Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy
Wyszukiwarka

Artykuły

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)

Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) (1) przeciętne miesięczne spożycie wyrobów cukierniczych, w tym wyrobów czekoladopodobnych i w polewie kakaowej na mieszkańca w Polsce wyniosło 0,29 kg w 2022 r, co stanowiło znaczący wzrost w porównaniu do 2020 r. (0,26 kg/osobę/miesiąc).

Produkty mleczne w dietoprofilaktyce nadciśnienia tętniczego

Produkty mleczne w dietoprofilaktyce nadciśnienia tętniczego

Na nadciśnienie tętnicze choruje w Polsce około 11 mln osób dorosłych (35% osób dorosłych) – z czego 3 mln nie wie, że ma nadciśnienie. Tylko 2,6 mln osób z nadciśnieniem jest skutecznie leczonych. Dane z ostatnich 20 lat wskazują na wzrost rozpowszechnienia tej choroby w Polsce. Utrzymanie się obserwowanych tendencji może spowodować, że do roku 2035 liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę.

Alergia pokarmowa u dzieci

Alergia pokarmowa u dzieci

W ostatnich latach zwiększa się częstość występowania alergii u dzieci, w tym także alergii pokarmowych. Wielu rodziców ma wątpliwości związane z prowadzeniem diety dziecka. Czy unikać potencjalnych alergenów u zdrowych dzieci? Jaką dietę stosować, aby dziecko prawidłowo się rozwijało i nie miało niedoborów pokarmowych? Czy kobiety w ciąży powinny eliminować pokarmy powodujące alergie u niemowląt?

Mini kiwi – coraz bardziej doceniany owoc w Polsce, dlaczego?

Mini kiwi – coraz bardziej doceniany owoc w Polsce, dlaczego?

Naturalny smak owoców mini kiwi stanowi ukryty skarb w świecie produktów spożywczych, w tym napojów. Owoce te są pełne wyjątkowej mieszanki tropikalnej słodyczy i jednocześnie kwasowości. Nadają orzeźwiający akcent zarówno słodkim, jak i wytrawnym potrawom. Z uwagi na swój smak, jak i wartości odżywcze jest coraz bardziej docenianym owocem jagodowym w naszym kraju. Jego naukowa nazwa brzmi aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta).

Dereń – co warto o nim wiedzieć?

Dereń – co warto o nim wiedzieć?

Dereń jadalny (Cornus mas) zwany też dereniem właściwym, jest dawną rośliną owocową wykorzystywaną przez człowieka od tysiącleci. W ciągu ostatnich stu lat został nieco zapomniany i dopiero obecnie wraz z trendem przywracania do uprawy starych odmian roślin owocowych zaczyna być o nim znów głośniej. Występuje w postaci długowiecznego, dużego krzewu owocowego lub drzewka o dekoracyjnym wyglądzie.

Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe

Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe

Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych dostarczanych z dietą. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego jego odpowiednie spożycie jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest białko i jakie pełni funkcje, w jakich produktach występuje, od czego zależy i ile wynosi zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy.

Smacznie i lekkostrawnie – jak podejść do diety lekkostrawnej?

Smacznie i lekkostrawnie – jak podejść do diety lekkostrawnej?

Lekkostrawnie nie oznacza jałowo i bez smaku. Przeczytaj artykuł i przekonaj się, że gotując w ten sposób można połączyć odpowiednią obróbkę technologiczną i dobór składników, a jednocześnie uzyskać odpowiedni smak i atrakcyjność potraw.

Grzyby jako wartościowy element diety

Grzyby jako wartościowy element diety

Grzyby od wieków stanowiły jeden z elementów diety w wielu kulturach na całym świecie. W ciągu ostatnich 40 lat ich spożycie znacznie wzrosło. Dodatkowo, w literaturze naukowej pojawia się coraz więcej przesłanek dotyczących potencjalnych korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą spożywanie grzybów jadalnych. Jedną z najważniejszych jest wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych oraz chorób nowotworowych. W tym artykule znajdziesz informacje na temat korzyści płynących ze spożywania grzybów.

Mięso czerwone i przetworzone – za i przeciw

Mięso czerwone i przetworzone – za i przeciw

Mięso pochodzące z różnych gatunków zwierząt jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, ale może też mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Negatywny wpływ dotyczy szczególnie „mięsa czerwonego” oraz przetworzonego.

Niedoceniana aronia

Niedoceniana aronia

Aronia, chociaż chętnie uprawiana na terenie naszego kraju, nie cieszy się wysokim spożyciem. Spowodowane jest to prawdopodobnie tym, że nieprzetworzone owoce aronii charakteryzują się kwaśnym smakiem. Jednak ze względu na wyróżniające się na tle innych owoców wartości odżywcze aronii, warto wprowadzić ją do swojej diety.

Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe

Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe

Do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C). NChZJ to grupa przewlekłych chorób układu pokarmowego, w których występują okresy wznowy i remisji. Epizody zaostrzeń mogą mieć przebieg łagodny, umiarkowany lub ciężki, a nawet zagrażający życiu.

Dieta w trakcie laktacji – zalecenia żywieniowe

Dieta w trakcie laktacji – zalecenia żywieniowe

Karmienie piersią niesie ze sobą wiele korzyści, zarówno dla dziecka, jak i matki. Mleko kobiece stanowi wystarczające źródło energii, składników odżywczych, mineralnych i witamin w okresie pierwszych 6 miesięcy życia niemowląt. Wyjątek stanowi witamina D, która podlega codziennej suplementacji oraz witamina K, którą jednorazowo podaje się zaraz po urodzeniu. Dieta dziecka oparta na mleku kobiecym przyczynia się do zmniejszania ryzyka wystąpienia wielu dolegliwości zdrowotnych zarówno w okresie niemowlęcym, jak i w późniejszym życiu.

Rola rodziców w zmianie nawyków żywieniowych dzieci

Rola rodziców w zmianie nawyków żywieniowych dzieci

Problem nadwagi otyłości dotyczy coraz większej liczby Polaków. Niestety z roku na rok obserwuje się niepokojący wzrost odsetka dzieci z nadmierną masą ciała. Jak pracować z dzieckiem nad zmianą nawyków? Jaka jest w tym rola rodziców i najbliższego otoczenia?

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Przewlekłe problemy żołądkowo-jelitowe takie jak zaparcia, biegunki, wzdęcia, zmiany skórne są często powodem do rozważań nad wprowadzeniem diety bezglutenowej. Jej główne zastosowanie kojarzone jest z celiakią, nazywaną glutenozależną chorobą trzewną.

Dieta planetarna i jej wpływ na zdrowie

Dieta planetarna i jej wpływ na zdrowie

W czerwcu 2024 r. opublikowano wyniki nowego badania, które ocenia wpływ modelu żywienia opartego na zasadach diety planetarnej na zdrowie i długość życia. Dane do analiz pozyskano od łącznie ponad 200 tysięcy Amerykanów i jest to jak dotąd największe badanie w tym zakresie tematycznym.

Tłuszcze część 3. Kontrola ilości i rodzaju tłuszczu w diecie, praktyczne porady i przykład zbilansowanego jadłospisu

Tłuszcze część 3. Kontrola ilości i rodzaju tłuszczu w diecie, praktyczne porady i przykład zbilansowanego jadłospisu

Kontrolowanie ilości i rodzaju tłuszczu w diecie może być konieczne w wielu sytuacjach, np. po zdiagnozowaniu hipercholesterolemii, po zabiegu wycięcia pęcherzyka żółciowego, podczas próby redukcji masy ciała czy przy uporczywych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Na szczęście nie jest to trudne, a z tego artykułu dowiesz się jak szukać informacji na temat zawartości tłuszczu w produktach spożywczych i jak odnosić te wartości do dziennego zapotrzebowania.

Centrum Dietetyczne Online

Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.

Przejdź na stronę CDO
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy