Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Czy mleko może być sojowe a ser tofu? Mleko roślinne czy raczej napój roślinny?
Wprowadzanie do obrotu i reklamowanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego jako mleko lub przetwory mleczne jest niezgodne z prawem Unii Europejskiej.
Czy można obniżyć zawartość akryloamidu w żywności? – produkty ziemniaczane
Jeszcze jakiś czas temu sądzono, że akryloamid jest związkiem naturalnie nie występującym w żywności. Jednak w kwietniu 2002 r. Szwedzka Narodowa Agencja ds. Żywności wraz naukowcami z Uniwersytetu w Sztokholmie opublikowała dane o wysokiej zawartości akryloamidu w produktach bogatych w węglowodany, przygotowywanych w wysokiej temperaturze, głównie smażonych i pieczonych. Wtedy też znacznie wzrosło zainteresowanie akryloamidem.
Czy można obniżyć zawartość akryloamidu w żywności? – przetwory zbożowe
Na początku XXI w. naukowcy odkryli, że duże ilości akryloamidu – związku, o którym sądzono, że naturalnie nie występuje w żywności – znajdują się w produktach bogatych w węglowodany poddanych obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, głównie smażeniu i pieczeniu. W pierwszej części artykułu przedstawiono sposoby obniżania zawartości akryloamidu w produktach ziemniaczanych, a w tej – w przetworach zbożowych.
Siemię lniane czy nasiona chia?
Znane jako domowe lekarstwo na problemy trawienne, siemię lniane ma dużo więcej właściwości, niż mogłoby się wydawać. Dlaczego warto dodawać je do produktów i potraw?
Akryloamid w żywności – czy jest się czego obawiać?
Akryloamid jest związkiem chemicznym o udokumentowanym – na zwierzętach i kulturach komórkowych – działaniu neurotoksycznym, genotoksycznym i kancerogennym. U ludzi działanie neurotoksyczne akryloamidu stwierdzano w kilku przypadkach przemysłowego narażenia na ten związek. Wyniki badań epidemiologicznych do chwili obecnej nie dostarczyły bezsprzecznych dowodów potwierdzających zależność pomiędzy pobraniem akryloamidu z dietą a wzrostem ryzyka zachorowalności na nowotwory u ludzi. Jednak na podstawie dostępnych badań na zwierzętach Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC, 1994) zaliczyła go do związków „prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi” (grupa 2A).
Dieta fleksitariańska, czyli… elastyczny wegetarianizm
Diety wegetariańskie w ostatnim czasie zdecydowanie zyskują na popularności. Istnieje również coraz więcej dowodów naukowych świadczących o tym, że ograniczenie spożycia mięsa sprzyja zachowaniu prawidłowego stanu zdrowia, a przede wszystkim wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania między innymi na choroby układu krążenia czy nowotwory. Pojawiają się również badania wskazujące na to, że ograniczenie konsumpcji mięsa na świecie może być korzystne także dla środowiska.
Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje się szczególne dużą wartością odżywczą. Białko stanowi strukturę tkanek ustrojowych i wielu związków czynnych, dzięki czemu pełni w organizmie ważne funkcje. Produkty z tej grupy są źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B1, PP, B12) a także żelaza i cynku. W diecie dzieci i młodzieży należy wybierać chude mięso oraz ograniczać produkty mięsne przetworzone.
Cholesterol – jeść dużo czy mało – gdzie leży prawda?
Cholesterol pokarmowy nie jest niezbędnym składnikiem diety i nie musi być wcale spożywany. Jest to jednak niemożliwe, gdyż zawsze towarzyszy tłuszczom zwierzęcym. Cholesterol pokarmowy przyczynia się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL („zły” cholesterol, główny czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy). Spożycie cholesterolu należy ograniczać. Zmniejszając spożycie tłuszczów zwierzęcych, zmniejszamy spożycie cholesterolu. Poza tym jeśli spożywamy jajka, to rozsądne jest nie jeść więcej niż jedno dziennie.
Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.
Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Regularne żywienie sprzyja prawidłowej sprawności umysłowej i fizycznej organizmu. Szczególnie ważne jest prawidłowo skomponowane pod względem odżywczym pierwsze śniadanie, które jest niezbędne do właściwego rozwoju organizmu.
Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane normy. Konsekwencją nadmiernego spożycia sodu może być nadciśnienie tętnicze, a także zwiększone ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, osteoporozy czy raka żołądka. Nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat, zatem nie przyzwyczajajmy dzieci do słonych potraw, usuńmy solniczkę ze stołu i nie dosalajmy potraw. Unikajmy słonych przekąsek i produktów typu fast food.