ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Dlaczego nie chudniesz na diecie? Cz. 2 Przyczyny psychiczne
W obecnym dyskursie na temat redukcji masy ciała coraz więcej mówi się o emocjonalnym aspekcie odżywiania. Odchodzi się od myślenia…

Dlaczego nie chudniesz na diecie? Cz.1. Najczęstsze przyczyny z perspektywy dietetyka
Postanawiasz zredukować masę ciała, więc przechodzisz na dietę, kupujesz karnet na siłownię i eliminujesz słodycze. Mijają kolejne dni, a waga…
Wszystkie artykuły
Skuteczne odchudzanie

Jak nie pojadać słodyczy?
Słodycze nie są grupą produktów zalecanych. Osoby, które chętnie pojadają słodycze, często zastanawiają się, jak ograniczyć ich konsumpcję. Sprawdzone sposoby…

Czy substancje słodzące mogą być sprzymierzeńcem w walce z otyłością?
Wzrost zainteresowania żywnością o obniżonej kaloryczności wymusza zmiany w projektowaniu składu produktów. Wiąże się to przede wszystkim ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów, dotyczącej niekorzystnych…

Chudnij mądrze
Wydawałoby się, że sprawa z odchudzaniem jest prosta: aby zrzucić zbędne kilogramy, wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać. Z wielu jednak powodów…

Czy otyłość musi być związana z rozwojem cywilizacji?
Częstość występowania otyłości wzrasta na całym świecie. W USA w roku 1970 otyłych było 15%, a w roku 2012 już 30%. W roku 2002 w Polsce…

Dlaczego warto zapobiegać i leczyć?
Korzyści z redukcji masy ciała Redukcja zbędnych kilogramów (zwłaszcza brzusznej tkanki tłuszczowej) przynosi wymierne korzyści, zmniejsza bowiem problemy ze zdrowiem i ryzyko wielu…

Przyczyny otyłości
U podstaw rozwoju otyłości leży długotrwałe zaburzenie bilansu energetycznego, kiedy to energia spożyta przekracza energię wydatkowaną. Na powstawanie dodatniego bilansu energetycznego wpływa: