Reumatoidalne zapalenie stawów (rheumatoid arthritis), tradycyjnie zwane gośćcem postępującym, to układowa choroba tkanki łącznej. Wiąże się z dokuczliwym bólem stawów, czasem utrudnia wykonywanie prostych czynności fizycznych każdego dnia. Co gorsza, nie dotyczy jedynie stawów. Inne dolegliwości to:
- zmiany skórne, zaniki mięśniowe, zmiany zapalne naczyń krwionośnych, uszkodzenie nerwów obwodowych,
- stany zapalne: serca, oczu, układu oddechowego,
- stany podgorączkowe (tzw. gorączka reumatyczna).
Dlaczego JA?
RZS jest przewlekłą chorobą zapalną o podłożu autoimmunologicznym. I tu pojawia się cały problem. Zaburzenie powstaje w organizmie pod wpływem jego „wewnętrznej walki” z własnymi komórkami. Mimo wielu badań – pytanie, co jest detonatorem, który inicjuje cały ten proces, nadal pozostaje bez odpowiedzi. Między innymi dlatego reumatoidalne zapalenie stawów wciąż pozostaje chorobą nieuleczalną.
Nie oznacza to jednak, że nie można łagodzić jej dolegliwości, tym bardziej, że wiadomo, iż istotną rolę w rozwoju RZS, oprócz czynników genetycznych, odgrywają czynniki środowiskowe, takie jak: styl życia, ciągły stres, zakażenia zewnętrzne, alergie oraz dieta.
Trzy filary terapii
Postępowanie terapeutyczne ma na celu złagodzenie występujących dolegliwości oraz zahamowanie bądź spowolnienie przebiegu zarówno choroby, jak i jej powikłań. Leczenie RZS to łączenie farmakoterapii, leczenia chirurgicznego i niefarmakologicznego. Ten ostatni element to coś, o co możesz zadbać sam.
Światełko w tunelu
Leczenie niefarmakologiczne obejmuje: rehabilitację i fizykoterapię, modyfikację stylu życia i sposobu żywienia oraz psychoterapię.
Według badań naukowych dla przebiegu choroby nieocenione znaczenie ma określona dieta, której zadaniem jest:
- utrzymanie organizmu w dobrej kondycji,
- zmniejszenie ryzyka niedoborów pokarmowych,
- wspomożenie regeneracji,
- zredukowanie negatywnego oddziaływania przyjmowanej farmakoterapii.
Badania naukowe potwierdziły, że dobór konkretnych produktów spożywczych przez osoby z RZS wpływa na przebieg choroby (dowiedz się więcej – Produkty spożywcze a RZS).
Odżywianie w RZS rządzi się jednak swoimi prawami – najlepiej, jeśli jest zindywidualizowane. Oprócz wskazówek związanych z określonym sposobem żywienia, doborem konkretnych produktów spożywczych oraz technik kulinarnych (dowiedz się więcej – Dieta RZS w punktach), dobór diety zależy od tego, jakie leki przyjmujesz oraz dodatkowych powikłań (niekoniecznie związanych z samymi stawami), które mogą wystąpić.
Dlatego indywidualna modyfikacja wszelkich zaleceń dietetycznych to podstawa. Zawsze warto udać się do specjalisty – wykwalifikowanego dietetyka, który pomoże w określeniu drogi żywieniowej najkorzystniejszej dla Twojego stanu zdrowia i potrzeb fizjologicznych.
Możesz sobie pomóc! Jest to łatwiejsze niż myślisz!
0 komentarzy