Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem

Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem

Składniki (2 porcje):

  • 6 łyżek suchej komosy ryżowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 plastry tofu wędzonego (50 g)
  • 2 garście rukoli
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową przesypać na drobne sitko i przepłukać pod bieżącą wodą przecierając ją palcami. Wsypać do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć rondelek z palnika i odstawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut (komosa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się przezroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne).
  1. Tofu pokroić w kostkę.
  1. Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na połówki.
  1. Nasiona słonecznika uprażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.
  1. Do ostudzonej komosy dodać połówki pomidorków, rukolę, pokrojone tofu i nasiona słonecznika.
  1. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem.
  1. Sałatkę polać sosem.

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Placuszki twarogowe z owocami

Placuszki twarogowe z owocami

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka owoców leśnych np. borówek i malin
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj ubić na sztywną pianę, natomiast w oddzielnej misce zmiksować żółtka z twarogiem.
  1. Do masy twarogowej dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
  1. Ubitą pianę połączyć z masą serową i owocami (łyżką, nie mikserem!).
  2. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną pędzelkiem olejem nakładać ciasto – smażyć na złocisty kolor z obu stron
Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym

Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym

Składniki (3 porcje- 6 naleśników):

  • 1⁄2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1⁄2 szklanki mleka 2%
  • 1⁄2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka czarnych jagód

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej

konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.

2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.

3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.

4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych

jagód.

 

Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety

Składniki (2 porcje):

  • 2 kawałki arbuz
  • 1⁄2 ogórka
  • 1 garść świeżej mięty
  • 3 plastry chudego sera feta
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:           

1. Arbuza pokroić w kostkę.

2. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę.

3. Ser feta pokroić w kostkę.

4. Listki mięty umyć.

5. Wycisnąć sok z cytryny i połączyć z oliwą z oliwek.

6. Wszystkie składniki dodać do miski i polać dressingiem.

7. Całość doprawić solą i pieprzem.

 

Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszą jaglaną

 Składniki ( na 2 porcje):

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • ½ żółtej papryki
  • 3 garście roszponki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obrać i pokroić w kostkę.
  2. Paprykę pokroić w kostkę a pomidora na mniejsze kawałki.
  3. Kaszę przesypać do miski, dodać pokrojone awokado, paprykę oraz pomidory.
  4. Do miski dodać roszponkę oraz szczypiorek.
  5. Polać oliwą z oliwek i wymieszać.

Autor: Aleksandra Wedziuk

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem

Przepis na 4 porcje

Skladniki:

Placuszki z cukinii:

  • 3 cukinie (800 g)
  • 2/3 szklanki mąki (ok.100 g)
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: pieprz, sól, czarnuszka

Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem:

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego kopru
  • przyprawy: szczypta soli, pieprz
  • 100 g łososia gotowanego

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii:

  1. Umyte cukinie oraz obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Lekko posolić, pozostawić w misce na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru soku.
  2. Do odciśniętego miąższu dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy (mąkę dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji).
  3. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (cienko pędzelkiem!). Nakładać masę po łyżce, smażyć przez około
    2-3 minuty z każdej strony.
  4. Placki wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym (aby odsączyć tłuszcz).

Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem:

  1. Umyte i obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dodać kawałki gotowanego łososia, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koper.
  2. Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu.
  3. Placki posmarować sosem oraz ułożyć kawałki rozdrobnionego łososia.

Kaloryczność 1 porcji  placków:
242 kcal

Białko: 9,5 g

Tłuszcz: 8,3 g

Węglowodany: 36,5 g

Kaloryczność 1 porcji sosu z rybą:
77 kcal

Białko: 6,75 g

Tłuszcz: 4 g

Węglowodany: 3,8 g

Kaloryczność 1 porcji placków z sosem i rybą:
319 kcal

Białko: 16,25 g

Tłuszcz: 12,3 g

Węglowodany: 40,3 g

Autor: Izabela Przybysz

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Domowa szakszuka

Domowa szakszuka

 Składniki (na 2 porcje – 1 patelnia): 

  • 1 średnia cukinia
  • 3 średnie pomidory
  • 1 cebula szalotka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: garam masala, czarnuszka, ostra papryka, szczypta soli, tymianek
  • 4 kromki chleba razowego

Sposób przyrządzenia:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w piórka szalotkę – zeszklić.
  2. Dodać umytą i pokrojoną w ćwiartki cukinię (jeśli będzie miała duże pestki – usunąć). Chwilę podsmażyć na małym ogniu.
  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
  4. Wszystko wymieszać, dusić na mały ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
  5. Zawartość patelni doprawić do smaku przyprawami, dodać pokrojone oliwki.
  6. Zrobić dwa zagłębienia w zawartości patelni, wbić jajka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jaj. Posypać czarnuszką i sezamem.
  7. Podawać na rozgrzanej patelni z chlebem razowym.

Kaloryczność 1 porcji:
266 kcal

Białko: 12,7 g

Tłuszcz: 17,3 g

Węglowodany: 12,7 g

Kaloryczność 1 porcji z 2 kromkami chleba razowego: 415 kcal

Białko: 16,9 g

Tłuszcz: 18,5 g

Węglowodany: 48,6 g

Autor: Izabela Przybysz

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Domowa granola

Domowa granola

Przepis na 50 porcji

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 150 g otrąb żytnich (1 opakowanie)
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 g rodzynek
  • 200 g siemienia lnianego
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 1½ szklanki soku jabłkowego
  • ½  szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki miodu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać.
  2. Suszoną żurawinę, rodzynki i orzechy można wcześniej pokroić na mniejsze części.
  3. W oddzielnej misce umieścić sok, olej i miód, następnie całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu.
  4. Przygotowaną zalewę przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut do wchłonięcia płynu.
  5. Całość wysypać na 3-4 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut do całkowitego wyschnięcia.
  7. W trakcie pieczenia przemieszać granolę 2-3 razy.
  8. Po upieczeniu granolę wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Spożywać jako dodatek do jogurtów, koktajli czy owsianek.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra – Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Owsianka z suszonymi morelami

Owsianka z suszonymi morelami

 Składniki:

  • 3 suszone morele
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych
  • ½ szklanki mleka 2% tłuszczu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 60 g owocu kaki
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Do garnuszka wlać mleko i podgrzać na małym ogniu.
2. Dodać płatki owsiane z cynamonem. Gotować do miękkości.
3. Wsypać zmielone siemię lniane i przełożyć owsiankę do miseczki.
4. Pokroić na mniejsze kawałki obrane kaki, orzechy i suszone morele. Dodać je do owsianki.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym

Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym

Składniki:

  • 1 duży filet z łososia (ok. 300 g)
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • ½ kostki chudego twarogu (ok. 125 g)
  • 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ½ długiego ogórka zielonego
  • przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Umytą rybę, bez skóry umieścić w garnku. Obraną cebulę pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Dodać ziele angielskie i pieprz. Całość zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby poziom wody był nieznacznie powyżej ryby (ok. 1/3 łyżeczki soli na 300 ml wody). Gotować pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu. Po ugotowaniu całość ostudzić.
2. Klarowanie wywaru: wyjąć zimna rybę na talerz. Do wywaru (bez ryby) dodać białko i ocet – całość ubić trzepaczką do momentu powstania gęstej piany. Pianę usunąć łyżką, pozostawić wywar. Przecedzić wywar przez ścierkę do innej miski – wywar powinien być klarowny.
3. Wymieszać żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, do momentu spęcznienia. Żelatynę podgrzać w rondelku do całkowitego jej rozpuszczenia. Połączyć żelatynę z wywarem rybnym. Wstawić do lodówki aż do lekkiego zgęstnienia.
4. Umytego ogórka w skórce pokroić na cienkie plastry.
5. Twaróg w misce połączyć z jogurtem i chrzanem, całość zmiksować blenderem. Masę twarogowo-chrzanową rozsmarować na rybie. Na wierz ułożyć plastry ogórka. Całość zalać gęstym wywarem i wstawić do lodówki na około godzinę. Udekorować ziarnem pieprzu (oko).

Kaloryczność 1 porcji: 205 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 10,4 g
Węglowodany: 3,5 g

Kaloryczność 1 porcji + bułka Grahamka (90 g): 432 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcze: 11,9 g
Węglowodany: 54 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl