-
Otyłość brzuszna problemem XXI wieku. Co warto wiedzieć o tkance tłuszczowej brzusznej?
Otyłość to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego świata, którego ryzyko wzrasta wśród wszystkich narodowości, płci i grup wiekowych. W… -
Żywienie dzieci w żłobkach
Prawidłowe żywienie dzieci do 3 roku życia zapewnia odpowiedni rozwój, optymalny stan odżywienia, a także wpływa na odległe efekty zdrowotne… -
Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu
Od wielu lat w diecie Polaków przetworzone produkty mięsne, a zwłaszcza wędliny są głównym źródłem azotynów. W trakcie ich produkcji… -
Picie matchy – czy ten trend jest zdrowy?
W ostatnich latach sławę w Polsce zyskuje japońska, zielona herbata matcha. Popularność zawdzięcza wyjątkowym właściwościom prozdrowotnym, pomimo dość wyszukanego smaku.… -
Styl życia dobry dla mózgu
Starzenie się organizmu jest nieodwracalnym procesem wpisanym w ludzką naturę. Wiąże się z pogorszeniem funkcji poznawczych, w tym pamięci, koncentracji… -
Dieta low FODMAP – zasady i zastosowanie
Data aktualizacji: 16.03.2025 r. Dieta low FODMAP polega na eliminacji produktów o wysokiej zawartości FODMAP (tzw. węglowodanów fermentujących). Została opracowana…