Artykuły
Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) (1) przeciętne miesięczne spożycie wyrobów cukierniczych, w tym wyrobów czekoladopodobnych i w polewie kakaowej na mieszkańca w Polsce wyniosło 0,29 kg w 2022 r, co stanowiło znaczący wzrost w porównaniu do 2020 r. (0,26 kg/osobę/miesiąc).
Produkty mleczne w dietoprofilaktyce nadciśnienia tętniczego
Na nadciśnienie tętnicze choruje w Polsce około 11 mln osób dorosłych (35% osób dorosłych) – z czego 3 mln nie wie, że ma nadciśnienie. Tylko 2,6 mln osób z nadciśnieniem jest skutecznie leczonych. Dane z ostatnich 20 lat wskazują na wzrost rozpowszechnienia tej choroby w Polsce. Utrzymanie się obserwowanych tendencji może spowodować, że do roku 2035 liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę.
Alergia pokarmowa u dzieci
W ostatnich latach zwiększa się częstość występowania alergii u dzieci, w tym także alergii pokarmowych. Wielu rodziców ma wątpliwości związane z prowadzeniem diety dziecka. Czy unikać potencjalnych alergenów u zdrowych dzieci? Jaką dietę stosować, aby dziecko prawidłowo się rozwijało i nie miało niedoborów pokarmowych? Czy kobiety w ciąży powinny eliminować pokarmy powodujące alergie u niemowląt?
Mini kiwi – coraz bardziej doceniany owoc w Polsce, dlaczego?
Naturalny smak owoców mini kiwi stanowi ukryty skarb w świecie produktów spożywczych, w tym napojów. Owoce te są pełne wyjątkowej mieszanki tropikalnej słodyczy i jednocześnie kwasowości. Nadają orzeźwiający akcent zarówno słodkim, jak i wytrawnym potrawom. Z uwagi na swój smak, jak i wartości odżywcze jest coraz bardziej docenianym owocem jagodowym w naszym kraju. Jego naukowa nazwa brzmi aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta).
Dereń – co warto o nim wiedzieć?
Dereń jadalny (Cornus mas) zwany też dereniem właściwym, jest dawną rośliną owocową wykorzystywaną przez człowieka od tysiącleci. W ciągu ostatnich stu lat został nieco zapomniany i dopiero obecnie wraz z trendem przywracania do uprawy starych odmian roślin owocowych zaczyna być o nim znów głośniej. Występuje w postaci długowiecznego, dużego krzewu owocowego lub drzewka o dekoracyjnym wyglądzie.
Nowy e-book „Zespół jelita nadwrażliwego – zadbaj o swoje jelita i zmień nawyki”
Zespół jelita nadwrażliwego to złożony problem zdrowotny. Poprzez zadbanie o odpowiedni styl życia, w tym właściwą dietę, higienę snu, aktywność ruchową oraz dobrostan psychiczny można jednak opanować objawy choroby.
Białko – rola w organizmie, zapotrzebowanie i dobre źródła pokarmowe
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych dostarczanych z dietą. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego jego odpowiednie spożycie jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest białko i jakie pełni funkcje, w jakich produktach występuje, od czego zależy i ile wynosi zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy.
Nowy e-book „Zdrowie na pierwszym miejscu – postaw na dietoprofilaktykę i zapobiegaj nowotworom”
Prewencja nowotworów to temat coraz częściej pojawiający się w różnych kampaniach zdrowotnych. Profilaktyka nowotworów obejmuje działania na wielu polach.
Smacznie i lekkostrawnie – jak podejść do diety lekkostrawnej?
Lekkostrawnie nie oznacza jałowo i bez smaku. Przeczytaj artykuł i przekonaj się, że gotując w ten sposób można połączyć odpowiednią obróbkę technologiczną i dobór składników, a jednocześnie uzyskać odpowiedni smak i atrakcyjność potraw.
Grzyby jako wartościowy element diety
Grzyby od wieków stanowiły jeden z elementów diety w wielu kulturach na całym świecie. W ciągu ostatnich 40 lat ich spożycie znacznie wzrosło. Dodatkowo, w literaturze naukowej pojawia się coraz więcej przesłanek dotyczących potencjalnych korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą spożywanie grzybów jadalnych. Jedną z najważniejszych jest wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych oraz chorób nowotworowych. W tym artykule znajdziesz informacje na temat korzyści płynących ze spożywania grzybów.
Mięso czerwone i przetworzone – za i przeciw
Mięso pochodzące z różnych gatunków zwierząt jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, ale może też mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Negatywny wpływ dotyczy szczególnie „mięsa czerwonego” oraz przetworzonego.
Konsumpcja żywności wysokoprzetworzonej i jej wpływ na zdrowie
Większość żywności i napojów jakie spożywamy są w jakiś sposób przetworzone. W tym kontekście, znaczenie dla zdrowia człowieka mają różnice wynikające z rodzaju żywności, sposobu i stopnia jej przetworzenia.
Niedoceniana aronia
Aronia, chociaż chętnie uprawiana na terenie naszego kraju, nie cieszy się wysokim spożyciem. Spowodowane jest to prawdopodobnie tym, że nieprzetworzone owoce aronii charakteryzują się kwaśnym smakiem. Jednak ze względu na wyróżniające się na tle innych owoców wartości odżywcze aronii, warto wprowadzić ją do swojej diety.
Nieswoiste choroby zapalne jelit – zalecenia żywieniowe
Do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ) należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C). NChZJ to grupa przewlekłych chorób układu pokarmowego, w których występują okresy wznowy i remisji. Epizody zaostrzeń mogą mieć przebieg łagodny, umiarkowany lub ciężki, a nawet zagrażający życiu.
Dieta w trakcie laktacji – zalecenia żywieniowe
Karmienie piersią niesie ze sobą wiele korzyści, zarówno dla dziecka, jak i matki. Mleko kobiece stanowi wystarczające źródło energii, składników odżywczych, mineralnych i witamin w okresie pierwszych 6 miesięcy życia niemowląt. Wyjątek stanowi witamina D, która podlega codziennej suplementacji oraz witamina K, którą jednorazowo podaje się zaraz po urodzeniu. Dieta dziecka oparta na mleku kobiecym przyczynia się do zmniejszania ryzyka wystąpienia wielu dolegliwości zdrowotnych zarówno w okresie niemowlęcym, jak i w późniejszym życiu.
Zaproszenie na bezpłatne warsztaty edukacyjno-kulinarne pt. “Lekcja zdrowia”
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB zaprasza klasy I-III oraz
IV-VIII szkół podstawowych do udziału w bezpłatnych warsztatach edukacyjno-kulinarnych
„Lekcja zdrowia”
Dieta niskobiałkowa w przewlekłej chorobie nerek – zalecenia żywieniowe
Przewlekła choroba nerek (PChN) to utrzymujące się powyżej 3 miesięcy nieprawidłowości budowy lub czynności nerek mające znaczenie dla zdrowia tj. zmniejszanie przesączania kłębuszkowego lub występowanie co najmniej jednego wskaźnika uszkodzenia nerek.
Rola rodziców w zmianie nawyków żywieniowych dzieci
Problem nadwagi otyłości dotyczy coraz większej liczby Polaków. Niestety z roku na rok obserwuje się niepokojący wzrost odsetka dzieci z nadmierną masą ciała. Jak pracować z dzieckiem nad zmianą nawyków? Jaka jest w tym rola rodziców i najbliższego otoczenia?
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Przewlekłe problemy żołądkowo-jelitowe takie jak zaparcia, biegunki, wzdęcia, zmiany skórne są często powodem do rozważań nad wprowadzeniem diety bezglutenowej. Jej główne zastosowanie kojarzone jest z celiakią, nazywaną glutenozależną chorobą trzewną.
Dieta planetarna i jej wpływ na zdrowie
W czerwcu 2024 r. opublikowano wyniki nowego badania, które ocenia wpływ modelu żywienia opartego na zasadach diety planetarnej na zdrowie i długość życia. Dane do analiz pozyskano od łącznie ponad 200 tysięcy Amerykanów i jest to jak dotąd największe badanie w tym zakresie tematycznym.
Tłuszcze część 3. Kontrola ilości i rodzaju tłuszczu w diecie, praktyczne porady i przykład zbilansowanego jadłospisu
Kontrolowanie ilości i rodzaju tłuszczu w diecie może być konieczne w wielu sytuacjach, np. po zdiagnozowaniu hipercholesterolemii, po zabiegu wycięcia pęcherzyka żółciowego, podczas próby redukcji masy ciała czy przy uporczywych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Na szczęście nie jest to trudne, a z tego artykułu dowiesz się jak szukać informacji na temat zawartości tłuszczu w produktach spożywczych i jak odnosić te wartości do dziennego zapotrzebowania.
Centrum Dietetyczne Online
Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.
Przejdź na stronę CDO