Amerykańskie Towarzystwo Pediatryczne zaleca, aby wszystkie dzieci piły mleko o niskiej zawartości tłuszczu (do 2% tłuszczu) po 2. roku życia w celu zmniejszenia spożycia tłuszczów nasyconych i zmniejszenia narastającego, już wśród najmłodszych, trendu nadwagi i otyłości. Niemniej ostatnio przeprowadzane badania wykazują, że mleko o zawartości 1% czy 2% tłuszczu nie powstrzymuje przyrostu masy ciała u dzieci od 2 do 4 lat. Dlatego też podkreśla się potrzebę rewizji zaleceń kierowanych do dzieci.
Tłuszcz zawarty w mleku może zwiększać uczucie sytości, a tym samym zmniejszać apetyt na inne wysokotłuszczowe lub zawierające dużo kalorii produkty. Naukowcy potwierdzają również, że tłuszcze nasycone zawarte w mleku nie mają szkodliwego wpływu na naczynia krwionośne. W badaniach wykazano, że większe spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych z produktów mlecznych wiązało się z niższym ryzykiem występowania choroby wieńcowej serca. Zastąpienie 2% energii pochodzącej z tłuszczów nasyconych z produktów mięsnych, 2% energii pochodzącej z tłuszczów nasyconych zawartych w produktach mlecznych było związane ze zmniejszeniem o 1/4 ryzyka występowania choroby wieńcowej serca. Produkty mleczne, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, są także źródłem korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, w tym wapnia, witaminy D, fosforu, magnezu, potasu, białek (kazeiny i białek serwatkowych, które wykazują działanie przeciwnowotworowe), witamin: B2 i B12, które mogą równoważyć niekorzystne dla organizmu skutki nasyconych kwasów tłuszczowych.
Dla dzieci w wieku 3-6 lat ważne jest, aby w całodziennych dietach tłuszcze ogółem stanowiły nie więcej niż 35% energii. Natomiast mniej istotne jest, czy podawać mleko zawierające do 2% tłuszczu zamiast mleka zawierającego 3,2% tłuszczu.
Mleko o niższej zawartości tłuszczu charakteryzuje się taką samą zawartością białka, witamin i składników mineralnych, jak mleko zawierające więcej tłuszczu, a istotne jest, aby dzieci chętnie piły mleko, ze względu na dużą zawartość w nim wapnia. Zamiast ograniczenia zawartości tłuszczu w mleku, dla utrzymania prawidłowej masy ciała w tym wieku, bardziej znaczące jest zmniejszenie liczby godzin przeznaczonych na oglądanie telewizji lub gry komputerowe, ograniczenie spożycia słodyczy i słodkich napojów, a zwiększenie przy tym aktywności fizycznej oraz spożycia owoców i warzyw.