Aktualności
NCEŻ dla seniora
„Wiosna w sercu seniora” – pod takim hasłem odbyło się III Forum Seniora 17 kwietnia 2024 r. w Domu Kultury Kadr w Warszawie. To bezpłatna akcja przeznaczona dla osób po 60. roku życia w różnych miastach Polski.
Najnowszy e-book „Zalecenia żywieniowe w dnie moczanowej
Oddajemy do dyspozycji kolejny e-book przygotowany przez ekspertki Zakładu Edukacji Żywieniowej pt. „Zalecenia żywieniowe w dnie moczanowej”.
Najnowszy e-book „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym”
Oddajemy do dyspozycji kolejny e-book przygotowany przez ekspertki Zakładu Edukacji Żywieniowej pt. Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym.
Najnowszy e-book „Gdy dokucza zgaga… – zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku”
Zachęcamy do zapoznania się z nowym e-bookiem z zaleceniami dotyczącymi żywienia i stylu życia w chorobie refluksowej przełyku, przygotowanym przez ekspertki z Zakładu Edukacji Żywieniowej.
Zdrowy dzień przedszkolaka. Jak przedszkolak dba o zdrowie? Materiały edukacyjne dotyczące zdrowego stylu życia dla przedszkoli.
Edukacja prozdrowotna w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania i utrwalania prawidłowych nawyków zdrowego stylu życia w tym nawyków żywieniowych dzieci. Nawyki prozdrowotne powinny być kształtowane od wczesnego dzieciństwa, także w przedszkolu. Zdrowy styl życia w tym: prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, właściwa higiena, odpowiednia długość snu są istotnymi czynnikami prawidłowego rozwoju dziecka, jego zdrowia i samopoczucia.
Rodzinna Akcja: Zdrowa Rywalizacja – edycja 2023 pt: „ZASIEJ ZDROWIE”
Rodzinna Akcja: Zdrowa Rywalizacja to coś dla Waszej rodziny! Zmieniajcie wspólnie nawyki żywieniowe i razem zwiększajcie codzienną dawkę ruchu, a przy okazji wygrywajcie fantastyczne nagrody!
Warsztaty kulinarne pt. Lekcja zdrowia
Rusza kolejna edycja warsztatów kulinarno-edukacyjnych pn. Lekcja zdrowia. Zapraszamy uczniów szkół podstawowych oraz realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach do udziału w wyjątkowych zajęciach łączących teorię z praktyką.
Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością
NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia zakończył drugi etap pięcioletniego projektu „Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością.” Jego celem jest dostarczenie rozległej wiedzy grupom zawodowym zaangażowanym w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w zakresie promowania zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Bezpłatny e-book „Żywienie w przedszkolu w praktyce” część II – propozycja 30 zbilansowanych jadłospisów przedszkolnych.”
Posiłki serwowane w przedszkolu powinny spełniać rekomendacje zarówno z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci, jak również być zgodne z przepisami prawa dotyczącymi żywienia w jednostkach systemu oświaty. Ponadto powinny być smaczne, estetycznie podane, zachęcające do konsumpcji.
Filmy z warsztatów edukacyjno-kulinarnych dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach
Do tegorocznej edycji warsztatów edukacyjnych pn. „Lekcja zdrowia” zaprosiliśmy realizatorów zbiorowego żywienia z 50 placówek szkolnych w tym z oddziałami przedszkolnymi.
E-book „Żywienie w chorobie stłuszczeniowej wątroby”
Najnowszy e-book przygotowany przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej na temat żywienia w chorobie stłuszczeniowej wątroby.
VII Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem: „Warzywa i owoce dla zdrowia”
VII Narodowy Kongres Żywieniowy jest oczekiwanym wydarzeniem merytorycznym związanym z tematyką żywności, żywienia czy edukacji żywieniowej. Do udziału w Kongresie zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane tematyką zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Sesje tematyczne skierowane są zarówno do profesjonalistów (dietetyków, lekarzy, naukowców) jak i osób, które na co dzień niezwiązane są zawodowo z tematyką, ale pragną pogłębić swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu.
Darmowy e-book: „Dieta dla zdrowia serca i układu krążenia”
Zapraszamy do zapoznania się z nowym darmowym e-bookiem przygotowanym przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
E-book „Żywienie w cukrzycy typu 2 i insulinooporności”.
Modyfikacja diety, utrata nadmiernych kilogramów i zwiększenie aktywności fizycznej to najskuteczniejsze działania wspierające zapobieganie i leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności.
Zapraszamy na bezpłatne warsztaty edukacyjne „Lekcja zdrowia”
Pobierz zaproszenie:Dla realizatorów zbiorowego żywieniaDla dzieci klas 0-III i IV-VIII
„ZDROWE DZIECIAKI TO MY!” – efektywne narzędzie edukacji prozdrowotnej w szkole.
Styl życia, w tym prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna, higiena, odpowiednia długość snu są bardzo istotnymi czynnikami prawidłowego rozwoju dziecka, jego zdrowia, samopoczucia oraz zdolności poznawczych. Kształtowanie prawidłowych nawyków stylu życia wśród dzieci, determinuje zdrowie młodego człowieka obecnie, jak i w przyszłości.
Skrzynka kontaktowa dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach i szkołach
Właściwe żywienie dzieci w przedszkolu i szkole jest szczególnie istotne ze względu na konieczność zapewnienia energii i składników odżywczych do optymalnego rozwoju organizmu. Prawidłowe żywienie w placówkach oświatowych, w których dzieci przebywają nawet kilka godzin dziennie, ma decydujący wpływ na zdrowie zarówno obecnie jak
i w przyszłości. Odpowiednia organizacja żywienia jest podstawowym elementem dobrego funkcjonowania dzieci i młodzieży w przedszkolu i szkole a także kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
RAPORT: Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2019
Eksperci z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB, opracowali raport zawierający wyniki analizy potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów, wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2019. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją.
Darmowy e-book: „Żywienie w przedszkolu w praktyce”
Żywienie dzieci w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania zdrowia i wspierania rozwoju dziecka. Musi ono opierać się na określonych zasadach i spełniać wypracowane przez ekspertów normy i wymagania. Dlatego też zachęcamy do lektury e-booka dla realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach, a także rodziców:
Bezpłatne e-szkolenia dla przedstawicieli zawodów medycznych oraz menadżerów zdrowia
Otyłość jest uznawana obecnie za najważniejszą przewlekłą chorobę niezakaźną. Badania epidemiologiczne dowodzą, że nadmierną masę ciała ma już ponad połowa dorosłych Polaków. Problem otyłości dotyka również dzieci i młodzież. Ponadto, trwająca pandemia Covid-19 oraz związane z nią ograniczenia spowodowała pogłębienie się problemu nadwagi i otyłości w Polsce.