ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…

Efekty planu Światowej Organizacji Zdrowia na rzecz globalnej eliminacji izomerów trans kwasów tłuszczowych z żywności
Plan WHO na rzecz całkowitego wyeliminowania tłuszczów częściowo utwardzonych/ uwodornionych: „REPLACE Trans Fat” to ogłoszony w 2018 roku przez Światową…
Wszystkie artykuły
Wybierz kategorie

Nowa żywność – nadchodzące zmiany w przepisach prawnych
Do kategorii nowej żywności będzie można zaliczyć żywność nowo opracowaną lub innowacyjną, bądź też wyprodukowaną z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji, jak…

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3
Żywność opracowana w celu zaspokajania potrzeb żywieniowych niemowląt.

Jak producent żywności może zachęcić konsumenta do czytania etykiet?
Szeroki asortyment dostępnych na rynku produktów spożywczych może przysparzać konsumentom problemów z ich wyborem. Aby przeciętny konsument mógł podjąć świadomie decyzję w trakcie…

Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012
Zmieniły się przepisy dotyczące środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.

Mikrobiologiczne zagrożenia żywności
Pojęcie „mikroorganizmy” obejmuje organizmy takie jak: bakterie, archeony, niektóre glony, grzyby i pierwotniaki. Drobnoustroje zamieszkują całe naturalne środowisko i są w stanie przetrwać…

Słowniczek substancji dodatkowych
W słowniczku substancji dodatkowych znajdziemy wyjaśnienia terminów, które możemy spotkać na etykietach produktów żywnościowych.