają spożywane podobnie do szparagów. W Chinach używa się także kwiatostanów czosnku jako jarzyny. Młode liście są częstym dodatkiem do potraw smażonych lub pieczonych w kuchniach wschodnioazjatyckich, gdzie indziej posiekane spożywane są analogicznie jak szczypiorek. W sklepach jest dostępna oliwa czosnkowa (oliwa aromatyzowana czosnkiem), którą można przygotować  także samemu w warunkach domowych. W tym drugim przypadku należy przechowywać wyrób w lodówce oraz spożyć go w ciągu tygodnia, aby nie dopuścić do botulizmu (zatrucia jadem kiełbasianym). Wyroby komercyjne, w celu usunięcia zagrożenia zatruciem, są zabezpieczane chemicznie. Sól czosnkowa powstaje w wyniku zmieszania odwodnionego, zmielonego czosnku z solą kuchenną.

Czosnek jest charakterystycznym elementem wielu potraw kuchni basenu Morza Śródziemnego i wschodnioazjatyckich. W kuchniach środkowoeuropejskich, w tym polskiej, jest on ważnym składnikiem stosowanym przy kiszeniu ogórków. Używany jest także często w kuchni włoskiej, np. dodawany jest do pizzy i bruschetty (pieczywa czosnkowego) a w Prowansji, do tworzenia popularnej potrawy ludowej – majonezowego sosu czosnkowego ailloli.

Używają go także hiszpańscy kucharze, a tym samym również latynoamerykańscy, np. w meksykańskiej salsie.  

Praktyczne wskazówki

Komu nie poleca się czosnku?

Czosnek, pomimo swoich drogocennych korzyści prozdrowotnych, nie wszyscy mogą spożywać. W dużych dawkach czosnek, bądź jego preparaty są niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci. Dlatego też, nie należy podawać go dzieciom poniżej 10. miesiąca życia. Może również powodować działania uboczne w postaci nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunkę czy wzdęcia. Osobom, które mogą go spożywać, dwa ząbki czosnku dziennie powinny wystarczyć i nie zaszkodzić.

Czosnek nie jest wskazany dla osób zmagających się z ostrym nieżytem żołądka i jelit, chorujących na wrzody żołądka, mających zbyt niskie ciśnienie tętnicze krwi, zapalenie nerek oraz niewydolność wątroby. Ostrożność powinny także zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

W przypadku wątpliwości, czy możemy go bezpiecznie stosować, warto zasięgnąć porady lekarza.

W jakiej postaci najlepiej spożywać czosnek? 

Czosnek najlepiej jeść na surowo, ponieważ  poddany obróbce termicznej traci część swoich właściwości prozdrowotnych.

W profilaktyce, jeśli przeszkadza nam jego ostry smak i specyficzny  zapach, możemy wybrać suplementy diety w postaci  olejku czosnkowego czy tabletek ze sproszkowanego czosnku. Takie produkty są całkowicie pozbawione jego smaku i zapachu.

W jaki sposób pozbyć się specyficznego zapachu czosnku?

Wiele osób zapewne zastanawia się, dlaczego akurat po czosnku mamy nieprzyjemny oddech, który może się u nas utrzymać nawet kilkanaście godzin? Wynika to z faktu, że zawiera on związki siarki, które nie ulegają rozkładowi podczas trawienia. Nasz organizm wydala je poprzez pot i oddech. Istnieją sposoby na zneutralizowanie jego przykrego zapachu z ust po zjedzeniu go. Jabłko zawiera enzymy, które zlikwidują jego nieprzyjemny zapach. Innymi przykładami są wypicie: soku z cytryny, pełnotłustego mleka w trakcie posiłku z czosnkiem, żucie świeżych intensywnie aromatycznych przypraw, jak np. zielonych liści mięty, pietruszki, pokrzywy, szczawiu a także ssanie nasion kolendry,  czy ziaren: goździków, kardamonu, kopru włoskiego, palonej kawy czy gwiazdek anyżu. Nie ma jednak skutecznego środka, który chroni przed wydzielaniem charakterystycznego zapachu z potem, przez skórę. Nie obroni przed tym także przyjmowanie preparatów czosnku w kapsułkach nie wydzielających przykrego zapachu podczas ich spożywania.

Stosowanie w ogrodnictwie

Czosnek, z uwagi na zawartość fitoncydów, posiada właściwości bakterio- i grzybobójcze, które są wykorzystywane również w ogrodnictwie i rolnictwie. Sporządzone z czosnku roztwory wodne są stosowane w formie  oprysków  do skutecznego zwalczania mszyc, przędziorków i miodówkowatych. Zapobiegają one również rozwojowi szarej pleśni na owocach, np.: truskawkach i porzeczkach. Jego obecności nie znoszą także nornice, których obecność  jest bardzo uciążliwa dla rolników.

Podsumowanie

Substancje biologicznie czynne zawarte w czosnku mogą wspomagać nasze zdrowie. Jednak nie zastępują one zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia. W przypadku braku przeciwwskazań warto włączyć czosnek lub produkty go zawierające do codziennej diety, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W razie wątpliwości można skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Przepisy

Syrop z czosnku

Składniki:

2 główki czosnku, 3 cytryny, szklanka przegotowanej wody, 2 -3 łyżki miodu lipowego.

Przygotowanie:

  1. Dwie główki czosnku obrać, przepuść przez praskę lub zmiksować i odstawić na 10-15 minut.
  2. Do słoika wlać szklankę przegotowanej wody i sok z trzech wyciśniętych cytryn. . Można także dodać 2-3 łyżki miodu lipowego.
  3. Dodać przygotowany wcześniej zmiksowany czosnek. Całość wymieszać i zakręcić słoik.
  4. Syrop z czosnku odstawić do lodówki na 2-3 doby. Trzymany w lodówce powinien zachować świeżość nawet do trzech tygodni.

Zastosowanie: podawać jedną łyżkę stołową dziennie, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. U dzieci można podzielić dawkę na dwa razy.

Piśmiennictwo

  1. Matysiak-Kucharek M., Gaweł-Bęben K., Rybczyńska-Tkaczyk K., Gmiński J., Surma S.: Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku (Allium sativum L.) pochodzącego z Polski i Chin; Żywność Nauka Technologia Jakość, 2015, DOI:10.15193/zntj/2015/99/030.
  2. Ben-Erik van Wyk, Michael Wink: Rośliny lecznicze świata. Wrocław: MedPharm Polska, 2008. ISBN 83-60466-51-3.
  3. Izabela Żuradzka, Czosnek uprawa form ozimych i jarych, „Hasło Ogrodnicze”, 11/2003, art. nr 1439 [dostęp 2024-04-03].
  4. Dietrich Frohne: Leksykon roślin leczniczych. Wrocław: MedPharm Polska, 2010, s. 48–51. ISBN 978-83-60466-40-7.
  5. Kędzia A., Olejek czosnkowy – skład chemiczny, działanie farmakologiczne i lecznicze, Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2019
  6. Stanisław Kohlmünzer, Farmakognozja : podręcznik dla studentów farmacji, wyd. 5 unowocześnione, (dodr.) w druku na żądanie, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2011, ISBN 978-83-200-4369-3OCLC751550702

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne

To może Cię zainteresować