Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|test

ABC Żywienia

Twój tytuł idzie tutaj

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Twój tytuł idzie tutaj

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Cz.3 – Węglowodany. Od teorii do praktyki. Cenne wskazówki jak włączyć ulubione słodycze do jadłospisu na diecie redukcyjnej

Zasady zdrowego żywienia mar 31, 2023

Cz.3 – Węglowodany. Od teorii do praktyki. Cenne wskazówki jak włączyć ulubione słodycze do jadłospisu na diecie redukcyjnej

Praktyczny aspekt procesu redukcji masy ciała jest dość prosty - aby osiągnąć spadek masy ciała, należy przede wszystkim wytworzyć deficyt energetyczny. Zwyczajowo powinien on wynosić od ok. 500 do 800 kalorii. Oprócz deficytu kalorycznego warto zwrócić uwagę m.in. na jakość spożywanych posiłków.

0

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Jak zaoszczędzić podczas zakupów spożywczych?

Zasady zdrowego żywienia mar 10, 2023

Jak zaoszczędzić podczas zakupów spożywczych?

Na wybór żywności przez konsumentów istotny wpływ ma szereg czynników, w tym m.in. preferencje żywieniowe, wartość odżywcza produktów, skład, wielkość opakowania oraz cena. Rosnące ceny żywności mogą istotnie wpływać na możliwość realizacji zaleceń prawidłowego żywienia. Jak zatem możemy zaoszczędzić podczas zakupów spożywczych, jednocześnie komponując posiłki zgodne z modelem Talerza Zdrowego Żywienia?

0

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Wartość energetyczna i zawartość wybranych składników odżywczych w słodyczach bez i z dodatkiem cukrów.

Co kryje etykieta gru 29, 2022

Wartość energetyczna i zawartość wybranych składników odżywczych w słodyczach bez i z dodatkiem cukrów.

Słodycze są grupą żywności, której spożycie, z punktu widzenia żywieniowego, należy ograniczać. Produkty te charakteryzują się wysoką wartością energetyczną, wysoką zawartością cukrów a wiele z nich zawiera także znaczne ilości tłuszczu.

0

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Jak wybierać gotowe roślinne zamienniki mięsa w sklepie?

Co kryje etykieta gru 23, 2022

Jak wybierać gotowe roślinne zamienniki mięsa w sklepie?

Wraz ze zwiększającą się popularnością diet wegetariańskich, a tym samym rosnącym tempem życia, w sklepach dostępnych jest coraz więcej produktów roślinnych gotowych do spożycia. Na sklepowych półkach możemy zaobserwować większą ilość roślinnych zamienników mięsa, takich jak np.: burgery, wędliny, parówki czy kotlety. Czy te produkty mogą być elementem zbilansowanych posiłków?

0

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością

ABC Żywienia, Bez kategorii, Zasady zdrowego żywienia gru 20, 2022

Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością

NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia zakończył drugi etap pięcioletniego projektu "Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością." Jego celem jest dostarczenie rozległej wiedzy grupom zawodowym zaangażowanym w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w zakresie promowania zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.

0

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Jak przeżyć święta bez wyrzutów sumienia?

Zasady zdrowego żywienia gru 20, 2022

Jak przeżyć święta bez wyrzutów sumienia?

Święta Bożego Narodzenia są kulminacyjnym momentem każdego roku. Wyczekują na nie dzieci, skuszone wizją gwiazdkowych prezentów, a także dorośli, chcący odpocząć i spędzić czas z najbliższymi. Dlaczego więc wiele osób odczuwa niepokój, myśląc o zbliżającym się świętowaniu? Odpowiedzią może być trwanie w błędnym przekonaniu, że celebracja musi zakończyć się zwiększeniem masy ciała, wyrzutami sumienia i – w efekcie – koniecznością wprowadzenia ograniczeń w jedzeniu.

0

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity

Zasady zdrowego żywienia gru 8, 2022

Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity

Owoce i warzywa są podstawowym źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników, w tym witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Wyprodukowanie odpowiedniej ilości żywności dla 8 miliardów ludzi bez stosowania środków ochrony roślin wydaje się aktualnie niemożliwe. Środki ochrony roślin m.in. zabezpieczają uprawy przed działaniem patogenów (w tym po zbiorze) i zwiększają wydajność plonowania.

0

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Moc kolorów i rodzajów warzyw i owoców

Zasady zdrowego żywienia gru 8, 2022

Moc kolorów i rodzajów warzyw i owoców

Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej. Każdy kolor, ale i rodzaj warzyw i owoców niesie ze sobą inne składniki. Są to witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz związki występujące w żywności pochodzenia roślinnego określane jako fitoskładniki. Istnieje co najmniej 5000 znanych fitoskładników, a prawdopodobnie jest ich znacznie więcej. Jak więc kolory i rodzaje warzyw i owoców wpływają na nasz organizm i ogólny stan zdrowia?

0