Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 małe cebule szalotki
  • 1⁄2 pęczka natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez ok. 25 minut do uzyskania miękkości. Następnie przekroić, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.

2. Pomidory pokroić w kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dodać do bakłażana, razem z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem, wymieszać.

3. Podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, pietruszką, papryką, ogórkiem) lub jako dip do samodzielnie przygotowanych nachosów lub podpłomyków.

Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi

Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi

Składniki (na 6-8 porcji):  

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 duże marchewki
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek – szczypta soli i pieprzu
  • 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1⁄2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek.

2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy.

3. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu.

4. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.

Pasta kanapkowa ze słonecznika

Pasta kanapkowa ze słonecznika

Przepis na 12 porcji

Składniki:  

  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • szczypta soli, pieprzu i czosnku
  • 4-5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni, aż do ich lekkiego zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Pomidory malinowe ponakłuwać nożem, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
  3. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę.
  4. Jeśli powstała pasta będzie zbyt gęsta, dodać kilka łyżek wody.

Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw z łososiem

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw z łososiem

Składniki (4 porcje):

  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 100 g filetu z łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu, tymianku, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość wymieszać i ułożyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC przez 20-30 minut.
  2. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i posypać koprem. Piec pod przykryciem w temperaturze 200oC przez około 20 minut. Po upieczeniu mięso oddzielić widelcem od skóry i podzielić na mniejsze kawałki.
  3. Upieczone i wystudzone warzywa przełożyć do pojemnika blendera, dodać nasiona słonecznika, 3 łyżki oliwy z oliwek, natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej, następnie całość zblendować do uzyskania jednolitej masy.
  4. Kawałki łososia wrzucić do pasty i całość wymieszać widelcem.

Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Pasta twarogowa z łososiem, szpinakiem i awokado

Pasta twarogowa z łososiem, szpinakiem i awokado

Składniki (6 porcji):

  • ½ opakowania twarogu chudego (100 g)
  • 100 g gotowanego na parze łososia (ok. 150 g surowej ryby)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ opakowania świeżego szpinaku
  • ½ dojrzałego awokado (ok. 70 g)
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: ostra papryka, świeży koper, pieprz i szczypta soli
  • 6 kromek chleba razowego

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Świeży szpinak umyć i poddusić na patelni przez kilka minut. Gdy liście zmiękną, drobno pokroić.
  3. Do miseczki ze szpinakiem dodać twaróg i jogurt naturalny – wszystko ugnieść widelcem.
  4. Rozdrobnić obrane awokado oraz ugotowanego na parze łososia – dodać do całości.
  5. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać oliwki oraz przyprawy.
  6. Gotową pastą posmarować chleb.

Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodać więcej jogurtu naturalnego.

Do kanapek z pastą podać ulubione warzywa.

Kaloryczność 1 porcji pasty:  105 kcal

Białko: 7,9 g

Tłuszcz: 7,2 g

Węglowodany: 2,4 g

Kaloryczność 1 porcji pasty na kromce chleba razowego: 180 kcal

Białko: 10 g

Tłuszcz: 7,8 g

Węglowodany: 20,4 g

Autor: Izabela Przybysz

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Pasta kanapkowa z pieczonej ryby i marchwi

Pasta kanapkowa z pieczonej ryby i marchwi

Składniki (4 porcje):

  • 150 g ryby (przed upieczeniem) np. dorsza, pstrąga
  • 1 średnia marchewka (gotowana)
  • 4 suszone śliwki
  • 1 łyżka posiekanych oliwek (czarne lub zielone)
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli, pieprzu, tymianku, posiekanego kopru
  • 4 kromki chleba razowego

Sposób przygotowania:

  1. Rybę posypać solą, pieprzem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 20 minut. Po upieczeniu rybę rozdrobnić widelcem.
  2. Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach – dodać do ryby.
  3. Dodać pokrojone drobno suszone śliwki, oliwki, sezam oraz wlać sok z limonki i oliwę – wszystko wymieszać.
  4. Doprawić do smaku ziołami.
  5. Podawać z pieczywem razowym.

Kaloryczność 1 porcji pasty (bez chleba):  75 kcal

Białko: 7,3 g

Tłuszcz: 4,4 g

Węglowodany: 2 g

Kaloryczność 1 porcji pasty z chlebem razowym:  150 kcal

Białko: 9,4 g

Tłuszcz: 4,9 g

Węglowodany: 20 g

Autor: Izabela Przybysz

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Pasta kanapkowa z awokado i jajka

Pasta kanapkowa z awokado i jajka

Składniki (2 porcje):

  • 4 kromki chleba razowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Awokado umyć, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ.
  2. Dodać sok cytryny i rozdrobnić widelcem.
  3. Jajka wrzucić do wrzątku i ugotować na twardo przez około 4-5 minut. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Dodać do awokado, doprawić czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem.
  4. Podawać z pieczywem i świeżymi warzywami.

Autor: Marta Świerzbin

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Pasta kanapkowa twarogowo-pomidorowa

Pasta kanapkowa twarogowo-pomidorowa

Składniki (6 porcji):

  • 250 g twarogu chudego
  • 5 suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub 1 garść świeżej)
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku (lub 1 ząbek świeżego)
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia/miski i zblendować na gładką masę (twaróg można wcześniej podzielić na mniejsze kawałki).

Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Kanapki z pastą z cukinii, papryki i tofu

Kanapki z pastą z cukinii, papryki i tofu

Składniki (3 porcje):

  • 6 kromek chleba żytniego razowego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe garście orzechów laskowych (40 g)
  • ½ opakowania miękkiego tofu (100 g)
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić w plastry, paprykę w paski lub kostkę. Warzywa podsmażyć na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek.
  2. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  3. Pieczywo posmarować pastą.

Autor: Wiktor Łazowski

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Kanapki z pastą z jajka ze szczypiorkiem i świeżym szpinakiem

Kanapki z pastą z jajka ze szczypiorkiem i świeżym szpinakiem

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego razowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • 1 łyżeczka majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę (lub rozdrobnić widelcem w misce).
  2. Do jajka dodać jogurt naturalny, szczypiorek, majonez, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dobrze wymieszać.
  3. Pieczywo posmarować pastą jajeczną.
  4. Liście szpinaku ułożyć na talerzu lub na kanapach.

Autor: Wiktor Łazowski

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl