Aktualności
Bezpłatne e-szkolenia „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”
Od 12 listopada do 12 grudnia 2020 zapraszamy na bezpłatne szkolenia e-learningowe o nazwie „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej” przygotowane z myślą o trzech grupach zawodowych: realizatorach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych i szpitalach; producentach żywności oraz pracownikach administracji publicznej i urzędów.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej – czym jest?
„Weź zdrowie w swoje ręce” to hasło, które przyświeca powołaniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ). NCEŻ bazuje na wieloletnim doświadczeniu i wiedzy Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła (IŻŻ) oraz dzięki finansowaniu uzyskanemu w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej (Swiss Contribution) i współfinansowaniu z Ministerstwa Zdrowia. Obecnie NCEŻ jest finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.
Podejmij 30-dniowe wyzwanie!
Możesz jeść zdrowiej i być bardziej aktywny fizycznie dokonując zdrowych wyborów każdego dnia! Mamy dla Was 30-dniowe wyzwanie zmiany nawyków małymi krokami. Powieś w widocznym miejscu listę i zaznacz każdego dnia wyzwanie, które udało Ci się zrealizować dla zdrowia! ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO I BĄDŹ AKTYWY FIZYCZNIE- PODEJMIJ 30-DNIOWE WYZWANIE DLA TWOJEGO ZDROWIA!
Rodzinna konsultacja dietetyczna przez Internet
Na podstawie dotychczasowych doświadczeń zaobserwowaliśmy, że zmiana nawyków żywieniowych jest często zdecydowanie bardziej skuteczna jeśli wszelkie modyfikacje związane z żywieniem i stylem życia wprowadzamy wspólnie z bliskimi. Pokazują to również liczne badania. Centrum Dietetyczne Online wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich pacjentów i oferuje dwa rodzaje konsultacji – indywidualną oraz rodzinną.
Centrum Dietetyczne Online – nasza misja
Centrum Dietetyczne Online (CDO) powstało w ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia i realizowane jest ze środków finansowych Ministerstwa Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. CDO zostało utworzone w odpowiedzi na potrzeby społeczeństwa dotyczące dostępu do bezpłatnego poradnictwa dietetycznego.
13.06.2018 r. Konferencja prasowa: Światowy Dzień Walki z Cukrzycą
Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą jest obchodzony 27 czerwca dla upamiętnienia odkrycia insuliny – leku, dzięki któremu cukrzyca z choroby nieuleczalnej stała się chorobą przewlekłą. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia nie mają wątpliwości: łatwiej cukrzycy uniknąć, niż ją leczyć, krytyczne znaczenie ma nasz styl życia, w szczególności dieta i aktywność fizyczna. Odpowiednia interwencja w styl życia może zmniejszyć ryzyko cukrzycy o prawie 60 procent.
17.05.2018, Konferencja prasowa: Otyłość – opowiemy o tym, czego jeszcze nie wiecie
Ofensywna walka z otyłością to przymus, a nie alternatywa społeczna. Bez skutecznej profilaktyki młode pokolenie Europejczyków będzie żyło krócej od swoich rodziców, a do 2030 roku otyłość dotknie co najmniej połowy mieszkańców kontynentu. Instytut Żywności i Żywienia alarmuje o konieczności pilnej konfrontacji z tym problemem oraz przypomina o popartych dowodami metodach efektywnego przeciwdziałania.
25.04.2018, Konferencja prasowa: E-Baza IŻŻ czyli izomery trans pod lupą nauki i konsumentów
Instytut Żywności i Żywienia upublicznił pierwszą część elektronicznej bazy izomerów trans w środkach spożywczych. Baza pełni funkcje informacyjne i edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia łatwy wgląd w asortyment produktów, mogących być źródłem szkodliwych izomerów trans w diecie, co pozwala na dokonywanie właściwych wyborów żywnościowych.
14.03.2018 r. Konferencja prasowa: „5 gramów soli – jak to łatwo powiedzieć…”
Wszyscy jemy za dużo soli, której nadmiar podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału i chorób serca – przypominają koalicjanci World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 12-18 marca 2018 Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli. Hasło tegorocznej edycji to „5 kroków do 5 gramów” („5 ways to 5 grams”)
26.01.2018, Konferencja prasowa – III Narodowy Kongres Żywieniowy
W dniach 26-27 stycznia 2018 roku Instytut Żywności i Żywienia zorganizował w Warszawie III Narodowy Kongres Żywieniowy. To coroczne wydarzenie o charakterze naukowym, podejmujące najważniejsze problemy profilaktyki i leczenia chorób związanych ze stylem życia, w szczególności z żywieniem. Kongres tegoroczny – poświęcony kompleksowo zagadnieniu żywienia i aktywności fizycznej osób starszych – łączy cel naukowy z edukacją społeczną, której przeznaczony jest drugi dzień Kongresu.
Dietetyk dla każdego pacjenta
Instytut Żywności i Żywienia oferuje bezpłatny dostęp do konsultacji dietetycznych za pośrednictwem Internetu. W pierwszym w Polsce Centrum Dietetycznym Online każda osoba dorosła będzie mogła odbyć profesjonalną konsultację dietetyczną z wykwalifikowanym dietetykiem z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.
Inauguracja współpracy na rzecz optymalizacji produktów żywnościowych w Polsce
Naukowcy, producenci żywności, handlowcy i restauratorzy połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków. Za cel stawiają sobie optymalizację wartości energetycznej, a w części przypadków także składu żywności produkowanej w Polsce. Wkrótce rozpoczną się prace nad szczegółowymi zaleceniami dla poszczególnych kategorii produktów i kanałów dystrybucji.
Gra na zdrowie!
Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia? „Bezpłatna aplikacja stworzona przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia w sposób prosty i przyjemny zmotywuje dzieci do tego, by jadły warzywa i owoce oraz piły wodę, a codzienna porcja ruchu wejdzie im w nawyk” – mówi prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia kierujący pracami NCEŻ.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej uruchomi Centrum Dietetyczne Online
Zespół ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020 uruchomi Centrum Dietetyczne Online. W zależności od indywidualnej potrzeby, każdy będzie mógł uzyskać profesjonalną konsultację dietetyczną udzieloną przez wykwalifikowanych dietetyków z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.
24 października – Światowy Dzień Walki z Otyłością
Mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci, lepsza kondycja zdrowotna i wyższa samoocena – to tylko kilka powodów, dla których warto zadbać o linię. Korzyści wydają się oczywiste, jednak co czwarty Polak jest otyły, a ponad połowa ma nadwagę. Jak skutecznie osiągnąć właściwą masę ciała? Ile centymetrów w pasie to już powód do niepokoju?
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam
Jakie ryzyko wiążę się z stosowaniem diety wegańskiej lub wegetariańskiej w czasie ciąży? Czy kobiety w ciąży powinny stosować suplementy diety? Co jeść i jak dużo, by zbytnio nie przytyć i nie zaszkodzić dziecku? Na te i inne pytania można było znaleźć odpowiedzi na konferencji prasowej zorganizowanej 27 września 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia.
Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej
Instytut Żywności i Żywienia przeszkolił ponad 100 przedstawicieli administracji rządowej, centralnej i wojewódzkiej na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru oraz niezdrowych tłuszczów w produktach spożywczych.