Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Żywienie dzieci w żłobkach

Żywienie dzieci w żłobkach

28 kwietnia 2025     czas czytania 6 min
Prawidłowe żywienie dzieci do 3 roku życia zapewnia odpowiedni rozwój, optymalny stan odżywienia, a także wpływa na odległe efekty zdrowotne dziecka. Realizacja żywienia dzieci w żłobku powinna być prowadzona zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, aktualnymi Normami żywienia dla populacji Polski, a także przepisami prawnymi z tego zakresu. Wczesne doświadczenia dziecka związane ze sposobem żywienia oraz doborem produktów spożywczych mają wpływ na kształtowanie nawyków żywieniowych.

Zasady żywienia dzieci w żłobkach

Żywienie w żłobku jest ważnym elementem całodziennej diety dziecka. Powinno pokrywać 70-75% zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Zaleca się, aby dzieci w żłobku otrzymywały 3-4 posiłki dziennie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek). Model żywienia zależy od placówki: rozkładu dnia, zajęć dodatkowych. W niektórych żłobkach obiad podawany jest w dwóch posiłkach (osobno zupa, osobno drugie danie).

Jadłospis w żłobku najlepiej bilansować w okresie dekadowym. Trudno opracować takie zestawy posiłków, aby każdego dnia ich wartość energetyczna i odżywcza odpowiadały ściśle normom. Jedną z podstawowych zasad żywienia dzieci jest urozmaicenie w doborze produktów spożywczych. Odpowiednio dobrane produkty z różnych grup pozwalają pokryć zapotrzebowanie na energię i wszystkie składniki odżywcze. Przy układaniu jadłospisów przydatna może być modelowa racja pokarmową dla dzieci w wieku od roku do 3 lat opracowana przez Instytut Matki i Dziecka.

Zasada, którą należy się kierować w żywieniu dzieci w wieku żłobkowym to: opiekun decyduje co dziecko zje i kiedy, dziecko decyduje, czy zje i ile zje. Dziecko nie powinno być zmuszane do jedzenia, aby nie zaburzać mechanizmu głodu i sytości.

Żywienie dzieci do lat 3 powinno być realizowane w oparciu o:

  • aktualne rekomendacje m.in. Instytutu Matki i Dziecka (Żywienie dzieci w żłobkach

https://www.gov.pl/web/gis/zywienie-dzieci-w-zlobkach;
Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1 do 3 roku życia https://imid.med.pl/files/imid/Do%20pobrania/Poradnik%20%C5%BCywienia%20dzieci_1-3_IMiD_FINAL.pdf

Żywienie niemowląt w żłobkach

W żywieniu niemowląt obowiązuje schemat żywienia wg stanowiska Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci: https://przegladpediatryczny.pl/files/4337.pdf

Zaleca się wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia dziecka. Pierwsze pokarmy uzupełniające dziecko powinno otrzymać po ukończeniu 17 tygodnia życia, ale nie później niż przed ukończeniem 26 tygodnia życia. Zalecenie dotyczące górnej granicy wieku wynika z konieczności zaspokojenia zapotrzebowania na niektóre niezbędne składniki odżywcze, których sam pokarm kobiecy nie może już na ogół w pełni zaspokoić.

W żywieniu niemowląt w okresie 7-12 miesięcy zaleca się podawanie 5 posiłków w ciągu dnia. Są to trzy posiłki mleczne oraz posiłki uzupełniające. Orientacyjna wielkość porcji dla dzieci 7-8 miesięcy to 170-180 ml, natomiast dla dzieci 9-12 miesięcy to 190-220 ml.

Przykłady posiłków uzupełniających według schematu żywienia dla niemowląt:

  • gotowane, zmiksowane warzywa;
  • gotowane, rozgniecione warzywa;
  • zmiksowane lub drobno pokrojone mięso i ryby z warzywami;
  • miękkie kawałki/cząstki warzyw, owoców, mięsa;
  • posiekane surowe owoce i warzywa;
  • kasze, ryże, makarony, pieczywo;
  • jaja;
  • jogurt naturalny, kefir, sery.

Ważne

  • W żywieniu niemowląt należy uwzględnić zmianę konsystencji produktów i potraw, w celu stymulacji żucia.
  • Do picia niemowlętom podawać należy wodę bez ograniczeń.
  • W żywieniu niemowląt nie zaleca się podawania soków.
  • Mleko krowie nie powinno być stosowane jako główny produkt mleczny przed 12 miesiącem życia.
  • W żywieniu niemowląt nie są zalecane mleko kozie lub owcze ze względu na wysoką zawartość soli mineralnych oraz niską zawartość kwasu foliowego i witamin (zwłaszcza B12).
  • Dieta niemowlaka powinna wykluczać podawanie soli i cukru. Cukier nie powinien być także dodawany do posiłków uzupełniających i napojów w tym wody i herbaty.

Żywienie dzieci 1-3 lata 

Dobór produktów spożywczych w żłobkach

W żywieniu dzieci w żłobku szczególną uwagę należy zwrócić na:

  • urozmaicenie – planując jadłospis należy uwzględnić produkty ze wszystkich grup produktów (warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, produkty białkowe, produkty zbożowe, tłuszcze);
  • regularność podawania posiłków, utrzymanie odpowiednio długiej przerwy między posiłkami;
  • stosowanie tylko naturalnych produktów;
  • unikanie dodatku cukru i soli – u małych dzieci szczególnie ważne jest kształtowanie nawyków żywieniowych, przyzwyczajanie dziecka do smaku słodkiego skutkuje nadmiernym spożyciem cukru, co w konsekwencji może doprowadzić do nadwagi, otyłości a także próchnicy;
  • dostępność wody – do picia stosować wodę bez ograniczeń, soki nie zastępują wody (nie służą do zaspakajania pragnienia).

Mleko i produkty mleczne zawierają łatwo przyswajalne białko, wapń – pierwiastek niezbędny do budowy kości, zębów i prawidłowego przebiegu wielu przemian metabolicznych.

Zaleca się:

  • mleko (w tym mleko modyfikowane) i produkty mleczne bez dodatku cukru (jogurt naturalny, kefir, serek twarogowy, sery żółte);
  • jogurty i kefiry ze względu na obniżoną ilość laktozy, czyli cukru mlecznego oraz obecność bakterii kwasu mlekowego, mogą być lepiej tolerowane przez niektóre dzieci niż mleko płynne spożywcze;
  • ser twarogowy zawiera najmniej wapnia ze wszystkich produktów mlecznych jednak jest polecaną bazą do różnych potraw np. twarożków, past, farszy.

Mięso, drób, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych – źródło białka, witaminy B1, witaminy PP, witaminy B12, żelaza hemowego (mięso, drób), cynku. Ryby oprócz białka są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. W żłobku zaleca się, aby ryby pojawiły się co najmniej raz w tygodniu.

Nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, składników mineralnych a także błonnika pokarmowego.

Zaleca się:

  • świeże, chude mięso wysokiej jakości, gotowane i pieczone, także jako dodatek do kanapek, sałatek albo podstawę do sporządzania różnych past do pieczywa;
  • jaja – średnio ½ jaja dziennie;
  • nasiona roślin strączkowych jako zamiennik potraw mięsnych. W żłobku przynajmniej raz w tygodniu należy podawać potrawy z nasion roślin strączkowych.

Warzywa i owoce – źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz wielu związków bioaktywnych, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu dziecka, a także wzmacniają jego odporność.

Zaleca się:

  • różnokolorowe warzywa i owoce;
  • podawanie w potrawach zarówno gotowanych jak i świeżych warzyw i owoców;
  • stosowanie warzyw i owoców sezonowych, ponieważ w okresie swojego występowania mają najwyższa wartość odżywczą;
  • w okresie zimy i wczesnej wiosny można stosować mrożonki. 

Produkty zbożowe – źródło węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Zaleca się stosowanie różnych produktów zbożowych, w tym produktów z pełnego przemiału:

  • urozmaicone gatunki pieczywa – pełnoziarniste, jasne i ciemne,
  • rożnego rodzaju kasze grube i drobne, naturalne płatki zbożowe.

Ważne: dieta dziecka powinna dostarczać 10g błonnika pokarmowego, z czego w żłobku dziecko powinno mieć dostarczone 7,5g błonnika pokarmowego.

Tłuszcze – źródło energii, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D i E. Źródłem tłuszczu w diecie małych dzieci są:

  • produkty mleczne – mleko, sery, masło, jogurty;
  • mięso, drób, ryby, żółtko jaj;
  • tłuszcze wykorzystywane do sporządzania potraw: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy, olej słonecznikowy, masło.

Napoje w żywieniu małych dzieci

W żłobku dzieci powinny mieć zawsze dostęp do picia. Kubki czy butelki z wodą powinny być zawsze w zasięgu wzroku dziecka, tak by mogło ono wskazać, że chce pić. Dzieci po 1 roku życia nie powinny już pić napojów z butelki ze smoczkiem. Ilość płynów spożywana w ciągu dnia przez dzieci uwarunkowana jest indywidualnymi potrzebami. W żywieniu małych dzieci polecana jest woda naturalna, źródlana, niskozmineralizowana.

Dzieciom poniżej roku do picia należy podawać wody źródlane i naturalne wody mineralne niskosodowe (zawierające poniżej 20 mg sodu w dm3 wody) i niskozmineralizowane (zawierające poniżej 500 mg składników mineralnych w dm3 wody). Norma dzienna na wodę w tej grupie wiekowej wynosi 800-1000 ml/d. Soki w ilości do 150 ml/dobę (od 7 miesiąca życia) stanowią porcję liczoną razem z ilością spożytych owoców. Jednak zamiast soków preferowane są świeże owoce/warzywa.

Dla dzieci w wieku 1-3 lat stosować należy wody źródlane, naturalne wody mineralne średniozmineralizowane (zawierające poniżej 1500 mg składników mineralnych w dm³ wody). Norma na wodę dla tej grupy – 1250 ml/dobę. Podobnie jak w przypadku niemowląt nie należy zaspokajać pragnienia dziecka sokami. Jedna porcja soku może stanowić jedną z 5 porcji warzyw lub owoców.

Rekomendowanym napojem nawadniającym dla dzieci w wieku żłobkowym jest woda. Dzieciom powyżej pierwszego roku życia, można do obiadu podawać kompoty bez cukru lub z małą ilością cukru. Można także podawać napary z suszonych owoców. Herbatki owocowe powinny zawierać tylko naturalne składniki w postaci suszu owocowego.

Nie poleca się dzieciom do 4 roku życia spożywanie herbatek z kopru włoskiego, co związane jest z brakiem odpowiednich danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania.  Dzieciom w wieku żłobkowym nie wskazane jest także podawanie herbaty oraz ziół np. rumianku czy mięty. Zioła mogą wywoływać niepożądane reakcje małego organizmu. Herbata, jako źródło garbników i taniny wiążących żelazo, zmniejsza przyswajanie żelaza i może wpływać na zwiększenie ryzyka anemii u małych dzieci. (https://1000dni.pl/wp-config/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf). 

Przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w żłobkach

Żywienie w żłobkach i klubach dziecięcych regulowane jest m.in. przez następujące przepisy prawne:

  • Ustawa z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (tekst jednolity Dz.U. z 2018 r. poz. 603 z pózn. zm.).

Art. 22. Żłobek i klub dziecięcy zapewniają przebywającym w nim dzieciom wyżywienie zgodne z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji Polski.

  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dn. 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (rozporządzenie dotyczy m.in. konieczności informowania rodziców o zawartych w posiłkach alergenach). W praktyce oznacza to, że poszczególne posiłki powinny zawierać skład produktów wraz z wykazem lub wyróżnieniem składników zawierających alergeny w sposób czytelny dla rodziców. Sposób oznaczania alergenów w jadłospisach jest dowolny pod warunkiem dostępności tych danych – może to być m.in. legenda z numerkami, piktogramy, tabelka, w formie jadłospisu, wywieszonej informacji czy informacji w ogólnodostępnym segregatorze.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (rozporządzenie dotyczy m.in. obowiązku placówki o informowaniu rodziców o składzie znajdujących się w jadłospisie produktów i potraw). Jadłospisy posiłków żłobkowych jako żywność nieopakowana, powinny zawierać wykaz składników poszczególnych potraw. Rodzice powinni mieć możliwość wglądu do składu poszczególnych produktów spożywczych użytych do potraw.

 

Piśmiennictwo:

  1. Szajewska, A. Horvath (red.): Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna praktyczna, Kraków, 2017
  2. Weker, M. Barańska (red): Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postepowania w żywieniu zbiorowym. IMiD, Warszawa, 2014
  3. https://www.gov.pl/web/gis/zywienie-dzieci-w-zlobkach (dostęp z dnia 15.01.2025)
  4. https://1000dni.pl/wp-config/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf (dostęp z dnia 12.03.2025)
  5. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/normy-zywieniowe-2024 (dostęp z dnia 13.01.2025)
  6. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  7. Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych
  8. Ustawa z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do 3 lat (Dz.U. z 2018 r. poz. 603)

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Żywienie dzieci w żłobkach

To może Cię zainteresować