-
HACCP – definicja i cele
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi, każdy zakład działający w ramach tzw. produkcji wtórnej, do której zalicza się skupy płodów rolnych, rzeźnie, mleczarnie, zakłady… -
Suplementy diety
Artykuł przedstawia zasadnicze informacje na temat suplementów diety, m.in. ich definicję, regulacje prawne, składniki i ich poziomy, a także znakowanie i oświadczenia. -
Metoda G12 oznaczania glutenu w produktach spożywczych
Sposoby badania zawartości glutenu w produktach spożywczych. -
Nowa żywność – nadchodzące zmiany w przepisach prawnych
Do kategorii nowej żywności będzie można zaliczyć żywność nowo opracowaną lub innowacyjną, bądź też wyprodukowaną z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji, jak… -
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3
Żywność opracowana w celu zaspokajania potrzeb żywieniowych niemowląt. -
Jak producent żywności może zachęcić konsumenta do czytania etykiet?
Szeroki asortyment dostępnych na rynku produktów spożywczych może przysparzać konsumentom problemów z ich wyborem. Aby przeciętny konsument mógł podjąć świadomie decyzję w trakcie…