Jod to pierwiastek śladowy niezbędny dla życia człowieka. Jest istotny w kontekście wytwarzania hormonów tarczycy (tyroksyny i trijodotyrominy), które wpływają m.in.
na rozwój i funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i kostnego, reguluję procesów wzrostu i dojrzewania komórek. Ponadto odnotowano także działanie ochronne jodu w procesach zapalnych i nowotworowych.
Skutki niedoboru jodu
Konsekwencje niedostatecznej podaży jodu to przede wszystkim:
- wole endemiczne (powiększenie gruczołu),
- upośledzenie funkcji poznawczych,
- wole guzkowe toksyczne,
- niedoczynność tarczycy,
u dzieci:
- zwiększona śmiertelność okołoporodowa,
- zaburzenia rozwoju umysłowego i somatycznego (gorszy rozwój intelektualny i motoryczny).
Źródła jodu
Jod nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka i dlatego musi być dostarczany z zewnątrz do organizmu. Może być dostarczany z dietą, jak również absorbowany z powietrza – zwłaszcza nad oceanami – przez skórę i układ oddechowy.
Największe ilości jodu znajdują się w morzach i oceanach (ok. 50 µg/l). Po utlenieniu się jodki przechodzą do atmosfery i jako opad trafiają do gleby i wód. Stąd czerpane są przez rośliny i stają się pokarmem dla ludzi i zwierząt.
Należy podkreślić, iż tereny oddalone od wybrzeży – zwłaszcza polodowcowe, wysokogórskie – są bardzo ubogie w jod, a zawartość jodu w pokarmach zależy od ilości przedmiotowego pierwiastka w ziemi. Deficyt jodu w Polsce w największym nasileniu występuje w regionach górskich.
Zalecana podaż jodu
Według Norm Instytutu Żywności i Żywienia z 2017 roku dzienna podaż jodu powinna wynosić:
- 90 µg – dla dzieci od 0 do 5 r.ż
- 120 µg – dla dzieci od 6 do 12 r.ż
- 150 µg – dla dzieci >12 r.ż. i dorosłych
- 220 µg – dla kobiet ciężarnych
- 290 µg – dla kobiet karmiących
Ocena niedoboru jodu
Warto w tym miejscu podkreślić, iż ocena podaży jodu w indywidualnym wypadku jest bardzo zawodna. Sądzi się, że o prawidłowym spożyciu tego mikroelementu może świadczyć dostateczna ilość jodu stabilnego w gruczole tarczycowym wynosząca 10-20 mg, co jest bardzo trudne do zbadania. Obecnie miarodajną oceną podaży jodu i efektów profilaktyki jodowej są badania populacyjne na określonym terenie kraju przy pomocy oceny takich wskaźników jak: wydalanie jodu z moczem (ok. 90% spożytego jodu jest wydalone przez nerki), ocena częstotliwości występowania wola, stężenia TSH we krwi noworodków oraz stężenia tyreoglobuliny.
Model profilaktyki w Polsce
Polska jest krajem europejskim, który zawsze należał do obszarów łagodnego
i umiarkowanego niedoboru jodu, dlatego też jest jednym z nielicznych krajów Europy, które wprowadziły obligatoryjny model jodowania soli kuchennej. W roku 1997 ustawowo wprowadzono obowiązkowe jodowanie soli przeznaczonej do użytku gospodarstw domowych w ilości od 10 do 30 mg KI/kg. Model profilaktyki jodowej zakłada jednocześnie obowiązkowe jodowanie odżywek dla niemowląt w dawce 10 µg KI/100 ml oraz dodatkową suplementację kobiet w ciąży i karmiących piersią. Uważa się, że obecna podaż jodu u dzieci i dorosłych jest prawidłowa.
Jod w diecie
Jod jest dostarczany z pożywieniem w postaci jodków i jodanów, które są wchłaniane głównie w jelicie cienkim i częściowo w żołądku. Większość znajdującego się w krążeniu jodu wydalana jest przez nerki.
Produktami spożywczymi o dużej zawartości jodu są ryby morskie, zwłaszcza białe (dorsz, mintaj, makrela, flądra), owoce morza, algi i rośliny rosnące na glebach o dużej zawartości jodu (na takich terenach ilość jodu w przeliczeniu na suchą masę roślinną wynosi 1mg/kg, a ubogich – jedynie 10 µg/kg).
Mniejszą zawartością tego pierwiastka charakteryzuje się: ser żółty tłusty, orzechy laskowe, tuńczyk, sardynka, zboża, drożdże, warzywa, wody z terenów bogatych w jod.
Znacznie mniejszą zawartości jodu zawierają produkty, takie jak: mleko (zawartość jodu zależy od poziomu tego pierwiastka w paszy zwierząt, a także od używania jodowych środków dezynfekujących), jogurt, jaja, płatki owsiane, groszek, szpinak, fasola, biały ryż, migdały, pieczywo żytnie.
Tabela. Zawartość jodu w 100 g określonych produktów
PRODUKT (100 g)
|
Zawartość jodu (µg) |
Sól kuchenna jodowana | 2293,0 |
Dorsz świeży | 110,0 |
Mintaj świeży | 103,0 |
Makrela wędzona | 40,0 |
Ser edamski tłusty | 30,0 |
Sardynka w pomidorach i tuńczyk w oleju | 25,0 |
Orzechy laskowe | 17,0 |
Brokuły | 15,0 |
Szpinak | 12,0 |
Ser brie pełnotłusty | 11,2 |
Jaja kurze całe | 9,5 |
Płatki owsiane | 5,9 |
Czekolada mleczna | 5,5 |
Groszek zielony | 4,4 |
Ser twarogowy półtłusty | 3,7 |
Mleko 0,5% | 3,4 |
Jogurt truskawkowy 1,5% | 3,3 |
Wątroba wieprzowa | 3,1 |
Fasola biała, suche nasiona | 3,0 |
Banan | 2,8 |
Wieprzowina, karkówka / wołowina, pieczeń | 1,8 / 0,8 |
Pomidor | 1,1 |
Płatki kukurydziane | 0,9 |
Na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
- Bulska M., Karwowski B.T., Orszulak-Michalak D. Zastosowanie izotopów jodu w medycynie. Terapia chorób tarczycy. Farmacja Współczesna, 2014; 7: 62-71,
- Gietka-Czernel M. Profilaktyka niedoboru jodu. Postępy Nauk Medycznych 2015, 12, 839-845
- Program eliminacji niedoboru jodu w Polsce na lata 2012-2016, Ministerstwo Zdrowia RP, Warszawa 2012,
- Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
0 komentarzy