ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Produkty mleczne w dietoprofilaktyce nadciśnienia tętniczego
Na nadciśnienie tętnicze choruje w Polsce około 11 mln osób dorosłych (35% osób dorosłych) – z czego 3 mln nie…

Niedokrwistość – zalecenia i jadłospis
Niedokrwistość (anemia) to zmniejszenie stężenia hemoglobiny, hematokrytu i liczby erytrocytów we krwi. Może wynikać z niedoborów żelaza, witaminy B12, kwasu…
Wszystkie artykuły
Choroby układu krążenia

Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?
Badania wskazują, iż zbyt duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia. Pogarszają…

Nadciśnienie – więcej wapnia!
Nabiał to główne źródło wapnia, który nie tylko sprzyja obniżeniu ciśnienia, lecz także warunkuje prawidłową czynność serca. Zwykle, jeśli mówimy…

Jak żyć normalnie i nie dać się nadciśnieniu?
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, w której sukces terapeutyczny w dużej mierze zależy od odpowiedniego stylu życia: sposobu żywienia i aktywności fizycznej. Wbrew pozorom zmiany…

Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!
W nadciśnieniu zaleca się jedzenie warzyw i owoców przede wszystkim ze względu na zawarty w nich potas i magnez. Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej…

Ruch a nadciśnienie
Maratony? Codziennie basen? Aerobik? Siłownia? Jeśli ktoś już ma kłopoty z układem krążenia, np. nadciśnienie tętnicze, lepiej skonsultować się z lekarzem i określić,…