Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (2 porcje):
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 3 małe cebule szalotki
- 1⁄2 pęczka natki pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez ok. 25 minut do uzyskania miękkości. Następnie przekroić, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.
2. Pomidory pokroić w kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dodać do bakłażana, razem z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem, wymieszać.
3. Podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, pietruszką, papryką, ogórkiem) lub jako dip do samodzielnie przygotowanych nachosów lub podpłomyków.
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 29.08.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (na 6-8 porcji):
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 duże marchewki
- 2 garście orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek – szczypta soli i pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1⁄2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek.
2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy.
3. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu.
4. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.
Autor mgr Beata Bondyra - Wiśniewska | 19.06.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Przepis na 12 porcji
Składniki:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 5 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 2 średnie pomidory malinowe
- 5 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- szczypta soli, pieprzu i czosnku
- 4-5 łyżek wody
Sposób przygotowania:
- Nasiona słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni, aż do ich lekkiego zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
- Pomidory malinowe ponakłuwać nożem, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
- Wszystkie składniki przełożyć do naczynia blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Jeśli powstała pasta będzie zbyt gęsta, dodać kilka łyżek wody.
Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor mgr Beata Bondyra - Wiśniewska | 19.06.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (4 porcje):
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1 mały seler korzeniowy
- 100 g filetu z łososia
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli, pieprzu, tymianku, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość wymieszać i ułożyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC przez 20-30 minut.
- Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i posypać koprem. Piec pod przykryciem w temperaturze 200oC przez około 20 minut. Po upieczeniu mięso oddzielić widelcem od skóry i podzielić na mniejsze kawałki.
- Upieczone i wystudzone warzywa przełożyć do pojemnika blendera, dodać nasiona słonecznika, 3 łyżki oliwy z oliwek, natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej, następnie całość zblendować do uzyskania jednolitej masy.
- Kawałki łososia wrzucić do pasty i całość wymieszać widelcem.
Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 19.06.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (6 porcji):
- ½ opakowania twarogu chudego (100 g)
- 100 g gotowanego na parze łososia (ok. 150 g surowej ryby)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ opakowania świeżego szpinaku
- ½ dojrzałego awokado (ok. 70 g)
- 2 łyżki pokrojonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- przyprawy: ostra papryka, świeży koper, pieprz i szczypta soli
- 6 kromek chleba razowego
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Świeży szpinak umyć i poddusić na patelni przez kilka minut. Gdy liście zmiękną, drobno pokroić.
- Do miseczki ze szpinakiem dodać twaróg i jogurt naturalny – wszystko ugnieść widelcem.
- Rozdrobnić obrane awokado oraz ugotowanego na parze łososia – dodać do całości.
- Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać oliwki oraz przyprawy.
- Gotową pastą posmarować chleb.
Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodać więcej jogurtu naturalnego.
Do kanapek z pastą podać ulubione warzywa.
Kaloryczność 1 porcji pasty: 105 kcal
Białko: 7,9 g
Tłuszcz: 7,2 g
Węglowodany: 2,4 g
Kaloryczność 1 porcji pasty na kromce chleba razowego: 180 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 7,8 g
Węglowodany: 20,4 g
Autor: Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 19.06.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (4 porcje):
- 150 g ryby (przed upieczeniem) np. dorsza, pstrąga
- 1 średnia marchewka (gotowana)
- 4 suszone śliwki
- 1 łyżka posiekanych oliwek (czarne lub zielone)
- 1 łyżeczka sezamu
- sok z ½ limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli, pieprzu, tymianku, posiekanego kopru
- 4 kromki chleba razowego
Sposób przygotowania:
- Rybę posypać solą, pieprzem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 20 minut. Po upieczeniu rybę rozdrobnić widelcem.
- Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach – dodać do ryby.
- Dodać pokrojone drobno suszone śliwki, oliwki, sezam oraz wlać sok z limonki i oliwę – wszystko wymieszać.
- Doprawić do smaku ziołami.
- Podawać z pieczywem razowym.
Kaloryczność 1 porcji pasty (bez chleba): 75 kcal
Białko: 7,3 g
Tłuszcz: 4,4 g
Węglowodany: 2 g
Kaloryczność 1 porcji pasty z chlebem razowym: 150 kcal
Białko: 9,4 g
Tłuszcz: 4,9 g
Węglowodany: 20 g
Autor: Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 18.06.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (2 porcje):
- 4 kromki chleba razowego
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Awokado umyć, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ.
- Dodać sok cytryny i rozdrobnić widelcem.
- Jajka wrzucić do wrzątku i ugotować na twardo przez około 4-5 minut. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Dodać do awokado, doprawić czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Podawać z pieczywem i świeżymi warzywami.
Autor: Marta Świerzbin
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor mgr Beata Bondyra - Wiśniewska | 18.06.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (6 porcji):
- 250 g twarogu chudego
- 5 suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub 1 garść świeżej)
- ½ łyżeczki suszonego czosnku (lub 1 ząbek świeżego)
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzucić do naczynia/miski i zblendować na gładką masę (twaróg można wcześniej podzielić na mniejsze kawałki).
Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 17.06.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki (3 porcje):
- 6 kromek chleba żytniego razowego
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia papryka czerwona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe garście orzechów laskowych (40 g)
- ½ opakowania miękkiego tofu (100 g)
- kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokroić w plastry, paprykę w paski lub kostkę. Warzywa podsmażyć na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Pieczywo posmarować pastą.
Autor: Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 17.06.2019 | Pasty kanapkowe, Przepisy
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego razowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka siekanego szczypiorku
- 1 garść świeżego szpinaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 1 łyżeczka majonezu
Sposób przygotowania:
- Jajko ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę (lub rozdrobnić widelcem w misce).
- Do jajka dodać jogurt naturalny, szczypiorek, majonez, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dobrze wymieszać.
- Pieczywo posmarować pastą jajeczną.
- Liście szpinaku ułożyć na talerzu lub na kanapach.
Autor: Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl